KWO Fieldtest: Fox Retreat+ 1-man Dome – Jordy op ’t Hof

In deze KWO Fieldtest neemt Jordy op ’t Hof een uitgebreid kijkje naar de Fox Retreat+ One Man Dome. Zoals we van Jordy gewend zijn wordt het product flink aan de tand gevoeld en worden niet alleen de sterke, maar ook de zwakke eigenschappen van de bivvy benoemd. Kortom: een zeer uitgebreide review, inclusief video!
Video
Voordat we beginnen met de review, kun je hieronder alvast de video checken!
Review
Jordy aan het woord: ??Jow Jor, wil jij een Fox Retreat+ 1 man dome eens aan een goede fieldtest onderwerpen?? Uhhmm? Even denken. Nu moet je weten, ik pak niet alle producten zomaar aan. Ik moet er wel écht iets in zien, anders ga ik ergens misschien bevooroordeeld mee aan de slag, en dat willen we natuurlijk niet. Nu moet ik wel meteen glansrijk toegeven dat ik bij het zien van de tas waarin de bivvy zat opgeborgen wel even heb getwijfeld of ik hier daadwerkelijk van doen had met de éénpersoons uitvoering. De tas waarin de Retreat zat opgeborgen was van een formaat waarin je de gemiddelde schoonmoeder kan begraven!

Zo enthousiast als ik ben wanneer er nieuwe spulletjes zijn te bewonderen, besloot ik om maar meteen met de bivvy de tuin in te duiken om deze op te zetten. Eenmaal overeind kreeg ik direct flashbacks aan die gast uit de film New Kids en betrapte mijzelf erop dat ik zei: ??’Zo ne grote (tent) jonguh!” Want ja, voor een éénpersoons tent is het wel echt een robuuste, ruime en vooral lekkere hoge bivvy om te zien, in te liggen en om mee te gaan vissen.

Eerste indruk
Het doek van de bivvy zag er zoals we van Fox gewend zijn ook nu weer gewoon super goed uit. Dik, strak en van een mooie kleur. Ik heb jarenlang een Fox Ranger dome gehad, dus ervaring met Fox was er al. Deze eerste keer dat ik de tent ging opzetten ging het allemaal niet zo snel als ik gewend ben ten opzichte van diverse andere bivvy’s die ik gebruik binnen mijn (voornamelijk) mobiele aanpak. Maar, soms moeten we misschien ook gewoon niet zo veel waarde hechten aan snelheid wanneer dat helemaal niet van toepassing is. We gaan vaak voor velen uren, nachten of dagen naar de waterkant. Wat maken die tien of één minuten dan uit als je niet van plan bent nog diverse malen te gaan verkassen?

Zo, de review is inmiddels ook begonnen. De meeste tijd gaat dus zitten in het opzetten, omdat de bivvy zijn vorm krijgt van vier lichtgewicht aluminium ribben die ook weer zijn onderverdeeld in een viertal in elkaar te monteren delen. Dan komen je tension bars ertussen, haringen rondom, een grondzeil, doek strak spannen etc. Neen, het is geen tent om even snel open te vouwen, te borgen en met wat haringen aan de grond vast te pinnen. Eenmaal opgezet is het echter wel een gruwelijke bazentent om te zien en mee te vissen!

De praktijk
De bivvy zelf bleek, naarmate ik deze vaker meenam, steeds sneller en gemakkelijker op te zetten. De Retreat+ is heerlijk ruim en super solide, keywords die ik wel aan deze bivvy wil toeschrijven. Eenmaal opgezet staat deze daarnaast ook nog eens als een huis. En eerlijk: zo voelde de bivvy ook wel een beetje. Ik heb namelijk totaal geen opgesloten gevoel gehad wanneer ik in de bivvy lag. Iets wat ik daarentegen vaak wel ervaar met de kleine en lage bivvy’s die ik gebruik. Het doek van de Retreat+ is van het bekende VenTec Rib-Stop materiaal, dat een hydrostatische druk van 20.000 aan kan. Water loopt er af als bij de rug van een eend. Veel beter ga je binnen de hengelsport niet vinden!

Wat ik wel jammer vond is dat Fox development geen anti-twist heeft aangebracht in de aluminium ribben en deze daarom, zeker bij wind, geen enkele keer mooi recht over elkaar heen wilden liggen tijdens het opzetten. Het leek steeds een beetje op een foute harmonica! Dit was bij mijn oudere Fox Ranger dome destijds nooit aan de orde. Met name bij wind had de Fox Retreat hier tijdens het opzetten wat last van.

Mijn tip, want al doende leer je: je kun het jezelf gemakkelijk maken door eerst de achterkant van de bivvy vast te zetten met een haring. Vervolgens trek je het geheel vanaf de voorkant in één keer omhoog en zet je ??m vast met haringen. Zo zullen alle palen zich zo goed als vanzelf zetten in de juiste positie.

Het frame
Om maar direct even door te gaan op deze aluminium ribben: waar je soms bij vergelijkbare bivvy’s ziet dat er uitsluitend voor elastiek wordt gekozen om de ribben aan elkaar gekoppeld te houden, zie je dat Fox bij de Retreat+ voor duurzaamheid heeft gekozen. Niet uitsluitend elastiek dus dat tijdens het opvouwen van de tent kan gaan slijten, maar elastiek voorzien van een metalen buitenkern waardoor de levensduur van jouw bivvy zeker wordt verlengd. Goed over nagedacht dus!

Verder worden de ribben door tension bars verder opgespannen, waardoor het doek mooi strak komt te staan en het geheel nog meer solide wordt. Ik moet hier wel bij vermelden dat de borgklemmen op deze telescopische tension bars niet super lekker grip hielden, en er dus speling ontstond bij een harde wind. Speling is een groot woord, maar de tension bar is wel een keer door harde wind vanzelf losgekomen.
De ribben van de bivvy worden door tension bars verder opgespannen.
Ook trad de speling op tijdens het opzetten, wanneer je een tension bar had geplaatst en een volgende ook goed strak ertussen wilde monteren. Dan duwde ik die vorige geplaatste weer tension bar toch weer iets door de borging heen, wat weer zorgde voor een kleine speling. In de video laat ik dit zien. Maakt dit uit? Nee, niet direct en je hebt er ook niet echt last van. Maar ik zou het product development team van Fox wel willen adviseren de borgklem op de tension bars te verbeteren!

Handige dingen die opvielen
De tent is op de plek waar de ribben bijeenkomen voorzien van zogenaamde adjustable tension straps. Dit zorg ervoor dat je het doek van de tent mooi strak kan spannen. Een extra handeling weer, maar wel clever thinking van Fox. Geen plasjes water op het dak van jouw bivvy! Sowieso was daar al wel lekker over nagedacht. In de video demonstreer ik het al even, maar Fox heef er ook voor gezorgd dat je geen water voor je tentdeur krijgt en dit netjes langs de zijkanten van de tent kan weglopen.

Fox levert bij de tent ook zogenaamde side poles voor de peak. Deze korte tension bars zorgen voor extra stevigheid op de peak zodat deze goed strak staat. Ik vraag mij eigenlijk af of ze wel echt nodig zijn. Voor de video heb ik ze gemonteerd, maar gebruiken deed ik ze niet echt. Wat mij aan deze extra tension bars opviel was dat ze aan beiden kanten niet helemaal lekker wilde vastklemmen rond de aluminium ribben. Dit omdat de klem recht en vast gefixeerd zat. Fox heeft op een ander model bivvy deze tension bars voorzien van een klem die wel iets kan mee scharnieren in een bepaalde hoek en daardoor wel lekker vastgrijpt op de buizen. Mijn advies aan Fox zou dan ook zijn om op dit premium model bivvy sowieso ook dit type poles mee te gaan leveren.

Airvents en infills
Zoals te zien is in de video zijn de grote airvents, of wel ramen in de bivvy een waardige toevoeging. Niemand zit erop te wachten om uit zijn of haar tent te worden gekookt op dagen die zo heet zijn als we vorige maand hebben mogen meemaken. Hitterecords en velen warme dagen! We gaan er allemaal meer en meer mee te maken krijgen. Die airvents zijn dus ideaal om lekker open te zetten en alles lekker te laten doorluchten. En natuurlijk is dit niet alleen op zonnige dagen handig, ook gewoon ??s nachts om goed zicht te kunnen houden op het water en over de stek en hengels. Ongenode gasten aan de waterkant komen helaas steeds vaker voor!

Binnen in de tent zitten nog wat handige pockets voor je mobiele telefoon of reciever. Het grondzeil is aan de tent zelf vast te maken middels klemsluitingen en optioneel kun je ook kiezen voor het mozzy infill panel dat je in de tent kunt hangen en vervolgens laten hangen. Hoe handig is dat!

Hang je mozzy infill op, rits het front uit de bivvy en heb een heerlijke open, luchtige bivvy waarmee je toch geheel beschermd bent tegen allerlei ongedierte.


Waar voor je geld
De bivvy wordt zeer compleet geleverd in een ruime stevige draagtas. Het grondzeil wordt met de tent meegeleverd als ook de bivvy pegs en tension bars.

Optioneel verkrijgbaar is het mozzy infill panel en eventueel een extended wrap, waardoor de tent nog iets ruimer wordt en tevens -door de dubbele laag- isolerend is in de wintermaanden en condensatie voorkomt. Voor de regen hoef je de wrap overigens echt niet aan te schaffen. Het VenTec doek heeft een bewezen reputatie waar ik voor in sta.

Pluspunten
- De tent ziet er super vet uit
- Zeer compleet geleverd
- Ruim en vooral lekker hoog
- Handige tension straps om het doek nog strakker te spannen
- Goede bivvy voor langere sessies
- Bewezen VenTec tentdoek
- Goede afwateringen langs de randen van tent
- Mozzy infill panel is waardige toevoeging
- Meerdere deurtjes en volledig uit te ritsen front
- Zeer compleet geleverd
- Ruim en vooral lekker hoog
- Handige tension straps om het doek nog strakker te spannen
- Goede bivvy voor langere sessies
- Bewezen VenTec tentdoek
- Goede afwateringen langs de randen van tent
- Mozzy infill panel is waardige toevoeging
- Meerdere deurtjes en volledig uit te ritsen front

Minpunten
- Gewicht is fors
- Transportgrootte aanzienlijk voor een éénpersoons bivvy
- Geen bivvy voor de mobiele visser
- Veel handelingen en wat meer tijd voordat het geheel staat
- Geen anti-twist palen
- Kleine speling op tension bars bij storm of strakspannen.

Prijs
De prijs varieert een beetje. Waar de ene winkel er 456 euro vraagt, zit de ander nog op 589 euro zonder KWO korting. Het loont dus zeker om even online te zoeken of je ook nog ergens je KWO member korting mag gebruiken. Al met al zet Fox deze bivvy in de markt voor een prijs die het waard is. Zeker wanneer je weet dat deze tent de komende jaren mee gaat op visvakantie!

Eindoordeel
Uiteraard is een oordeel over een product vaak heel persoonlijk en getoetst aan de eigen visserij. Ik weet echter wel zeker dat je met deze tent iets in huis haalt dat je bij goed gebruik over 10 jaar nog steeds gebruikt! Kwalitatief is het een topproduct dat zeer compleet te maken is. Oke, toegegeven is dat deze bivvy voor mijn visserij niet een eerste keuze is. Ik mijn visserij verkas ik vaak in een bootje, bevis ik diverse stekken en ben ik dus mobiel. Het gewicht, de grootte, de opzettijd en handelingen maken dit voor mijn aanpak gewoon niet ideaal. Maar dat geeft wel direct te denken, past deze tent daarom misschien juist wél bij jouw visserij?

Ik behoor tot een klein clubje vissers die alsmaar ??on the move’ zijn. Het merendeel doet dit niet! Dus vis jij graag meerdere nachten vanaf dezelfde stek of op bijvoorbeeld een betaalwater? Dan zou deze tent stiekem weleens mijn en jouw eerste keuze kunnen zijn. No way dat ik een week lang op één en dezelfde stek vanuit één van mijn kleine rukbunkertjes ga vissen.

Dan biedt deze Fox Retreat+ one man echt ruimte en uitkomst om niet alleen de bedchair er in te zetten, maar ook alle andere spullen die we meebrengen.
Tot de volgende review!
Jordy op ??t Hof
In deze KWO Fieldtest neemt Jordy op ’t Hof een uitgebreid kijkje naar de Fox Retreat+ One Man Dome. Zoals we van Jordy gewend zijn wordt het product flink aan de tand gevoeld en worden niet alleen de sterke, maar ook de zwakke eigenschappen van de bivvy benoemd. Kortom: een zeer uitgebreide review, inclusief video!
Video
Voordat we beginnen met de review, kun je hieronder alvast de video checken!
Review
Jordy aan het woord: ??Jow Jor, wil jij een Fox Retreat+ 1 man dome eens aan een goede fieldtest onderwerpen?? Uhhmm? Even denken. Nu moet je weten, ik pak niet alle producten zomaar aan. Ik moet er wel écht iets in zien, anders ga ik ergens misschien bevooroordeeld mee aan de slag, en dat willen we natuurlijk niet. Nu moet ik wel meteen glansrijk toegeven dat ik bij het zien van de tas waarin de bivvy zat opgeborgen wel even heb getwijfeld of ik hier daadwerkelijk van doen had met de éénpersoons uitvoering. De tas waarin de Retreat zat opgeborgen was van een formaat waarin je de gemiddelde schoonmoeder kan begraven!

Zo enthousiast als ik ben wanneer er nieuwe spulletjes zijn te bewonderen, besloot ik om maar meteen met de bivvy de tuin in te duiken om deze op te zetten. Eenmaal overeind kreeg ik direct flashbacks aan die gast uit de film New Kids en betrapte mijzelf erop dat ik zei: ??’Zo ne grote (tent) jonguh!” Want ja, voor een éénpersoons tent is het wel echt een robuuste, ruime en vooral lekkere hoge bivvy om te zien, in te liggen en om mee te gaan vissen.

Eerste indruk
Het doek van de bivvy zag er zoals we van Fox gewend zijn ook nu weer gewoon super goed uit. Dik, strak en van een mooie kleur. Ik heb jarenlang een Fox Ranger dome gehad, dus ervaring met Fox was er al. Deze eerste keer dat ik de tent ging opzetten ging het allemaal niet zo snel als ik gewend ben ten opzichte van diverse andere bivvy’s die ik gebruik binnen mijn (voornamelijk) mobiele aanpak. Maar, soms moeten we misschien ook gewoon niet zo veel waarde hechten aan snelheid wanneer dat helemaal niet van toepassing is. We gaan vaak voor velen uren, nachten of dagen naar de waterkant. Wat maken die tien of één minuten dan uit als je niet van plan bent nog diverse malen te gaan verkassen?

Zo, de review is inmiddels ook begonnen. De meeste tijd gaat dus zitten in het opzetten, omdat de bivvy zijn vorm krijgt van vier lichtgewicht aluminium ribben die ook weer zijn onderverdeeld in een viertal in elkaar te monteren delen. Dan komen je tension bars ertussen, haringen rondom, een grondzeil, doek strak spannen etc. Neen, het is geen tent om even snel open te vouwen, te borgen en met wat haringen aan de grond vast te pinnen. Eenmaal opgezet is het echter wel een gruwelijke bazentent om te zien en mee te vissen!

De praktijk
De bivvy zelf bleek, naarmate ik deze vaker meenam, steeds sneller en gemakkelijker op te zetten. De Retreat+ is heerlijk ruim en super solide, keywords die ik wel aan deze bivvy wil toeschrijven. Eenmaal opgezet staat deze daarnaast ook nog eens als een huis. En eerlijk: zo voelde de bivvy ook wel een beetje. Ik heb namelijk totaal geen opgesloten gevoel gehad wanneer ik in de bivvy lag. Iets wat ik daarentegen vaak wel ervaar met de kleine en lage bivvy’s die ik gebruik. Het doek van de Retreat+ is van het bekende VenTec Rib-Stop materiaal, dat een hydrostatische druk van 20.000 aan kan. Water loopt er af als bij de rug van een eend. Veel beter ga je binnen de hengelsport niet vinden!

Wat ik wel jammer vond is dat Fox development geen anti-twist heeft aangebracht in de aluminium ribben en deze daarom, zeker bij wind, geen enkele keer mooi recht over elkaar heen wilden liggen tijdens het opzetten. Het leek steeds een beetje op een foute harmonica! Dit was bij mijn oudere Fox Ranger dome destijds nooit aan de orde. Met name bij wind had de Fox Retreat hier tijdens het opzetten wat last van.

Mijn tip, want al doende leer je: je kun het jezelf gemakkelijk maken door eerst de achterkant van de bivvy vast te zetten met een haring. Vervolgens trek je het geheel vanaf de voorkant in één keer omhoog en zet je ??m vast met haringen. Zo zullen alle palen zich zo goed als vanzelf zetten in de juiste positie.

Het frame
Om maar direct even door te gaan op deze aluminium ribben: waar je soms bij vergelijkbare bivvy’s ziet dat er uitsluitend voor elastiek wordt gekozen om de ribben aan elkaar gekoppeld te houden, zie je dat Fox bij de Retreat+ voor duurzaamheid heeft gekozen. Niet uitsluitend elastiek dus dat tijdens het opvouwen van de tent kan gaan slijten, maar elastiek voorzien van een metalen buitenkern waardoor de levensduur van jouw bivvy zeker wordt verlengd. Goed over nagedacht dus!

Verder worden de ribben door tension bars verder opgespannen, waardoor het doek mooi strak komt te staan en het geheel nog meer solide wordt. Ik moet hier wel bij vermelden dat de borgklemmen op deze telescopische tension bars niet super lekker grip hielden, en er dus speling ontstond bij een harde wind. Speling is een groot woord, maar de tension bar is wel een keer door harde wind vanzelf losgekomen.
De ribben van de bivvy worden door tension bars verder opgespannen.
Ook trad de speling op tijdens het opzetten, wanneer je een tension bar had geplaatst en een volgende ook goed strak ertussen wilde monteren. Dan duwde ik die vorige geplaatste weer tension bar toch weer iets door de borging heen, wat weer zorgde voor een kleine speling. In de video laat ik dit zien. Maakt dit uit? Nee, niet direct en je hebt er ook niet echt last van. Maar ik zou het product development team van Fox wel willen adviseren de borgklem op de tension bars te verbeteren!

Handige dingen die opvielen
De tent is op de plek waar de ribben bijeenkomen voorzien van zogenaamde adjustable tension straps. Dit zorg ervoor dat je het doek van de tent mooi strak kan spannen. Een extra handeling weer, maar wel clever thinking van Fox. Geen plasjes water op het dak van jouw bivvy! Sowieso was daar al wel lekker over nagedacht. In de video demonstreer ik het al even, maar Fox heef er ook voor gezorgd dat je geen water voor je tentdeur krijgt en dit netjes langs de zijkanten van de tent kan weglopen.

Fox levert bij de tent ook zogenaamde side poles voor de peak. Deze korte tension bars zorgen voor extra stevigheid op de peak zodat deze goed strak staat. Ik vraag mij eigenlijk af of ze wel echt nodig zijn. Voor de video heb ik ze gemonteerd, maar gebruiken deed ik ze niet echt. Wat mij aan deze extra tension bars opviel was dat ze aan beiden kanten niet helemaal lekker wilde vastklemmen rond de aluminium ribben. Dit omdat de klem recht en vast gefixeerd zat. Fox heeft op een ander model bivvy deze tension bars voorzien van een klem die wel iets kan mee scharnieren in een bepaalde hoek en daardoor wel lekker vastgrijpt op de buizen. Mijn advies aan Fox zou dan ook zijn om op dit premium model bivvy sowieso ook dit type poles mee te gaan leveren.

Airvents en infills
Zoals te zien is in de video zijn de grote airvents, of wel ramen in de bivvy een waardige toevoeging. Niemand zit erop te wachten om uit zijn of haar tent te worden gekookt op dagen die zo heet zijn als we vorige maand hebben mogen meemaken. Hitterecords en velen warme dagen! We gaan er allemaal meer en meer mee te maken krijgen. Die airvents zijn dus ideaal om lekker open te zetten en alles lekker te laten doorluchten. En natuurlijk is dit niet alleen op zonnige dagen handig, ook gewoon ??s nachts om goed zicht te kunnen houden op het water en over de stek en hengels. Ongenode gasten aan de waterkant komen helaas steeds vaker voor!

Binnen in de tent zitten nog wat handige pockets voor je mobiele telefoon of reciever. Het grondzeil is aan de tent zelf vast te maken middels klemsluitingen en optioneel kun je ook kiezen voor het mozzy infill panel dat je in de tent kunt hangen en vervolgens laten hangen. Hoe handig is dat!

Hang je mozzy infill op, rits het front uit de bivvy en heb een heerlijke open, luchtige bivvy waarmee je toch geheel beschermd bent tegen allerlei ongedierte.


Waar voor je geld
De bivvy wordt zeer compleet geleverd in een ruime stevige draagtas. Het grondzeil wordt met de tent meegeleverd als ook de bivvy pegs en tension bars.

Optioneel verkrijgbaar is het mozzy infill panel en eventueel een extended wrap, waardoor de tent nog iets ruimer wordt en tevens -door de dubbele laag- isolerend is in de wintermaanden en condensatie voorkomt. Voor de regen hoef je de wrap overigens echt niet aan te schaffen. Het VenTec doek heeft een bewezen reputatie waar ik voor in sta.

Pluspunten
- De tent ziet er super vet uit
- Zeer compleet geleverd
- Ruim en vooral lekker hoog
- Handige tension straps om het doek nog strakker te spannen
- Goede bivvy voor langere sessies
- Bewezen VenTec tentdoek
- Goede afwateringen langs de randen van tent
- Mozzy infill panel is waardige toevoeging
- Meerdere deurtjes en volledig uit te ritsen front
- Zeer compleet geleverd
- Ruim en vooral lekker hoog
- Handige tension straps om het doek nog strakker te spannen
- Goede bivvy voor langere sessies
- Bewezen VenTec tentdoek
- Goede afwateringen langs de randen van tent
- Mozzy infill panel is waardige toevoeging
- Meerdere deurtjes en volledig uit te ritsen front

Minpunten
- Gewicht is fors
- Transportgrootte aanzienlijk voor een éénpersoons bivvy
- Geen bivvy voor de mobiele visser
- Veel handelingen en wat meer tijd voordat het geheel staat
- Geen anti-twist palen
- Kleine speling op tension bars bij storm of strakspannen.

Prijs
De prijs varieert een beetje. Waar de ene winkel er 456 euro vraagt, zit de ander nog op 589 euro zonder KWO korting. Het loont dus zeker om even online te zoeken of je ook nog ergens je KWO member korting mag gebruiken. Al met al zet Fox deze bivvy in de markt voor een prijs die het waard is. Zeker wanneer je weet dat deze tent de komende jaren mee gaat op visvakantie!

Eindoordeel
Uiteraard is een oordeel over een product vaak heel persoonlijk en getoetst aan de eigen visserij. Ik weet echter wel zeker dat je met deze tent iets in huis haalt dat je bij goed gebruik over 10 jaar nog steeds gebruikt! Kwalitatief is het een topproduct dat zeer compleet te maken is. Oke, toegegeven is dat deze bivvy voor mijn visserij niet een eerste keuze is. Ik mijn visserij verkas ik vaak in een bootje, bevis ik diverse stekken en ben ik dus mobiel. Het gewicht, de grootte, de opzettijd en handelingen maken dit voor mijn aanpak gewoon niet ideaal. Maar dat geeft wel direct te denken, past deze tent daarom misschien juist wél bij jouw visserij?

Ik behoor tot een klein clubje vissers die alsmaar ??on the move’ zijn. Het merendeel doet dit niet! Dus vis jij graag meerdere nachten vanaf dezelfde stek of op bijvoorbeeld een betaalwater? Dan zou deze tent stiekem weleens mijn en jouw eerste keuze kunnen zijn. No way dat ik een week lang op één en dezelfde stek vanuit één van mijn kleine rukbunkertjes ga vissen.

Dan biedt deze Fox Retreat+ one man echt ruimte en uitkomst om niet alleen de bedchair er in te zetten, maar ook alle andere spullen die we meebrengen.
Tot de volgende review!