Campingvissen in Frankrijk? Vijf tips!
Veel vissers genieten ervan om in de zomermaanden naar het buitenland te gaan om op karper te vissen. Vooral het doorbrengen in een bivvy aan de openbare Franse waterkant is populair! Maar is dit wel de meest efficiënte aanpak? Steeds meer karpervissers kiezen ervoor om een basiskamp op een camping of Airbnb te maken en vervolgens nabijgelegen visstekken af te vissen.
Waarom is deze aanpak zo effectief?
Benieuwd waarom deze methode zo goed werkt? In dit artikel leggen we het uit!
De voor- en nadelen van nachtvissen
Voor veel karpervissers is nachtvissen essentieel. Ze willen per se bij het water slapen met hun hengels in het water. Dit begrijpen we, maar vaak betekent nachtvissen ook het volgende:
- Je blijft meestal langer op dezelfde plek, wat tactisch gezien niet altijd de beste keuze is.
- Je vist op minder water omdat je langer op dezelfde plek blijft.
- Als je een stek 24 uur (of langer) bevist, kun je de vissen in dat gebied wegjagen.
- Je bent minder flexibel; het is moeilijker om snel van stek te wisselen omdat je een heel kampement hebt opgebouwd.
Vistijd effectief benutten
Veel vissers hebben door de jaren heen een voorkeur ontwikkeld voor een aanpak waarbij ’s nachts gevist wordt, maar dit is niet de enige manier. Het gaat erom hoe je de vistijd zo efficiënt mogelijk kunt benutten. Nachtviszones zijn vaak populair en de hengeldruk is daar hoger dan op plekken waar nachtvissen niet is toegestaan. Door een rustigere zone te kiezen, kun je waarschijnlijk voorvoeren (wat je vangstkansen vergroot) en er zwemt vaak meer vis per hectare omdat de hengeldruk lager is.
Basiskamp op een camping?
Een van de eerste artikelen die we op de KWO Community hebben geplaatst is dit stuk met 8 camping tips voor de zomervakantie. Vissen vanaf een camping is handig voor vissende ouders, maar het heeft nog een ander groot voordeel.
Doordat je op de camping een vaste en veilige plek hebt, ben je flexibel. Laat je tent staan, neem twee hengels, een schepnet en een onthaakmat mee en trek eropuit. Voer een paar stekken aan en vis een dagdeel op een ander water. Slaap op een camping en zorg dat je van 6 tot 21 uur bezig bent met het bevissen van meerdere stekken.
Hoeveel aas moet ik meenemen?
Een veelgestelde vraag is: “Hoeveel aas moet ik meenemen?” Helaas is er geen eenduidig antwoord voor alle situaties. Ga je een week op een nachtviszone zitten zonder te verkassen, dan kom je waarschijnlijk een heel eind met 30-35 kilo per persoon. In de zomermaanden kan dit aantal nog wel oplopen. Qua smaken kiezen wij graag voor een mix van vismeel (zoals Squid of Krill) en een zoete bol (zoals onze Scopex). Neem zeker opvallende pop-ups mee en speel in op de nieuwsgierigheid van karpers op ondiep water.
Na de paaiperiode, in de zomer of het najaar, is meer voer gewenst. Zorg ervoor dat je samen met je vismaat 10 tot 15 kilo aas per dag hebt om meerdere stekken aan te voeren en regelmatig te verkassen. Om de kosten te drukken, kun je naast tijgernoten ook een emmertje mais meenemen.
Bonus tip: Regel vooraf je visvergunning
Voorkom stress en boetes door vooraf je visvergunning te regelen. Voor Frankrijk doe je dit op de website www.cartedepeche.fr. Onze eigen Wessel heeft een leerzame How To video gemaakt met een stappenplan voor het kopen van je vergunning. Bezoek ook de website www.geocarp.com voor inspiratie over waar te vissen.
Veel plezier de komende maanden!
Het vissen rondom een basiskamp is niet de enige manier. Kamperen aan de waterkant en meerdere dagen op dezelfde stek vissen kan ook effectief zijn, vooral op grotere wateren.
Dit artikel is bedoeld om jou extra inzichten te geven om een betere inschatting te maken of langere tijd op dezelfde stek blijven het meest effectief is of dat meerdere stekken kort bevissen beter is.
Veel succes!