Bootvissen met Wouter van Loon van Martin SB!
Het ruige, grote, open water… De vissen ‘zonder naam’… De verrassingen die boven kunnen komen; dát is wat Wouter van Loon trekt aan het bootvissen op het ruime sop. In deze update neemt de Martin SB-fieldtester jullie mee op avontuur. Laat je inspireren!
Bootvissen
Wouter van Loon aan het woord: Mijn naam is Wouter van Loon, misschien beter bekend als @Leidse.karpervisser op Instagram. Van jongs af aan ben ik al gefascineerd geraakt door vissen en inmiddels vis ik al bijna vijftien jaar gericht op karper. Mijn hart verloor ik al snel aan de uitgestrekte, open wateren waar ik met mijn boot op zoek ga naar de beste stekken.
De eindeloze mogelijkheden en het mysterie van het onbekende visbestand hebben mij altijd aangetrokken tot deze grote wateren. De variëteit aan karpers maken elke vangst weer een complete verrassing. Elke sessie is weer een avontuur op zich en geen dag is hetzelfde.
Jongensdroom
In december vorig jaar heb ik mezelf een fantastische karperboot cadeau gedaan. Mijn jongensdroom kwam daarmee uit, dat begrijpen jullie. Natuurlijk wilde ik meteen van start gaan, maar de boot had nog wel wat aandacht nodig. Eind februari was de boot eindelijk klaar voor gebruik. Waar veel karpervissers in het vroege voorjaar nog kiezen voor de kleinere, afgesloten wateren, kan ik het open water niet weerstaan. Bovendien zijn afgesloten putten niet zo mijn ding. De mogelijkheden op het grote water zijn immers eindeloos!
Ik begin te vissen op stekken die ik nooit eerder heb kunnen bevissen. Overwegend plekken waar ik eerder al eens karper heb gespot in het vroege voorjaar of waarvan ik vermoed dat het hotspots kunnen zijn. Het vinden en zien van vis betekent echter niet dat je ze dan ook zo even kunt vangen. Vaak zag ik groepen karpers zwemmen en rondhangen zonder enige interesse in mijn aas. Het lijkt wel of de karpers zich elk jaar rond dezelfde plekken verzamelden en dan richting paaigronden trekken. Die paaigronden kunnen overigens elk jaar weer op een andere plek zijn op het grote water. De start is dan ook bijzonder taai en het duurt een aantal sessies voordat de eerste karpers zich op de boot melden. Toch is het nog moeizaam en ik besluit verder te zoeken, te verkassen en experimenteren, want het gewenste resultaat blijft vooralsnog uit. Tot ik op de jackpot stuit…
Jackpot
Plotseling stuit ik op een groep vissen en begin ik de ene na de andere vis te vangen. Ik weet zelfs in korte tijd tweemaal mijn eigen Nederlandse record te verbreken! Op deze reusachtige wateren zwemmen grote vissen rond, maar ze komen maar zelden aan de kant, of in mijn geval, aan boord. Hoewel ik me niet alleen focus op grote vissen, heb ik wel een bijzondere voorliefde voor spiegelkarpers. Vooral de prachtig beschubte projectspiegels van recente uitzettingen. Wat mij opvalt is dat waar in de afgelopen jaren misschien één op de vijftien karpers een spiegelkarper betrof, het er dit voorjaar ongeveer één op de vijf zijn. Stuk voor stuk zijn het prachtige vissen, en bij bijna elke vangst wordt ik getrakteerd op een waanzinnige dril. Wat geeft dit een ongeëvenaarde voldoening!
Naast het intensieve zoekwerk geloof ik dat mijn aaskeuze een cruciale rol heeft gespeeld in het succes. Ik gebruik graag een mix van vismeel- en zoete boilies. Mijn favoriete mix is Monster Crab (als vismeel-boilie) aangevuld met de mierzoete Scopex en Roasted Nut boilies van Martin SB.
Goed aas
De eerste boilie waarmee ik ooit een karper ving was de Scopex van Martin SB. Hoe fijn is het dan dat ik deze boilies anno 2024 nog altijd met 100% vertrouwen inzet. Ik geloof er heilig in dat karpers, net als elk ander dier, voorkeur hebben voor hartig of zoet voedsel. Daarom maak ik altijd een 50/50 mix van verschillende smaken en varieer ik daarbij ook in de diameter van de boilies. Een mix van 20 en 25 mm helpt mij om de witvis een beetje weg te houden van de stek. En wees niet bang om groter aas in te zetten hoor. Karpers op het grote water hebben immers reusachtige bekken waar makkelijk een 25 mm boilie in past.
Wat is nu dé sleutel tot succes? Ik denk dat goed aas belangrijk is, maar het allerbelangrijkste is doorzettingsvermogen. Door weer en wind blijven doorgaan en niet opgeven. Hard werken loont echt! Daarnaast is het cruciaal om je te focussen op één stek waar je consequent voert. De vissen wennen hieraan en zullen uiteindelijk terugkomen, ondanks het grote wateroppervlak.
Nederlandse veertiger
Uiteindelijk komen de vissen langs en vang je waar je naar op zoek bent. Zodra ik mijn doel heb bereikt, ga ik weer op zoek naar nieuwe gronden. Mijn doelen kunnen uiteenlopen in het vangen van een grote vis of een reeks projectspiegels. Het verschilt per project. Voor nu ben ik op zoek naar mijn eerste Nederlandse veertiger van het open water. Ik ben al heel dichtbij gekomen en mijn project is nog steeds in volle gang!
Ondertussen geniet ik vooral van de visserij. Elke keer dat ik op het water ben is het een avontuur op zich. Het grote water biedt altijd onverwachte wendingen en verrassingen. Het vraagt geduld, doorzettingsvermogen en passie. En die passie, die heb ik in overvloed. Het gevoel van die adrenaline kick bij een run, de spanning bij het binnenhalen tot aan het zien van die prachtige vis aan boord, dat is waar ik voor leef.
Online neem ik jullie graag mee op mijn avonturen op het water en in de manier hoe ik mijn passie beleef. Ik kan niet wachten op wat dit seizoen nog voor mij in petto heeft.
Tight lines!
Wouter van Loon – Martin SB
Benieuwd naar het aas waar Wouter mee vist? Kijk snel op de website van Martin SB! Volg Wouter op Instagram waar hij gave vangsten en andere plaatjes deelt!