Zijn passieve karpers in warm water nog vangbaar?

Karpers zijn in de zomer nog steeds vangbaar, maar je moet wel jouw tactiek en verwachtingen bijstellen. Zo zullen ‘passieve karpers’ niet de hele dag door azen, bevinden ze zich in verschillende waterlagen en is er een overvloed aan natuurlijk voedsel. Benieuwd hoe je toch succesvol kunt zijn? Lees dan verder!


Juli is normaal gesproken de warmste maand van het jaar. Niet alleen qua gemiddelde temperatuur, ook de dagen zijn het langst. Dat betekent dat van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat het water opwarmt. Sommige wateren worden wel meer dan 30 (!) graden. Een watertemperatuur van tussen de 15 en 23 graden wordt als optimaal gezien, waarbij karpers goed azen en er dus goed te vangen is.

Jordy vist VOLGAS door in de zomer.

Hengels in de kast?

Wordt het echt een stuk warmer dan zal het zuurstofgehalte in het water afnemen en het aasgedrag ook. Je kan dan beter je hengels in de kast zetten en lekker naar het strand gaan ;-). Wil je toch gaan vissen, dan doe je er goed aan om niet op ondiepe wateren te gaan.

Voer alvast het ‘strand-stekje’ aan voor de avond.

Ondiepe meren bomvol wier zit ook bomvol natuurlijk voedsel. Als je daar ook nog eens mee moet concurreren wordt het lastig. De ondiepe wateren kun je het best links laten liggen tot er echt een flinke weeromslag aan komt. Regen, wind, onweer, dan is het primetime!

Wind op de kant is….

Beter kun je op wat groter, dieper water of op een rivier aan de slag gaan. Diepere meren zijn meestal niet zó warm en er is doorgaans wat minder plantengroei, dus ook minder natuurlijk voedsel. Ook staat er op groot water meer wind waardoor er meer zuurstof in het water komt.

Profiteren van de paai

In juli/ augustus is de paai overal voorbij en hebben de karpers zich verspreid over het water, waardoor je in principe overal vis kunt vangen. Op groter water is de ervaring toch dat de vissen zich vooral bevinden in de wat diepere waterlagen. Tussen de zes en negen meter, op de grotere taluds, daar zijn ze te vangen in de zomer. Zeker als je overdag een aanbeet wilt krijgen.

Kies voor diepere wateren.

Rivieren kunnen ook een aanrader zijn wanneer alles ‘doods’ is. Vaak staat er toch nog wel wat stroming waardoor het wat zuurstofrijker is. Vooral plekken dichtbij een stuw zijn echte hotspots in de zomer. Stroomt het goed door dan kun je overal goed vangen.

Riviervissen, super gaaf!

Karpers belagen

Dat karpers in juli en augustus soms lastig te vangen zijn, wil niet zeggen dat ze zich niet laten zien. Soms zie je ze in grote getale chillen tussen de waterplanten. Laat je enorme uitrusting thuis en ga ze achterna gewapend met een chod of een andere scherpe pop-up montages. Karpers zijn nieuwsgierig en met een fluoriserend pop-upje zeker te verleiden.

Vergeet de pop-ups rigs niet.

Wat voor aas kies je?

In de zomermaanden hebben karpers genoeg natuurlijk voedsel voor handen (voor vinnen). De vraag is of je daarmee wilt concurreren of juist iets wat daar op lijkt wilt aanbieden. Natuurlijk voedsel zoals mosseltjes en kreeftjes zijn behoorlijk eiwitrijk, net als vismeelboilies, welke het meest overeen komen met natuurlijk voedsel.

Ga voor eiwitrijke boilies!

Koolhydraten komen veel minder voor in natuurlijk voedsel. Het geeft de karper veel energie en het verteren van koolhydraten gaat sneller dan eiwitten. Ook vetten geven de karper energie, dus tijgernoten mogen in de warmere maanden ook zéker niet ontbreken in jouw voertje.

Soms kan het hard gaan in de zomer.

Het beste kun je daarom gewoon mixen. Zoete koolhydraat boilies in combinatie met vismeelboilies. Door vissers vaak genoemd: ‘zoet of vis’. Des te warmer het water des te groter het aandeel zoete boilies. En natuurlijk de tijgernoten!

Succes deze zomer!

KWO Redactie


Bekijk ook