Coronabakken & Rainbowschubs – De Top 3 van Bas van Klaveren
In deze ‘Top 3 van…’ neemt de man achter The Carp Specialist, niemand minder dan Bas van Klaveren, jullie mee naar zijn 3 meest bijzondere vangsten. Je zal het wel vermoeden: deze topvangsten heeft hij allemaal geboekt op betaalwateren. Van gezellige sessies in Frankrijk tot en met een memorabel avontuur op Rainbow Lake. Het komt allemaal aan bod in deze Top 3. Veel leesplezier!
Schat aan informatie
KWO redacteur Bart Haaring aan het woord: Misschien ken je ze wel, bepaalde vangsten die je voor ‘eeuwig’ bijblijven. De ene keer gaat het om de schoonheid van de vis. De andere keer betreft het een lang gekoesterde target. Soms is het het verhaal wat de vangst zo bijzonder maakt. Soms is het een combinatie van factoren die een vangst onvergetelijk maken.
Maar wat als ik jou nou eens zou vragen om een top drie samen te stellen van jouw meest memorabele vangsten? Deze vraag heb ik voor deze editie voorgelegd aan niemand minder dan Bas van Klaveren.
Drukke ondernemer & vader
Wij kunnen ons nauwelijks voorstellen dat je nog nooit van Bas gehoord hebt. Deze vriendelijke en behulpzame kerel zouden we ook ‘Betaalwater Eindbaas’ kunnen noemen. Met zijn platform www.thecarpspecialist.nl bedient namelijk al twee decennia menig karpervisser in hun zoektocht naar een passend betaalwater. Dit doet hij al jaren op zeer bevlogen wijze en wordt inmiddels geflankeerd door een team van experts.
Daarnaast hebben jullie Bas regelmatig voorbij kunnen zien komen in verschillende video’s op KWO. Met een schat aan ervaring heeft deze man flink wat unieke vangsten op z’n palmares staan. Bovenop al zijn activiteiten als ondernemer is hij ook nog eens een actieve vader en bevlogen echtgenoot. Zijn vistijd is dan ook beperkt, maar tóch weet hij deze tijd effectief te benutten. Lees snel verder om te zien welke vissen zijn top drie invulling geven.
#3: Coronaknaller
KWO: Wat maakt deze vangst voor jou zo bijzonder dat hij een plekje heeft gekregen in jouw top drie?
Bas van Klaveren aan het woord: De Corona-periode is als ondernemer in de reisbranche zonder twijfel de spannendste en meest stressvolle periode geweest in mijn leven. Dit in combinatie met het ziekbed en overlijden van mijn schoonvader. In die tijd, was het een bijzonder heftige periode waarin ik af en toe echt naar de waterkant moest om even te ontspannen. Zo ook in maart 2021 waarin ik alleen afreisde naar Lac de Viennay – Alberts Lake om even ‘de batterij op te laden’.
Vriend Thimon viste in dezelfde week op het naastgelegen Busters Lake. De trip begon – afgezien van een Sony camera die per ongeluk in het water belande – echt fantastisch met de vangst van meerdere grote vissen achter elkaar. Maar goed, het kwam ook vroegtijdig ten einde doordat er nieuwe Corona-maatregelen werden ingesteld en er weer een berg werk aankwam.
Grote spiegels
KWO: Was het een bekende vis voor jou, of kwam de vangst als een complete verrassing?
Eerlijk gezegd lijken veel van de grote karpers op Alberts Lake erg op elkaar: dik, groot en zwakbeschubte spiegelkarpers. De vis zelf herkende ik dus niet direct als één van de topvissen van het water. In de video van bijna een uur neem ik u graag mee naar mijn vangsten en belevenissen tijdens die vroege voorjaarssessie.
#2: Eliya
KWO: Kun je jezelf nog voor de geest halen wat het met je deed toen je deze vis wist te strikken?
Samen met mijn visvrienden Jeroen Geraedts & Dik Schot ben ik verschillende keren afgereisd naar Etang des Gaulois. Hierbij visten we gezellig vanuit de Gite samen (NOOT: tegenwoordig mag er nog maar met twee vissers vanuit de Gite gevist worden). Dit was altijd erg gezellig en lekker luxe: heerlijk eten, goed gezelschap, luxe accommodatie en natuurlijk een uitdagende visserij. Tijdens onze eerste gezamenlijke sessie vanuit de Gite gingen de vangsten echt als een speer en wisten we een hele serie dikke karpers te vangen. We kiezen er vaak voor om gezellig ‘run om run’ te vissen. Toen deze grote schubkarper op de kant kwam (toentertijd de grootste schubkarper van het water) was ik de gelukkige vanger.
Ik was in het voorgaande jaar vader geworden en dit was mijn eerste echte BIG-FISH na de geboorte. Het was echt een ontlading, vooral omdat de vis nog geen naam had en ik deze mocht geven. Zo is de bekende schubkarper ‘Eliya’ op Etang des Gaulois dus aan zijn naam gekomen.
Pellets
KWO: Hoe kwam de vangst tot stand?
De karpers op Etang des Gaulois worden flink bijgevoerd met pellets, gemiddeld zo rond de 12.000 kilo per jaar. De aaskeuze was dus snel bepaald. Een bruine pop-up of wafter (in dit geval de Sticky Baits Manilla) gevist op een flink bed pellets. Bewust geen haakaas dat afsteekt van de pellets. Ook visten we regelmatig met enkele pellets, rechtstreeks uit de zak, alleen even ingeboord.
De karpers worden flink bijgevoerd met pellets, gemiddeld zo rond de 12.000 kilo per jaar.
Qua rigs en systemen ook weinig speciaals. We visten veelal met helikopter-systemen en combi-rigs, maar ook met chods, al kregen we daar wel wat meer lossers op. Niet te zware loodgewichten, 60-80 gram is prima en vooral belangrijk: een vlijmscherpe klauwhaakje in maatje 4 of 6. Lekker simpel dus!
Goed onderhouden voerstekken
KWO: Welke factoren zijn volgens jou doorslaggevend geweest bij de vangst van juist deze vis?
Dat is echt lastig om te zeggen. Eliya kwam in een serie vissen en daar zaten karpers bij van alle formaten. Dat één van de topvissen van het betaalwater (inmiddels zwemmen er minstens zes bekende 30kg+ karpers op Etang des Gaulois) van deze lopende voerstek afkwam was volgens mij puur geluk. In zijn algemeenheid merken we op betaalwater Etang des Gaulois dat goed onderhouden voerstekken het super doen.
Omdat we deze sessie in begin maart visten maakten we vooral gebruik van pellets (i.v.m. vertering en oplosbaarheid). In de warmere tijd van het jaar vullen we de pellets meer aan met boilies. Verspreid voeren met de werppijp of de baitspreader is echt een pré.
#1: Rainbowbeuker
KWO: Wat maakt deze vangst voor jou zo bijzonder dat hij op nummer één staat in jouw top drie?
Dit jaar bestaat The Carp Specialist alweer 20 jaar. In die tijd heb ik zelf minstens 100 karpervisvakanties op onze eigen betaalwateren beleefd. Dit doen we altijd met heel veel plezier, want het is fijn om onze watereigenaren en gasten aan de waterkant te mogen ontmoeten. Vaak (lees: ALTIJD) staat een karpervisvakantie op één van onze eigen betaalwateren dus ook synoniem aan werk: naast de mailbox hebben we altijd wel één of meerdere meetings en maken we foto- en videocontent. Heel leuk, maar echt tot rust komen doen we dan dus niet.
Dit is de reden – en natuurlijk omdat we gek zijn op avontuur en BIG-FISH – dat we af en toe een uitstapje maken naar bestemmingen buiten ons eigen pakket, zoals bijvoorbeeld een meervaltrip in Spanje, tonijnvissen op zee, maar ook het bekende betaalwater Rainbow Lake. De reden dat de vangst van één van mijn grootste karpers op Rainbow Lake op één staat is de dat ik echt kan ontspannen op dit water én tegelijkertijd enorm kan genieten van de alertheid die je moet hebben tijdens de extreme obstakelvisserij.
Obstakelvissen
KWO: Kun je wat meer vertellen over de ‘roadmap’ naar deze vangst toe?
Ook hier moet ik eerlijk zijn. Mijn collega Jeroen Albers kent Rainbow Lake op zijn duimpje en viste er in die tijd rond 2013 – 2017 meerdere sessies per jaar. Voornamelijk op de stekken 17 & 18. We hebben deze stekken verschillende keren samen bevist, en tijdens deze sessie viste ik voor het eerste vanaf stek 18. Echte ‘sociale’ stekken zijn het niet. Ze liggen zo’n 100 meter uit elkaar en in verband met de obstakelvisserij kunnen je spreekwoordelijk echt geen meter bij je hengels vandaan. Vaak aten we wel dagelijks bij elkaar… dan werd één van de hengelsets binnen gedraaid en konden we even bijkletsen.
Jeroen kent stek 18 op zijn duimpje en wist me precies de hotspots van deze stek te wijzen. Strak tegen het eiland bevond zich een klein en keihard plaatje van hooguit 50x50cm wat de spot moest zijn om grotere vis te verschalken. Het plaatje was blijkbaar ook bekend bij andere vissers. Tijdens het afleggen (plat in de boot liggend, één hand aan de takken en met één hand de montage voorzichtig laten zakken) voelde je de loden die door eerdere vissers gedropt waren.
Ook bij deze vangst was de montage simpel: OERSTERK! Een 80lb Solar Unleaded voorslag van een meter of 10, drop-off wartellood van ongeveer 200-250 gram, een 25cm lange onderlijn van 40lb Solar Unleaded en haakmaat 1 klauwhaak. Qua aas deden de boilies van MTC het weer super. In verband met de steile taluds visten en voerden we enkel met halve boilies.
De juiste spot
KWO: Welke factoren zijn volgens jou doorslaggevend geweest bij de vangst van juist deze vis en kun je vertellen hoe je deze karper wist te strikken?
Tja, dat is een lastige vraag. Anders dan echt heel precies op de juiste spot te vissen (volgens mij kwamen die sessie zeven van de negen karpers van die spot) en met het juiste aas en materiaal, waren er verder geen doorslaggevende factoren volgens mij.
KWO: Op welke manier heeft deze vangst jouw visserij beïnvloed?
Niet echt eerlijk gezegd. Voorafgaand aan de vangst van deze grote vis had ik al het geluk gehad om meerdere andere ‘grote karpers’ te vangen. In die zin was het niet zozeer het formaat dat de vis zo speciaal maakte. Eerder het plezier van de dril en het delen van de blijdschap na de vangst!
KWO: Tot slot: Wie zou jij graag terugzien in een volgende editie van deze rubriek?
Nicky van Rixel van Pole Position… naast oud-collega en goede visser ook iemand met mooie visverhalen!
KWO: Bedankt voor je bijdrage en veel succes in je visserij de komende maanden. Hopelijk zien we je snel terug op KWO.
Tot de volgende keer!
KWO Redactie – Bart Haaring
Hopelijk hebben jullie genoten van deze editie van ‘De Top Drie van’. We zijn heel benieuwd naar jullie mening! Ben je, of ken je iemand die je graag zou terugzien in deze rubriek? Laat dat ons dat weten via: info@karperwereld.nl. Volg Bas van Klaveren én Thecarpspecialist op Instagram voor alle mooie vangsten én nieuwtjes. En zit je dan toch op Instagram: volg Bart Haaring ook even!