BTW Revealed: Op jacht naar een BAK in La Saule Paquot – Marvin & Jack

Midden in de Franse Champagnestreek ligt het idyllische water La Saule Paquot, een BTW met een prachtig bestand aan grote vissen en unieke spiegelkarpers. Marvin en Jack reisden naar deze bestemming van The Carp Specialist af en beleefden een mooi avontuur. Benieuwd wat ze van dit BTW vonden? Lees dan snel deze BTW Revealed!


Het water

Marvin & Jack aan het woord: La Saule Paquot, een schilderachtig betaalwater in de Franse Champagne, wordt gerund door het vriendelijke Engelse echtpaar Tony en Julie. Dit zes hectare grote water, oorspronkelijk ontstaan uit grindwinning in de vroege jaren ’90, ligt gunstig op 460 kilometer van Rotterdam, waardoor het een populaire bestemming is voor Nederlandse vissers. Met een heldere en gevarieerde bodem van één tot vijf meter diep biedt La Saule Paquot een overvloed aan visrijke hotspots, waaronder wierbanken, plateaus, grindbanken en kantstekken. Ondanks het weelderige wier zijn er genoeg schone plekken om je rig te presenteren.

Het water vanuit de lucht.

Het water is verdeeld in twee zones, elk met ruimte voor twee vissers, en beschikt over in totaal twaalf stekken. Zone 1, met dieptes van 2,5 tot 5 meter, en zone twee, met dieptes van 1 tot 3 meter, worden gescheiden door een eiland, wat zorgt voor privacy en rust voor elke visser.

Het eiland zorgt voor een natuurlijke scheiding van de twee zones.

Geweldige bestemming

Bij aankomst wordt u verwelkomd door de serene rust en prachtige natuur die dit goed onderhouden betaalwater omringen. Tony en Julie, die het water in 2005 hebben verworven, zijn gastvrij en behulpzaam. Ooit organiseerde Tony visreizen vanuit Engeland en reed hij elke 2 weken op en neer met een groep karpervissers, een aantal jaren later besloten ze hun droom te volgen en aan het meer te gaan wonen.

Met een focus op privacy, staan Tony en Julie altijd klaar om te helpen, maar komen ze niet dagelijks langs de stekken. Communicatie is mogelijk via portofoons, waardoor ze direct beschikbaar zijn wanneer dat nodig is. Hun gastvrijheid en toewijding maken La Saule Paquot tot een geweldige bestemming voor elke visser die op zoek is naar een onvergetelijke ervaring aan de waterkant.

Met een focus op privacy, staan Tony en Julie altijd klaar om te helpen!

De faciliteiten

Het terrein is omheind en toegankelijk via een poort die tijdens het verblijf op slot blijft, maar op verzoek geopend kan worden. Direct bij de ingang vindt je ruim voldoende parkeergelegenheid, al is het ook toegestaan uw auto bij uw visstek te parkeren. Het sanitair is eenvoudig… maar schoon en prima geschikt voor karpervissers die niet al te veel luxe nodig hebben.

De parkeerplek en het sanitair zijn eenvoudig, maar schoon.

In het clubhuis staat een grote koelkast en een vriezer die ongeveer 50 kilo aan freezers boilies kan opslaan. In het clubhuis is ook stroom aanwezig waardoor je nooit zonder stroom komt te zitten.  

De caravan is ingericht als clubhuis.

De plekken zijn goed onderhouden en zijn uit verschillende niveaus gebouwd om rekening te houden met de veranderende waterstanden. Er is genoeg ruimte om je tent op te zetten en op elke stek vind je een ruime onthaakmat, een weegsling en een driepoot. Het enige wat je zelf moet meenemen is je schepnet.

Op elke stek vind je een ruime onthaakmat, een weegsling en een driepoot.

Het bestand

In mijn zoektocht naar uitdagende betaalwateren kwam ik op de website van The Carp Specialist verschillende opties tegen. Veel van de wateren die ik eerder bezocht hadden een jong en licht karperbestand, maar ik was op zoek naar iets meer uitdaging met een robuuster bestand. Mijn aandacht werd getrokken door La Saule Paquot, een water dat bekend staat als “Erg moeilijk” en geroemd wordt als een “Fantastisch Big Fish water”. Dit maakte mij nieuwsgierig en ik besloot het zelf te ervaren.

Marvin met een rijenkarper!

Het visbestand van La Saule Paquot omvat ongeveer 180 karpers, waarvan er drie boven de magische grens van 30 kilo uitkomen en circa twaalf boven de 25 kilo. Het water herbergt prachtige, dik geschubde karpers en enkele graskarpers, maar staat vooral bekend om zijn schitterend getekende spiegelkarpers. Ook zwemt er wat roofvis en zeelt, en heel veel ruisvoorn. Interessant is dat er geen meerval, brasem of kreeften aanwezig zijn, wat het vissen vereenvoudigt.

Le Saule Paquot staat bekend om zijn schitterend getekende spiegels!

Tony en Julie, de beheerders van het water, houden zich ook bezig met viskweken en proberen het bestand jaarlijks aan te vullen. Helaas ontsnapten afgelopen jaar 60 kweekvissen door een gat in het hek, wat het gemiddelde gewicht van de vissen enorm heeft verlaagd. Ondanks dit voorval zwemmen er nog steeds 120 karpers van meer dan 12 kilo rond, met een indrukwekkend gemiddeld gewicht van 20 kilo.

Tijdens de visweek ving Jack een spiegel van eigen kweek!

Voorbereiding

Wanneer je kiest voor een uitdagend Big Fish water zoals La Saule Paquot, is het cruciaal dat je uitrusting tip-top in orde is. Door de aanwezigheid van veel wier moet je enkele aanpassingen maken aan je materiaal. Een groot pluspunt van La Saule Paquot is dat je met gevlochten hoofdlijn mag vissen. In Nederland vis ik hier graag mee, maar voor dit water met veel wier heb ik, na wat onderzoek, besloten om zwevende gevlochten lijn te gebruiken in plaats van de zinkende variant.

Wat een zonsondergang!

Het vinden van heldere plekken tussen het wier is essentieel, dus het meenemen van een goede dieptemeter ook noodzakelijk. Gelukkig beschik ik over een Navigator Mini met ingebouwde Raymarine Dragonfly dieptemeter, echt ideaal om snel het water te scannen en met de GPS te markeren. Voor deze trip nam ik ook mijn Proline 2.00 wide light weight, een prikstok en een kijkemmer mee naar Frankrijk, om effectief de schone spots te kunnen lokaliseren. Voor wie liever geen eigen boot meeneemt, is er de mogelijkheid om een boot te huren voor €70,00 per week.

Een kijkemmer geeft je een goed beeld van de bodem wanneer de zon schijnt.

Veel wier

Omdat er veel wier is, is het verstandig om gebruik te maken van een Drop-off systeem tijdens het vissen. Met dit systeem laat je het lood los zodra je beet hebt. Hoewel ik normaal gesproken in Nederland niet vaak met dit systeem vis, is het hier in een water met veel wier ten zeerste aan te raden. Op die manier voorkom je dat het lood vast komt te zitten tijdens de drill en komt de vis bij een aanbeet snel naar de oppervlakte.

Een van de schone plateaus langs het eiland.

Op de website van The Carp Specialist las ik in recensies dat vis verspeeld werd doordat een standaard schepnet niet sterk genoeg was om de vis samen met het wier te scheppen. Gelukkig had Jordy Op ’t Hof, de struinkoning van Nederland, nog een Fox Rage net staan dat ik kon overnemen. Hoewel het een beetje onhandig is om mee te nemen, werkt dit net uitstekend in wateren met veel wier om de vis in één keer met wier en al te kunnen scheppen.

Het wier komt op sommige stukken tot aan de oppervlakte.

Wat betreft aas, kozen we voor hennep, tijgernoten en de NG Squid en ProInsecto boillies van Proline. Om het aas zo aantrekkelijk mogelijk te maken, hebben we thuis al 5 kilo van elke smaak verkruimeld en voorbereid. Dit zorgt ervoor dat we ter plaatse direct attractief kunnen voeren.

Crushen met de accutol is zo gepiept!

De sessie

Na weken van voorbereiding en opwinding was het eindelijk zover: de zaterdag waarop we naar Frankrijk zouden vertrekken. Met slechts vijf uur rijden voor de boeg en de mogelijkheid om vanaf 13.00 uur aan te komen, besloten we om 07.00 uur ’s ochtends te vertrekken vanuit Rotterdam. Geen nachtelijke ritjes voor ons, maar een frisse aankomst bij het water.

La Saule Paquot
Verschillende mooie spiegels werden er tijdens de week gevangen.

Bij aankomst werden we hartelijk verwelkomd door Tony en Julie. In het clubhuis kregen we een verfrissend koud biertje aangeboden terwijl we gezamenlijk het reglement doornamen en een rondleiding kregen langs alle faciliteiten. Aan de muren van het clubhuis hingen prachtige foto’s van de parels van het water. De opwinding begon echt te borrelen. Wij konden niet wachten om te beginnen!

La Saule Paquot
In het clubhuis kun je verschillende producten kopen.

Verkennen

Eenmaal aangekomen in onze viszone liepen we langs alle beschikbare visstekken. We kozen uiteindelijk voor de centrale stek aan de kopse kant omdat we vanaf daar een goed overzicht hadden en alle hoeken konden bevissen. De eerste dag stond voornamelijk in het teken van verkennen. Marvin ging met de ProLine boot op zoek naar potentiële visstekken, terwijl ik de Navigator gebruikte. Ik plaatste H-markers in de voerbakken van de Navigator en liet ze vallen op interessante plekken, zodat Marvin deze verder kon onderzoeken.

La Saule Paquot
Kleine gaten in het wier.

Met behulp van een prikstok en een kijkemmer analyseerden we de bodem verder en besloten we of we hier wilden gaan vissen. Bij groen licht zette ik de coördinaten in de GPS van de Navigator. Deze teamstrategie zorgde ervoor dat we binnen enkele uren onze viszone in kaart brachten. We besloten te stekken te voorzien van een smikkelmix van hennep, gecrushte tijgers, blikmais en wat NG Squid en ProInsecto Boillies. 

La Saule Paquot
Met de Navigator en de Raymarine bracht Jack z’n stek in kaart.

Van de 0 af…

De volgende ochtend, rond 11.00 uur, brak de stilte met het geluid van een Fox RX+. Het was de hengel met de slip dicht die strak onder de omgevallen boom ligt. Zonder aarzeling besloten we de boot te pakken en de vis te gaan halen. Wat een heerlijk gevoel! We waren van de nul af. Een prachtige spiegelkarper voor Marvin!

La Saule Paquot
Wat een schitterende spiegel om de sessie mee te beginnen!

In de dagen die volgden, vingen we beetje bij beetje onze vissen. Opmerkelijk was dat alle vangsten plaatsvonden vanaf twee hengels beide in dezelfde hoek van het water. Bovendien bleef het ’s nachts opvallend stil, iets wat volgens Tony zelden voorkwam. Tot woensdag vingen we voornamelijk kleinere vissen, en Marvin slaagde er zelfs in zijn persoonlijk record snoek te verbeteren.

La Saule Paquot
Marvin zijn PR snoek aan diggelen!

Woensdag brak aan als een sombere, regenachtige dag. De hoeveelheid neerslag had de stek veranderd in een modderpoel en het pad was spekglad geworden. De Duitse vissers in zone 2 hadden tot dan toe slechts twee kleine karpers weten te vangen, beide niet zwaarder dan 13 kilo. Maar met acht aanbeten waarvan 6 karpers tot 13.5 kilo, deden we het niet slecht. Maar we waren niet naar dit water gekomen voor de kleine vis. Rond het middaguur klonk opnieuw het geluid van een RX+, wederom bij de omgevallen boom waar de karpers de NG Squid goed konden vinden. Terwijl we met de boot de vis gingen halen, begon mijn drill en hoorde ik Marvin roepen dat het een bak was. De vis worstelde zich herhaaldelijk vast in het wier, maar na een stevige strijd wisten we hem eindelijk te scheppen. Een flinke schub voor Jackson.

La Saule Paquot
Een prachtig nieuw PB schub voor Jack!

De finale

Donderdag en vrijdag werden alle registers opengetrokken in de jacht op een grote vangst voor Marvin. Ondanks enkele prachtige spiegelkarpers die we nog wisten te landen, bleef die ene grote vangst helaas uit.

La Saule Paquot
Ook de laatste spiegel was weer een plaatje, maar helaas geen bak.

Zaterdagochtend, met een mengeling van teleurstelling en voldoening, pakten we onze natte spullen weer in en begonnen we aan de terugreis naar huis. We wisten van tevoren dat het geen gemakkelijke week zou worden, maar met negen karper aanbeten hadden we toch gehoopt op minstens drie of vier flinke vissen. Het was echter een goede motivatie om snel weer terug te keren.

La Saule Paquot
Genieten!

Tips

  • Kies strategisch vanuit welke stek je wilt vissen
  • Neem de tijd om het water goed in kaart te brengen
  • Maak gebruik van een dieptemeter, kijkemmer, prikstok en een markerlood
  • Maak meerdere voerstekken aan voor later in de sessie
  • Ga in gesprek met Tony, hij kent het water op zijn duim
  • De karpers konden de NG Squid wel waarderen

Conclusie

  • Service: 8,5
  • Vangsten/bestand: 9,0
  • Sanitair: 6,0
  • Stekken: 8,0
  • Bereikbaarheid: 8,5
  • Omgeving: 7,5
  • Gemiddeld: 8,0

Wil je meer informatie over het betaalwater La Saule Paquot? Ga dan snel naar de website van The Carp Specialist!

Enjoy the hunt!

Marvin & Jack


Meer informatie over La Saule Paquot vind je op de website van The Carp Specialist. Volg ze ook op Instagram, Facebook & YouTube voor de laatste nieuwtjes. Volg ook Jack op Instagram voor prachtige vangsten!

Bekijk ook