Wordt dit het BESTE voorjaar ooit voor jou?!
Dat kan maar zo! Zeker met de tips die wij hieronder gaan geven. Zo gaan we het hebben over stekkeuze, behandelen we een aantal ONMISBARE items en delen we handige voorjaarstactieken!
👉 Kies de JUISTE stek
👉 Energierijke VOEDING
👉 Vergeet de CHOD niet
👉 Blijf altijd MOBIEL
👉 PROFITEER van technologie
Vijf onderwerpen die we hieronder met jullie gaan doornemen!
De JUISTE stek bepalen
Eindelijk; de hele biotoop komt tot leven door de komst van het voorjaarszonnetje! Iedere dag zal het water weer warmer worden en dus de karper actiever. Ze gaan op zoek naar voedsel, maar waar?! Volg het zonlicht, want daar zal het water sneller opwarmen (de noordzijde). Vaak zijn dit ondiepe zones van het water. Kijk dus goed welke zone van het water ondiep is, maar ook de meeste zonuren krijgt. Hier zul je ongetwijfeld de karpers gaan vinden!
Stekken die in het najaar goed liepen, geven geen garantie voor het voorjaar. Ga dus opnieuw op onderzoek uit! Naast zon vertoeven karpers ook graag in de buurt van wier, want ook die plekken wordt lief gevonden door karpers i.c.m. een voorjaarszonnetje. Wat zijn nog meer goede voorjaarsstekken? Stekken dicht in de kant, tussen (en onder) overhangende bomen, strak tegen het riet en opkomende velden met waterlelies. Tip: bevis overdag de ondiepe stekken en verplaats ’s nachts de hengels naar diepere delen.
Energierijke voeding
Karpers hebben in deze periode behoefte aan energierijke voeding! Aas waar zij in aanloop naar de paai voldoende voedingsstoffen uit kunnen halen. Het is dus belangrijk om te weten wat er in jouw aas zit. De mannen van Carpworld.com hebben hiervoor diverse keuzes, dus vraag zeker om hun advies!
Wij geven in het voorjaar de voorkeur aan opvallend aas bij een instant sessie. Gepresenteerd op een stek waar wij verwachten dat de karper zwemt of regelmatig langskomt. Een PVA zakje gevuld met gekruimelde boilies of pellets i.c.m. een felgekleurde pop-up kan GEWELDIG zijn. Dit kan namelijk net de ’trigger’ zijn voor een karper om jouw aas op te nemen. En heb je weleens gehoord van zout?!
Iets wat iedereen voor handen heeft is ZOUT, maar wat veel vissers nog niet weten is de lokkende werking van dit product. Door de hoge wateroplosbaarheid en uitgesproken smaak, detecteer een karper zout snel (ook in koud water). We hebben al veel positieve verhalen hierover gehoord, dus probeer het ook zeker uit!
Het GOUDEN wapen
De CHOD is HOT, die kennen we wel! Een klassieke fout die nog veel wordt gemaakt, is het fanatiek starten met voorvoeren. Dit werkt overigens AVERECHTS, want karpers raken verzadigd en azen niet meer. We raden daarom aan om ook eens ‘single’ te vissen met, zoals we hierboven al beschreven, een opvallend haakaasje.
Wanneer start je dan wel een voercampagne op? Wanneer je meer aanbeten krijgt, de temperatuur blijft stijgen en als het “rustig” is met andere vissers. Bouw dit overigens wel langzaam om! Ga dus eerst ‘dagvissen’. Zo leer je meer over het water, dan dat wij hier allemaal gaan schrijven. Uit ervaring blijkt ook dat je overdag meer karpers vangt dan ’s nachts (in het voorjaar), al kan dit per water verschillen. Maar daar kom je snel genoeg achter ;-).
Blijf ALTIJD mobiel
Nog effectiever vissen in het voorjaar? Kom dan van je stretcher af, observeer en verkas! Karpers zullen zicht niet frequent laten zien, dus zie je een draaiende vis bijvoorbeeld dan kan het lonen om in die zone een rig te plaatsen. Soms zie je helemaal geen activiteit…
Probeer daarom altijd meerdere stekken uit! Zeker op een water met een goed karperbestand, moet je binnen drie á vier uur een aanbeet krijgen. Zo kan je bij aankomst alvast een tweede stek van een handje voer voorzien om later af te romen.
Beter 10 minuten op de juiste plaats, dan 10 uur (lui) op de foute plaats.
Door goed georganiseerd en licht bepakt te vissen, kun je het maximale uit de mogelijk aangeboden kansen halen. In deze webshop vind je diverse, compacte items geschikt voor deze visserij! Denk bijvoorbeeld aan een barrow of de handige tassen van Nash.
Invloed van LUCHTDRUK en TECHNOLOGIE
De technologie van tegenwoordig, we kunnen er niet meer omheen! Zoals we al eerder beschreven, kunnen karpers vaak nog lastig te vinden zijn. Wel zullen ze nog in een groep bij elkaar zwemmen OF chillen. Zo kan je een polaroid bril gebruiken om de oevers af te struinen en kan een dieptemeter je helpen op open water. Tegenwoordig zit dit hulpmiddel op iedere (voer)boot. Ben je in het bezit van deze middelen? Gebruik ze dan ook zeker!
Geen voerboot? Dan kan een Deeper uitkomst bieden. Deze dieptemeter kun je bevestigen op aan een hengel, dus is een (voer)boot niet nodig om karpers te spotten. We hebben al veel beelden voorbij zien komen van karpers, gespot op een Deeper. Dit scheelt een hoop “zoektijd” en kun je jouw vistijd nog BETER benutten.
En dan hebben we nog ‘luchtdruk’, iets wat veel vissers links laten liggen. Toch heeft dit veel invloed op het aasgedrag van karpers! De jongens die een logboek bijhouden, kunnen dit beamen. Zo wordt een luchtdruk tussen de 1012 en 1020 als GOED ervaren in het voorjaar. Tegenwoordig kun je deze in iedere WeerApp bekijken, dus ga dit eens bijhouden en speel daar een volgend jaar op in ;-).
Hopelijk leveren deze tips jou een aantal mooie voorjaarskarpers.