150 (!) vissen in 2 maanden op het kanaal: terugblik op een memorabel voorjaar!

“Dit voorjaar gaat sowieso de boeken in als het beste voorjaar ooit!” Zo blikt Jan Nijgh terug op de periode die weer voorbij is gevlogen! Als ‘De drie Musketiers’ zijn Ruben Pels, Remco van Gent en ondergetekende op pad gegaan om het kanaal te kraken. Én met succes!


Voorjaarskriebels

Jan Nijgh aan het woord: Het is begin maart 2022 als bij ons de voorjaarskriebels langzaam beginnen te komen. Het plan was gemaakt, de eerste warme zonnestralen deden de watertemperatuur stijgen en alle rigboxen werden vol geknoopt met onderlijnen. Dit voorjaar hebben wij, Ruben Pels, Remco van Gent en ik (Jan Nijgh), het kanaal eens flink onder handen genomen. En dat plan is met ruim honderdvijftig vissen in twee maanden tijd, aardig gelukt! Sterker nog, voor ons drieën zal het de boeken ingaan als “Het beste voorjaar ooit!” We lichten daarom graag een aantal punten toe, die dit voorjaar voor ons van belang zijn geweest en deze geweldige tijd van het jaar, memorabel maakten!

‘De drie Musketiers’ beleefden een geweldig voorjaar!

‘Teamwork makes the dream work!’

Nu wij er zo over nadenken, vinden we dit toch wel één van de belangrijkste punten van het hele avontuur: teamwork! Van voorvoeren tot aan het knopen van onderlijnen. Van het zoeken van de vis tot aan het maken van foto’s. Álles wordt samen gedaan. Nu zul je vast denken: ‘Ja, wat is dit nu voor een tip?’ Maar als je je bedenkt dat wij alle drie minstens een half uur moeten rijden om überhaupt op de dichtstbijzijnde stek te komen, is het toch fijn als je dit kunt verdelen. Natuurlijk heeft het samen vissen ook een ‘keerzijde’, al zien wij dit totaal niet zo. Een gunfactor richting de maten waarmee je vist, is een must. Bij ons is er geen greintje jaloezie richting elkaar. Dit omdat wij alle drie weten, dat wij allemaal net zo hard voor de vis hebben gewerkt, als degene die hem aan het eind van de rit vangt.

Over een droomvangst gesproken… Teamwork maakt het mogelijk!

Het grootste bijkomende voordeel en toch wel het belangrijkste aan het hele ‘teamwork-verhaal’ , is dat er altijd wel één van ons aan de waterkant te vinden is. Of het nu is om voor te voeren of om te vissen, er heeft altijd wel iemand z’n ogen op het water gericht. Hierdoor kunnen wij snel anticiperen op datgene wat er zich in de omgeving van de stekken afspeelt. Neem als voorbeeld paaiende vissen. Doordat dit door één van ons werd gezien, werd ervoor gekozen om een extra stek aan te voeren op een heel ander gedeelte van het kanaal. Dit gedeelte lag zo’n acht kilometer verderop, maar was een stuk dieper. Hier waren de vissen nog niet in de paai en dit resulteerde in een aantal fraaie bonusvissen!

Het kanaal had heel wat moois in petto voor de boys!

Voertactieken

Waar ook zeker over nagedacht is, is onze voerstrategie. Laten we vooropstellen dat wij alle drie de voorkeur geven aan het variëren met boilies. Zowel in diameters, als in soorten. Als vismeel-boilie kozen wij voor de KR1LL boilie van MTC Baits. Dit vanwege zijn hoge percentage aan eiwitten. Als toevoeging bij deze boilie kozen wij voor de Sweet ScopeX. Dit is een zoete, koolhydraatrijke, birdfood boilie. Deze twee boilies bieden de perfecte balans tussen een echte zoete boezem boilie en de benodigde voedingswaarde voor de lange termijn.

We vingen ook dezelfde vissen tientallen kilometers verderop!

Dat deze twee boilies goed in de smaak vielen bij meerdere vissen, werd al snel bevestigd door het feit dat wij verschillende vissen begonnen te dubbelen. Niet alleen bij stekken die een paar honderd meter uit elkaar lagen, maar we vingen ook dezelfde vissen tientallen kilometers verderop. Hieruit blijkt dus dat deze voerstrategie ook op de lange termijn een ware ‘killer’ is en de vis hier telkens weer voor terugkomt!

Een doordachte voerstrategie zorgde voor veel kromme hengels!

Fifty-fifty verhouding

De tijgernoot ontbrak niet in onze voerstrategie. Door de watertemperatuur wekelijks te blijven monitoren, begonnen wij de eerste tijgernoten toe te voegen bij een watertemperatuur van plusminus dertien tot vijftien graden Celsius. De verhouding tussen de tijgernoten en de boilies die wij op dat moment voerden was: twintig procent tijgernoten en tachtig procent boilies. Naarmate het voorjaar vorderde, merkten we ook dat veel vissen toch al de voorkeur kregen voor tijgernoten. Dit omdat wij zagen dat steeds meer vissen de mat volscheten met tijgernoten. Daarom zijn we de hoeveelheid tijgernoten op gaan schroeven en voeren we nu in een fifty-fifty verhouding.

‘Picture Perfect’, kanaalvissen op z’n best!

Zoals je net hebt gelezen, voeren wij meerdere stekken aan over een stuk van tientallen kilometers kanaal. Ook hiér is over nagedacht. Doordat wij vaak korte nachtjes of sessies van enkele uren per stek vissen, krijgen alle stekken genoeg rust. Hierdoor merken wij dat de vissen terug blijven komen op het voer, omdat de hengeldruk minimaal blijft. Ondanks dat wij over zo’n verspreid stuk meerdere stekken onderhouden, blijft de voerstrategie wel staan. Hierdoor hopen we, bij stekken die niet al te ver uit elkaar liggen, voedselherkenning te creëren. Nu hebben we meerdere vissen over grote afstanden gedubbeld, dus of het heeft gewerkt? Hier mogen jullie zelf je conclusie uittrekken!

Strak naar de overkant? Of toch maar ‘kantjesvissen’?

Vergeet de kantjes niet!

Een veelgemaakte ‘fout’ of tenminste, iets wat wij vaak zien, is dat alle lijnen richting de overkant gaan. Zou je dit ook doen als je aan de overkant zat? Vissen op het kanaal trekken vaak langs het talud en in het voorjaar zien wij ze gewoon onder de hengeltop door cruisen. Sterker nog: bijna de helft van de vissen die wij vangen komt gewoon onder de eigen kant vandaan. Opkomende lelievelden, afgestorven rietkragen en ondieptes, zijn in het voorjaar ware ‘karpermagneten’. De vis voelt zich hier veilig en ligt hier vaak te profiteren van de stijgende watertemperatuur. Het barst hier ook nog eens van het natuurlijk voedsel. Het is dus niet gek dat wij de vissen juist op deze gedeeltes zien én vangen.

Hoe mooi wil je ze hebben?

Geniet met mate(n)!

En tsja, wat is je visserij waard als je er niet van geniet? Ondanks dat dit voorjaar voor ons onbeschrijfelijk verloopt, blijft genieten de basis van onze visserij, wat ook altijd zo zal blijven! Ook al is het voorjaar achter de rug, het jaar zit er nog lang niet op. Sterker nog, dit was nog maar het begin. De aankomende seizoenen, de zomer en het najaar, gaan wij verder met onze kanaalvisserij. Uiteraard wordt dit hele avontuur ook gefilmd door Ruben en ik kan je nu al zeggen: Ruben mag nu al beginnen met editen, wil hij ‘Kanaalobsessies 2022’ afhebben voor 2023! Kortom, dit wordt een ‘mega-dikke’ film!

Enfin, dit waren voor ons de belangrijkste punten uit ons voorjaar. Hopelijk kunnen jullie hier iets uithalen voor jullie eigen visserij!

Jan Nijgh


Reken maar dat we dit jaar nog veel te zien én te horen krijgen van deze gasten! Benieuwd? Volg Jan Nijgh, Remco van Gent en Ruben Pels dan via hun socials!

Bekijk ook