BTW Revealed: Dragon Island van The Carp Specialist
Midden in de Champagnestreek in Frankrijk ligt het fabuleuze Dragon Island. Hét betaalwater voor vissers met doorzettingsvermogen, een voorliefde voor grote vissen en die veel waarde hechten aan visstekken van ongekende klasse. Één van hen is Barry Jansen en daarom richtte hij zijn blik eens goed op dit water van The Carp Specialist. In deze BTW Revealed deelt hij zijn bevindingen.
Engeltjes in oorlog
Barry Jansen aan het woord: Ik vind een aantal zaken belangrijk in mijn leven en dat zijn mijn gezin, mijn werk en mijn fantastische hobby: karpervissen. Allemaal zaken waarbij de gedachten hierover als engeltjes door mijn hoofd vliegen en me voorzien van een prettig gevoel. Op bepaalde momenten kunnen die engeltjes echter in conflict raken met elkaar, omdat ze allemaal tegelijkertijd op de voorgrond willen komen. Zo ook op vrijdagavond tien juni, als ik naar een dansvoorstelling van mijn dochtertje zit te kijken in het plaatselijke theater. Ik ben apetrots dat ze daar staat, want ik weet hoeveel moeite en vooral moed het heeft gekost om daar op het podium te gaan staan voor een zaal vol met mensen. Tegelijkertijd ben ik in mijn hoofd mijn vissessie naar Dragon Island aan het voorbereiden.
Ik rijd namelijk de volgende ochtend naar Frankrijk en wil daar goed voor de dag komen en zeker geen belangrijke zaken vergeten.
Voorbereiding
Ik heb me de afgelopen week behoorlijk ingelezen en kwam tot de ontdekking dat de meeste zaken eigenlijk wel gezegd zijn over dit water. In heb een BTW Revealed gelezen, evenals de meest recente reviews van de mensen die het water hebben bezocht. Daarnaast heb ik tientallen filmpjes bekeken op YouTube over dit prachtige Franse water. De ene video is nog mooier en professioneler dan de andere. Ik weet dus eigenlijk niet zo goed wat het thema van mijn review en de bijhorende video moet gaan worden. Ik kan natuurlijk, zoals iedereen, benadrukken hoe kundig en behulpzaam de beheerder Lenny is. Maar Lenny heeft ondertussen zoveel veren in zijn kont gekregen dat hij niet meer normaal kan lopen ;-). Volledig terecht overigens, want die man heeft zijn ziel en zaligheid gegeven aan dit water en kan je werkelijk alles vertellen over Dragon Island.
“De weg naar een schitterende vangst?”
Misschien kan ik benadrukken hoe mooi de faciliteiten en hoe keurig verzorgd de stekken zijn en het ter beschikking gestelde materiaal is. Maar ja, in de meeste publicaties is met zoveel prachtige proza geschreven over de schitterende grote stekken (voorzien van een laagje grind), de mooie omgeving en het professionele materiaal. Ik heb het gevoel dat ik in herhaling ga vallen als ik dit nogmaals ga beschrijven. Natuurlijk zou ik de nadruk kunnen leggen op het magnifieke bestand aan karper dat er zijn rondjes zwemt. Er zwemmen namelijk verschillende karpers rond van boven de dertig kilo en hoe gaaf zou het zijn om de weg naar de vangst van zo’n schitterend beest te beschrijven. Dat moet het dan maar worden en als het niet lukt… dan bedenk ik gewoon een ander thema en schrijf ik gewoon een nieuwe inleiding voor dit artikel.
En zo komt het dus dat ik op vrijdagavond naar een dansvoorstelling zit te kijken met een heftige oorlog tussen rivaliserende engeltjes in mijn hoofd. Zoals Bredero zou zeggen: “Het kan verkeren…”
Het begin
Op zaterdagochtend rijd ik op mijn gemak naar Frankrijk. Het is voor mij tussen de vier en vijf uur rijden naar Dragon Island en ik heb alle tijd, want je mag pas om twee uur ’s middags het terrein betreden. Dat tijdstip is niet om je te plagen, maar dan heeft het team van Dragon Island tijd om alle stekken keurig in orde maken voordat de gasten arriveren. Ik kom even voor twee uur op bestemming aan en zie dat er al een camper aan de toegangspoort staat te wachten. Ik parkeer de Volkswagen bus erachter en stap uit. Tegelijkertijd zie ik twee goedlachse dames uit de camper stappen en zie dan dat het Bianca en Lizette van The Carp Specialist zijn.
Zij vissen deze week op stek vijf terwijl ik ga plaatsnemen op stek drie. Omdat stek vier vrij is zijn we dus directe buren. Je kunt het slechter treffen, zeg dat maar gerust. Die dames weten van de hoed en de rand en daar wil ik graag wat van leren. Even later worden we binnengelaten op het terrein en na een hartelijk ontvangst ga ik naar mijn stek.
Op zoek naar hotspots
Wat me direct opvalt is hoe groot de stek eigenlijk is. Als je het kaartje op de website van The Carp Specialist bekijkt, lijkt het water wat kleiner dan dat het daadwerkelijk is. Eenmaal aan de waterkant is dat gevoel ineens omgedraaid. Op stek drie heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt in een ruime baai rechts van je vissen, tegen het eiland, of naar links richting stek vier waar ook veel interessante plekken zijn te vinden. Het is relatief ondiep en je ziet, als je in de boot zit, de kale plekken tussen het vele wier. Ik kan maar moeilijk een keuze maken en als even later de eigenaar Horst voorbij komt, legt hij me uit waar de hotspots zijn. Hij legt uit dat stek drie één van de weinige stekken is waar direct voor het eiland regelmatig grotere karper wordt gevangen.
Omgaan met wier
Tevens adviseert hij om stevige haken te gebruiken in verband met het wier. Er zijn geen obstakels in het water, maar een gehaakte vis zal sowieso in het wier duiken. Ik hoef jullie niet uit te leggen dat je dan rustig naar je stek moet varen en een beetje druk op de vis moet houden. In geen geval gaan trekken want dan trek je alles aan gort. Zodra je boven de vis bent begint het ‘pokerspel’. De karper zal vanzelf weer gaan zwemmen, maar hoe harder jij hem naar boven trekt hoe harder de vis zal proberen naar de bodem onder het wier te gaan. Rust, stalen zenuwen en een stevige haak zijn dan dus nodig! Ik vind wat interessante plekken, leg mijn hengels daar neer en ga vervolgens vroeg onder de wol, want zo’n eerste dag is toch altijd weer vermoeiend.
Eerste actie
Ik krijg vroeg in de ochtend een run, maar deze is helaas al gelost als ik met de boot op plaats van bestemming aankom. In de ochtend komt Lenny voorbij om broodjes te brengen, een praatje te maken en me eventueel van advies te voorzien. Ik zeg dat de luchtdruk momenteel redelijk hoog ligt en dat dit waarschijnlijk niet zo gunstig is voor de vangsten. Hij zegt dan vervolgens heel droog: “Forget the fucking air pressure Barry and focus on the things that you can influence.” Kort maar krachtig en een beter advies had hij niet kunnen geven. Ik moet me inderdaad richten op zaken die ik kan beïnvloeden en niet gaan zitten miepen over de luchtdruk. Aan de gang dus, want dit is geen gemakkelijk water. De afgelopen week kwamen er op stek drie maar twee karpers op de kant. Dat wil overigens niks zeggen, want het tij kan zomaar keren en dan moet je zorgen dat je scherp aan het vissen bent!
De verlossende aanbeet
De dagen die volgen zijn vooral heel warm of zoals Lenny zou zeggen: ‘f*cking hot’. Iedere dag komen er een paar graden bij en de wind wordt steeds zwakker. Het vangen zal dus zeker niet vanzelf gaan. Pas op dinsdagmiddag komt voor mij de verlossende run van de baai rechts. Ik heb daar dicht bij de kant een soort van doorgang in het wier gevonden en daar mijn rigje netjes ingelegd met een mix van Cherry Mania boilies, hennep en mais. Ik vaar naar de vis en zie dat dit een beter exemplaar zou kunnen zijn. Zoals verwacht duikt ook deze in het wier. Ja Jansen… en nu de eerdergenoemde theorie weer in praktijk brengen! Rustig blijven en voorzichtig druk houden op de vis, maar hoe blijf je rustig als je weet wat voor vis je hebt gehaakt. Ik tel in mijn hoofd om rustig te blijven en bij ‘zeventig’ komt er heel langzaam weer beweging in de vis.
Marylin
Zoals verwacht zwemt die gewoon op zijn gemakje naar het volgende wierbed en kan ik hem niet stoppen. Als het voorgaande tafereel zich zo een aantal keer herhaalt wordt de vis moe en komt deze langzaam naar boven. Ik schuif direct mijn net eronder en zie een prachtige karakteristieke rijenkarper in het net liggen. Ik vaar terug naar de kant en als Lenny even later polshoogte komt nemen en de vis ziet liggen, staat hij te stuiteren van geluk en zegt hij: “Barry… what the f*ck… you caught one of the crown jewels of Dragon Island… This is Marilyn… I haven’t seen here for a long time. I’m so happy that I see her again!” Ik kan het niet geloven. Ik heb dus gewoon één van de topvissen op de kant weten te krijgen. Ik ben dolgelukkig en realiseer me direct hoeveel geluk ik heb gehad dat dit mijn eerste karper op Dragon Island is.
We zijn er nog niet
Na het gebruikelijke moment van foto’s en film zit ik onder het genot van een bak koffie nog na te genieten en heb het gevoel dat ik mijn doel heb bereikt. Maar is dat wel zo? Het thema was toch een karper van rond de dertig kilo vangen? En ook al is Marilyn een schitterende vis, ze weegt afgepaaid helaas niet meer rond dat bizarre gewicht. Op naar de volgende karper dus en de ‘story continues’. De plek waar ik Marilyn heb gevangen wil ik aanhouden, want dat is mijn enige aanknopingspunt wat zegt dat ik iets goed doe. Het voordeel van het ondiepe water is dat je je haakaas inclusief het voer ziet liggen. Het nadeel is dat de zwanen en andere gevederde vrienden dit ook makkelijk kunnen zien en hier heb ik dus best wat last van. Ze vreten continue je voerplek leeg…
Op naar het hoogtepunt
De dagen die volgen zijn vooral zinderend heet. In het begin was het aangenaam warm met een windje, maar elke dag wordt de wind wat minder en de temperatuur wat hoger (wat ook voorspeld was). Een kameel zou hier onrustig van worden en blijkbaar is dit ook niet echt heel erg positief voor de vangsten, want ik vang alleen nog een veel kleinere schubkarper.
Ik check om de twee dagen het haakaas op de bodem en het valt me op dat dit onaangeroerd blijft liggen terwijl het voer eromheen weg is. Ik hoef hier overigens mijn hengels niet voor in te draaien, want ik zie alles gewoon netjes liggen. Dat zal grotendeels door de watervogels komen, maar misschien ook door onze vriend de karper. Ik weet het gewoon niet. Even overweeg ik om er een bordje bij te plaatsen met de tekst: “Gratis op te zuigen. Zo goed als nieuwe boilie. Nauwelijks aan gezogen en altijd onder een wierbed gelegen…” Maar ik bedenk me en voer in plaats daarvan nog gespreid wat voer om het haakaas.
Of toch een dieptepunt?
Zo gaan we langzaam naar het einde van de week en heb ik vertrouwen en vooral hoop dat het nog goed gaat komen met de missie. Als ik echter op zaterdagochtend net voordat de wekker afgaat opsta, begin ik te vrezen dat het helaas niet meer gaat lukken. Als ik sta te plassen in de bosjes hoor ik plotseling een piepend geluid en bedenk me dat ik mijn wekker niet heb uitgezet. Ik realiseer me echter niet direct dat het wederom de rechterhengel is die afloopt. Als dat is ingedaald, pak ik snel de hengel op en stap in de boot. Ik vaar met een sneltreinvaart naar de plek waar de vis zich bevindt en dan begint het ‘pokerspel’ weer opnieuw.
Het ‘pokerspel’
Dit is echt wel een serieuze karper, want deze blijft diep zitten terwijl hij van wierbed naar wierbed zwemt. Elke keer komt er na verloop van tijd weer beweging in de vis en wordt er voorzichtig lijn van de molen getrokken. De spanning is werkelijk te snijden. Zou hier dan mijn target van dertig kilo aan hangen?
Zou hier dan mijn target van dertig kilo aan hangen?
Na tien minuten voltrekt zich een ramp: de vis komt weer in beweging, maar schiet dan opeens los… Ik kan wel janken! Deze hengel lag al vanaf dinsdagmiddag op zijn plaats en ik wist dat hij goed lag. Ik had het gevoel dat die eens af zou gaan lopen, maar dat ik dé vis dan zou kwijtraken… Drama. Ik moet me tegenhouden om de hengel niet doormidden te breken en hem in het water te smijten. Met tranen in mijn ogen vaar ik terug naar de stek en heb minstens twintig minuten en vier bakken koffie nodig om weer terug op aarde te komen.
Ik weet het. Als we als karpervisser een vis lossen is dat altijd de grootste van de plas. Ik weet echter niet wat ik er aan had hangen, maar het voelde zeer stevig en zwaar. Het zal helaas altijd een mysterie blijven. Ik pak mijn spulletjes bij elkaar, zorg dat de stek weer is zoals ik hem heb aangetroffen en ga na een warme douche op naar mijn volgende bestemming.
Omgeving
Het water bevindt zich in de champagnestreek en ik vind dit persoonlijk niet het mooiste deel van Frankrijk. Het water zelf ligt naast een kleine woonwijk en bevindt zich in een weidse omgeving met een overvloed aan bomen. Achter stek vijf en zes loopt een provinciale weg, waar je je aan zou kunnen storen. Alles op Dragon Island zelf doet echter super ‘carpy’ aan. Het water is bezaaid met eilandjes die ervoor zorgen dat er een natuurlijke afscheiding is tussen de verschillende stekken. Als je het terrein komt opgereden, zul je als karpervisser direct ‘in de vis-stand staan’.
Faciliteiten
De faciliteiten zijn meer dan in orde. De douche en het toilet zijn van degelijke kwaliteit en zeer goed onderhouden. Het clubgebouw heeft een kachel die in de koude maanden wordt opgestookt, zodat je je even kunt opwarmen onder het genot van een warme bak koffie en een peptalk van Lenny. De muren zijn behangen met schitterende foto’s van de karpers die op Dragon Island rondzwemmen. Op de eerste stek is een gîte, maar deze heb ik niet gezien omdat in de week dat ik er was er gasten in verbleven. Als ik de foto’s bekijk, is de gîte behoorlijk luxe en van alle gemakken voorzien!
Service en begeleiding
Ik kan niet bedenken wat er aan service en begeleiding meer zou kunnen worden gedaan. Het team van Dragon Island, met Lenny als absolute voorman, doet er alles aan om ervoor te zorgen dat je karpers vangt. Alles gebeurt op een prettige en vooral ongedwongen manier en je mag er mee doen wat je wilt. Ik probeer altijd zoveel mogelijk informatie tot me te nemen en dan met die veelheid aan informatie een eigen strategie te bedenken.
Stekken
De stekken zijn allemaal zeer ruim en je hebt een behoorlijke hoeveelheid water tot je beschikking. Elke stek heeft zo zijn eigen hotspots en karakteristieken en er is overal karper te vangen. Je moet alleen weten hoe en dit zal elke week wel weer een beetje anders zijn. Ik wil hier overigens wel een kanttekening bij plaatsen. Vooral in de zomermaanden is er veel wiergroei en is het water op sommige stekken tamelijk ondiep. Enige ervaring met vissen in het wier is dus zeer voordelig en je moet het ook prettig vinden om te vissen in zo’n wierrijke omgeving. Want de vis haken is één ding, je zult hem vervolgens ook nog tussen het wier uit moeten plukken en dat is niet altijd gemakkelijk!
Bestand
Het bestand is uitzonderlijk mooi, uitgebalanceerd en gevarieerd. Er zijn meerdere vissen die de dertig kilo grens overschrijden en het geeft een geweldig gevoel om hier je lijnen nat te maken en kans te maken op zo’n vis. Er zwemt geen brasem, steur of meerval en los van wat zeelt, zul je dus alleen karper kunnen vangen. Maar het feit dat ze er zwemmen is geen garantie om ze te vangen. Want vergis je niet, Dragon Island is geen gemakkelijk water en je zult hard moeten werken om karper in het net te krijgen. Dat zal de ene week wat moeilijker gaan dan de andere en hangt af van de omstandigheden en de keuzes die je als visser hebt gemaakt.
Conclusie
- Omgeving – 7,5
- Faciliteiten – 9
- Service en begeleiding – 10(!)
- Stekken – 8
- Bestand – 9,5
- Gemiddeld cijfer – 8,8
Dragon Island krijgt van mij een 8,8. Het cijfer zegt in principe al genoeg, dit betaalwater is geweldig! Daarom zou ik graag willen afsluiten met een speciaal dankwoord naar het team van Dragon Island. “I want to thank the team of Dragon Island, especially Lenny, for the top job they are performing continuously! Dragon Island is simply state of the art!”
See you next time!
Barry Jansen
Wil je meer info over dit water? Check dan de website van The Carp Specialist! Een andere BTW Revealed over Dragon Island lees je hier. Benieuwd naar meer BTW Revealed’s? Hier zijn ze te vinden!