Lichtbepakt penvissen – Maar de onthaakmat gaat mee! | Raymond Hakkert

De zomermaanden lenen zich perfect voor de actieve visserij met het favoriete ‘wapen’ van Shimano Tribal teamlid Raymond Hakkert: de pen! In dit artikel laat hij precies zien hoe je deze visserij kunt aanpakken en welke materialen je nodig hebt. Eén ding is zeker: na het lezen van dit artikel wil jij dit ongetwijfeld ook gaan doen!

Raymond weet als geen ander hoe je succesvol kunt penvissen!

Raymond aan het woord: De laatste jaren zie je steeds meer stalkende oppervlaktevissers aan de oevers verschijnen. Ik merk dat er dressuur ontstaat op plekken waar men regelmatig drijvend aas inzet. Wat vaak vergeten wordt is het authentieke penvissen! Penvissen is niet alleen erg leuk om te doen maar kan zeer succesvol zijn. Juist daar waar er dressuur opgetreden is met dat drijvend aas.

Omdat karper in de zomer graag in het kantje aast hoef je niet ver te vissen. Zoek een rietkraag of plompenveld -waar de zon op schijnt- en onze vriend karper is meestal wel in de buurt. Onderhands worpje en vissen maar!

Bijvangsten horen er met pennen nu eenmaal bij. In het geval van een tinca tinca is dat alleen maar extra genieten!

Ik maak meestal eerst een rondje om een water en voer dan een drietal kleine penplekken aan. Het mooie ten opzichte van drijvend aas is dat je nu veel minder last zult hebben van watervogels zoals meeuwen, waar je echt knettergek van kunt worden met voorvoeren van drijvende brokken.

Tijdens een sessie van twee uurtjes was het op de eerste stek raak. Een hele lange en oude kanaal-opa!

Pen-aas

Het liefst gebruik ik met penvissen donker aas zoals donkere (Isolate) vispellets, zinkende hondenbrokken (Frolic) of (LM94 Isolate) mini boilies. Naast dat onze beschubde vrinden dikwijls argwanend (dressuur) reageren op licht gekleurd aas – zoals blikmais – merken onze beveerde ‘duikvriendjes’ het ook eerder op, waardoor je voorgevoerde stekje alsnog binnen no time geruïneerd wordt.

Miniboilies zijn onweerstaanbaar voor onze vrienden en perfect om voerplekjes mee aan te leggen!

Per stek vis ik maximaal 40 minuten, dan moet er op mijn pen een beet zichtbaar zijn geweest. Met een lichte (pen)bepakking kun je ook rap van stek wisselen, dat is zo gepiept (as we speak; zonder al die piepers, toeters en bellen). Ik wil de 3 visrondes als ik meer tijd heb, soms nog wel eens opnieuw doen, omdat het wel eens wat langer kan duren eer een (grote) karper overstag wil gaan. Na 1,5 tot 3 uur vissen ga ik meestal op huis aan.

Met attractief aas zoals hookable pellets probeert Raymond in korte tijd succes af te dwingen.

Nachtpennen

Maar mocht het zo’n zwoele zomeravond zijn waarbij met name de vis ‘s nachts aast, dan grijp ik nog wel eens naar een lichtpen en wil ik het nog wel eens laat maken.

Raymond is niet vies van de donkere uurtjes!

Ik zeg doen! Je bent direct een ervaring rijker, ‘s nachts wakker blijven en naar een lichtpuntje staren is heel gaaf. Geloof me: ik heb best vaak meegemaakt dat ik de statische (veel te veel gevoerde en te grote boilie-) vissers hun tentje niet uit heb zien komen, terwijl ik dan met drie deftige karpers huiswaarts ging. Ik geef toe, de volgende dag oog je als een zombie en dit moet je niet elke week doen, maar gaaf is het! 100%! Alleen al de nachtdieren welke soms vlakbij je komen zitten zijn de moeite waard. De bevers vragen je nog net niet of je ook een hapje riet wilt en heb al aardig wat keren meegemaakt dat er een uil op mijn hoofd wilde landen bijvoorbeeld. Onbeschrijfelijk toch!?

In het donker komt de lichtpen aan bod.

Mijn penmontage

Ik gebruik een 12 en 13ft Shimano Vengeance hengel met een Shimano Vanford 3000 molentje voorzien van 25/00 of 30/00 Shimano Invisitec nylon, afhankelijk van de situatie. Deze lijn is supersterk, zelfs 25/00 gebruik ik in situaties met lichte wiergroei. Komen er zwaardere plantensoorten zoals watergentiaan en -lelies aan te pas dan ga ik uiteraard dikker vissen en gebruik ik 30/00 of meer. Ik heb dan ook meerdere opgetuigde stalkhengels bij me.

“Je wil het al penvissend (niet) meemaken: dit haken op een meter uit de kant op relatief licht materiaal. MMA is er niets bij!”

Ik gebruik qua pensysteem een schuifende montage (Engels systeem heet dat officieel). Het pennetje moet zinken op je loodje, met uitpeilen komt de pen dan twee centimeter zichtbaar boven water afgesteld uit.

De penmontage van Raymond Hakkert, waarbij de dobber schuift over de lijn.

De dobber/pen wordt middels een speldwartel aan de hoofdlijn gemonteerd. Een kleine stopper bepaalt de diepte. Een bb-loodje is meestal genoeg om een klein pennetje te laten zinken. Vis je op licht stromend water of staat er meer wind gebruik dan een grotere schuifpen welke meer lood kan hebben.

Zo stel ik de pen af, met het puntje een centimeter boven water. Bij een aanbeet komt de pen omhoog of gaat gestaag onder.

Stel wat overdiepte in door de pen net wat dieper te zetten dan het water diep is. Ongeveer 15 centimeter. Dit zorgt ervoor dat het eerste deel lijn vanaf de haak tot net na het loodje over de bodem loopt. Karper merkt je lijn zo minder op.

Stel het stuitje iets dieper af dan de waterdiepte en draai je lijn iets strak. De pen gaat nu mooi staan!

Nu gooi je je hengel in en draait de lijn -nadat het aas op de bodem ligt- zodanig strak dat de antenne van de pen mooi staat, dus een centimeter of twee boven het wateroppervlak. Als een karper je aas nu optilt neemt deze meestal het loodje – dat op zo’n 15 cm van je haak zit geknepen – mee in beweging. Je pen komt nu iets omhoog. Je hebt ‘leven’.

“Dit heet een ‘opsteker’ en is 100% een aanbeet!”

Gaat de pen bijna liggen of loopt hij gestaag weg, dan is dat overduidelijk een aanbeet, hierop moet je direct slaan!

“Dit is een aanbeet, maar kan ook een lijnzwemmer zijn.”

Take Care

Neem met stalkvissen net als bij het statisch vissen een onthaakmat mee! Vaak zijn de vissen op de kant nog aardig wild en op een stenenkade kun je helemaal niet zonder. Zelf leg ik een vis zelden tot nooit op het gras. Bij een kleine karper kun je nog zeggen dat ze (zichzelf) niet beschadigen, maar grotere karpers van 25 pond en meer kunnen heel hard klapperen en met hun kop op de grond beuken. Ook al ligt er gras dat kan alsnog verdroogt of een harde ondergrond hebben. Dat levert ze naast een hersenschudding vaak onnodige in- en uitwendige schade op.

Ook toekomstvisjes legt Raymond op een gespreid (onthaak)bedje!

Kortom: Elke karper, groot of klein, gaat bij mij op een kletsnatte onthaakmat. Het is een zekerheid dat dat in ieder geval altijd goed gaat, met gras weet je dat gewoon niet. Ga je voor échte visveiligheid, dan ga je dus voor zeker en kies je één van de onthaakmatten uit de Shimano-reeks!

Een schitterende (en beresterke) SKP spiegel zoals deze wil je natuurlijk niet beschadigen!

Gebruik gewoon een praktische stalkmat (zoals de Shimano Tactical Weigh Mat). Ik draag mijn schepnet en hengels erin mee. Verder zitten er twee ruime opbergvakken met rits op, waarin je je voerschepje, een opvouwbare emmer, wat steuntjes of zelfs een materiaaldoos kunt opbergen. Afijn, dit multifunctionele matje kun je dus zelfs als een soort stalktas inzetten. Scheelt weer sjouwen 😉

De Tactical Weigh Mat is de perfecte stalkmat om ook je hengels, schepnet en andere benodigdheden in te vervoeren!

Succes!

Raymond Hakkert


Meer zien van de visserij van Raymond? Zorg dan dat je zijn Facebook-account volgt! Meer informatie over de Shimano gear die hij gebruikt vind je op de website en social media.

Bekijk ook