BTW Revealed: Grand Pres van The Carp Specialist – Barry Jansen

Een water waar de kans groot is dat je je PB verbreekt… En dat ook nog eens op comfortabele reisafstand van Nederland en het Belgische land. Grand Pres van The Carp Specialist biedt alle ingrediënten voor een gave karpervisvakantie! Het hoge gemiddelde gewicht van de karpers (tot over de 30 kilo) helpt daar ook zeker aan mee. Benieuwd? Lees dan deze BTW Revealed van Barry Jansen!


Emotioneel

Barry Jansen aan het woord: Het is een traditie geworden dat mijn vismaatje John uit Den Haag bij ons op vrijdagavond aansluit aan tafel om samen met het hele gezin frietjes te eten voordat we de volgende dag op een vistrip vertrekken. Deze keer is het echter anders dan anders als ik mijn vismaatje in de armen sluit. John heeft eind vorig jaar een heftige diagnose te horen gekregen in het ziekenhuis wat betreft zijn gezondheid. Gelukkig is hij nu weer gezond verklaard, maar het is toch een heftige periode geweest voor hem en hij is blij dat hij weer kan afreizen naar Frankrijk voor een weekje vissen. We hebben besloten om niet te ver te reizen en hebben een bestemming in het noordoosten van Frankrijk geregeld. Het water heet Grand Pres en ik ben hier vorig jaar ook al eens geweest. Het was ongeveer in dezelfde periode; daarentegen was het erg koud en eerder winter dan voorjaar.

Grand Pres
Barry is blij dat hij weer samen met z’n vismaat John op pad kan!

Regen, regen en nog eens regen

Dit jaar is het behoorlijk nat en het blijft maar regenen in Europa. Echter, de week voordat we vertrekken is het eindelijk warm en zonnig. De hele week heeft de zon volop geschenen en de watertemperatuur zal wel behoorlijk zijn opgelopen. Een paar weken geleden was ik ook al in Frankrijk op een ander water en toen waren de brasems volop in de paai. Een brasem doet dat bij een watertemperatuur van zo’n zestien graden. Dit in tegenstelling tot zijn vriendje de karper die het een paar graden warmer nodig heeft om over te gaan tot de ‘daad der liefde’.

Grand Pres
De karpers hebben grotendeels nog niet gepaaid. Tijd om te vissen dus!

Het zal dus spannend worden wat betreft de paai, maar dat is altijd in deze periode van het jaar. We rijden op ons gemak rond acht uur weg en arriveren volgens planning rond de middag aan het water. Wat me opvalt is dat alles veel meer begroeid is dan vorig jaar. De bomen staan al volop in de bladeren en het riet is al aardig hoog. We zien ook direct kleinere karper langs de oever op zoek naar liefdespartners. Tijdens ons rondje om het water zien we echter dat op veel stekken de paai al volop aan de gang is.

Grand Pres
Grand Pres van The Carp Specialist wordt omhuld door een prachtige omgeving!

Alles heeft een reden

Deze week is het water aardig bezet met vissers. Het water is zo’n zestien hectare groot en telt zeven stekken waarvan er vijf zijn bezet met twee vissers op elke stek. Ik vind dat altijd een geruststellende gedachte omdat de karper dan geen hoek heeft waar hij zich kan verschuilen zonder dat hij wordt belaagd. John en ik vissen op stek 4 en deze stek heeft een lange uitgerekte kom naar rechts. Als we daar op zoek gaan naar karper zien we een aantal van onze beschubte vrienden liggen in het oerwoud van takken in het water.

Grand Pres
De stek waar de heren neerstrijken heeft een aantal interessante hoekjes…

Ik besluit om helemaal in de hoek een voerstek aan te leggen zodat ik daar overdag mijn geluk kan gaan beproeven. Zo heeft mijn stek die ik ’s nachts bevis overdag geen lijndruk en kan de vis daar rustig azen en andersom. Nadat ik wat voer heb gestrooid in die kom begin ik rustig met het opbouwen van het kampement. John heeft besloten om onder een boom een beetje beschut te gaan staan met zijn tentje. Ik zie dat er een soort van greppeltje naar het water is gegraven vanuit zijn plek, maar denk er niet echt verder over na en realiseer me dan ook niet dat die voor de gasten voor ons een functie heeft gehad.

Grand Pres
Stek 4 was al eens eerder ‘afgewaterd’;-)

Omhoog of omlaag dat is de vraag

Na een paar uurtjes liggen de hengels in het water. We besluiten om ieder met twee hengels te vissen om zo de lijndruk tot een minimum te beperken. We twijfelen een beetje over de opstelling van de hengels. De kans bestaat dat we de vissen moeten drillen vanuit de boot en vooral ’s nachts, als het zicht veel minder is, bestaat de kans dat je in alle hectiek door je lijn vaart als je er niet onderdoor of overheen kunt varen. Voor beide opties valt wat te zeggen en we besluiten om de hengeltoppen diep in het water te leggen zodat we over de lijnen heen kunnen varen. We hoeven niet lang te wachten op een run want één van de hengels van John loopt al na twee uur af.

Grand Pres
Eén van de ‘carpy corners’ levert al rap vis op!

Echter het plezier is van zeer korte duur als de kromgetrokken hengel weer recht schiet na een lijnbreuk. Ik besluit om maar even in mijn tent de onderlijnen af te stoffen zodat John kan afkoelen van zijn woede en frustratie. In de avond komt Rob, onze buurman, even een praatje maken. Hij zit samen met zijn vrouw Carola op stek 6 en vertelt dat het bij hun behoorlijk losgaat met paaiende karpers.

Grand Pres
Wachten op een (verzilverde) aanbeet!

Lekker bezig zijn

Het is erg heet maar op zondagavond is er een weersomslag voorspeld. Steeds meer karpers beginnen zich in onze hoek te mengen in de ‘game of love’. In de nacht is het qua aanbeten verder erg rustig gebleven en ik besluit om vroeg in de ochtend naar de kom te verhuizen om het daar te gaan proberen. Ik vis daar met twee hengels. Een hengel ligt aan de linkerkant en die kan ik onderhands uitwerpen onder mijn eigen kant en de andere ligt aan de rechterkant op een twintig meter afstand tegen overhangende takken. Ik heb mijn tweede hengel nog niet uitgevaren met de voerboot of de hengel aan mijn eigen kant loopt al af.

Barry en John varen deze sessie alles uit met de voerboot.

De aanbeet is echter wat schokkerig en ik vermoed dat er iets anders aanhangt dan een karper. Dat blijkt ook zo te zijn wat na een relatief korte dril schuif ik het net onder een immense graskarper. Dat beest gaat vervolgens helemaal los op de mat en ik besluit hem snel te onthaken en terug te zetten. Ik ga vervolgens verder met het uitvaren van de rechter hengel. Deze ligt op ‘pole position’ en ook nu hoef ik niet lang te wachten op een aanbeet want nog voordat ik de andere hengel in het water heb liggen loopt ook deze af. Niet veel later schuif ik mijn net onder een schubkarper die bij het wegen net geen twintig pond blijkt te wegen.

Een mooi exemplaar om mee te beginnen!

Watersnood?!

Ik vang nog wat meer kleinere karper en wat andere bijvangsten. Er zit namelijk ook meerval op Grand Pres en voor de kleinere exemplaren ligt er op elke stek een kooi in het water waar je de gevangen meerval in kunt droppen. Zo wordt de kleinere meerval er systematisch afgevangen en wordt de kans op deze bijvangst dus steeds kleiner. In het begin van de avond keer ik terug naar de stek. John heeft naar aanleiding van mijn vangstmeldingen ook besloten om vanaf maandag een dagstekje te zoeken, want het is voor hem een rustige dag gebleken.

Grand Pres
Gelukkig komen er ook een aantal echte zwaargewichten uit voor Barry!

In het begin van de avond kleurt de lucht bijna zwart en het begint voorzichtig wat te donderen en licht te regenen. Dat is echter van korte duur want binnen enkele minuten verandert de rustige omgeving in een chaotisch setting van heftige regenval, bliksem en harde donderslagen. Ik zit net als John te bibberen in mijn tentje en te hopen dat de bliksem niet inslaat in één van de bomen die naast de oever staan. Het lijkt maar niet op te houden en door de harde regen op het doek van mijn tent hoor ik niet dat John in paniek roept dat zijn tent aan het onderlopen is.

Het is tijdens de sessie niet alleen maar ‘rozengeur en maneschijn’…

Hij is al zijn spullen op zijn stretcher aan het stapelen in de hoop dat hij zo zijn spullen droog kan houden. Als ik even later, als het wat minder is gaan regenen, naar buiten ga begrijp ik direct waar het greppeltje voor dient dat van John zijn tent naar het water loopt. Het greppeltje is helemaal vol gelopen en ik zie het water van zijn tent door de greppel naar het meer stromen. Dit gaat echter veel te langzaam en John zijn tent en stretcher staan helemaal in het water. Hij staat te vloeken en te tieren naar de weergoden die hem blijkbaar niet goed gezind zijn. Ik kalmeer mijn vismaatje en samen proberen we vervolgens te redden wat er te redden valt van zijn spullen. Het valt gelukkig allemaal mee en het greppeltje doet rustig zijn werk als afwateringskanaaltje.

John kwam om lekker te vissen, niet meer, niet minder!

Vandalisme

Na het opnieuw uitvaren van de hengels ga ik op mijn stretcher liggen. Ik ben redelijk gesloopt van het sjouwen met de spullen van en naar de stekken en het redden van de spullen van John. Ik heb meestal een GoPro op mijn rodpod gericht staan om een eventuele run te kunnen filmen. De GoPro is aangesloten op een powerbank, zodat deze continu wordt opgeladen. Op deze manier kan ik uren aan een stuk filmen, zonder dat ik telkens de batterij moet vervangen.

Die runs, die kwamen wel!

De nacht verloopt rustig afgezien van een reeks van piepjes die aangeeft dat mijn GoPro is gestopt doordat de batterij leeg is. Dit vind ik vreemd omdat de powerbank normaal voldoende power heeft om dagen aan een stuk te kunnen filmen. Ik laat het even voor wat het is en besluit later als het licht is te gaan kijken wat het probleem is. Als ik bij het licht worden naar buiten ga constateer ik tot mijn schrik dat de powerbank is verdwenen. De GoPro zit nog wel netjes geklemd op mijn rodpod, maar die is dus leeggelopen omdat deze geen aanvoer van extra stroom krijgt. Wat voor dief neemt er nu een powerbank mee maar laat een GoPro liggen?

Zou het deze rakker geweest zijn?

Ik snap er helemaal niets van. Ik roep John erbij en samen staan we voor een raadsel dat we niet lijken te kunnen oplossen. Totdat ik een meter uit de kant de powerbank op de bodem in het water zie liggen. De powerbank en de hoes zijn helemaal verwoest en er staan beetafdrukken in van een beest. Blijkbaar heeft de beverrat die ronddwaalt op onze stek zijn frustratie op mijn powerbank afgereageerd. Wat een toestand weer…

Wat voor vandaal is hier nu weer mee aan de haal gegaan?!

Rustig verloop

De rest van de week verloopt zonder gelukkig al te veel gekke toestanden. Dagelijks komt Rob onze buurman een praatje maken. De meeste karpers vangen we overdag in de kom. Systematisch vissen we stekken af die we regelmatig voorzien van handjes voer. We vangen geen grote aantallen maar elke dag vangen we wel een paar karpers of andere soorten vissen.

Mondjesmaat vangen de heren mooie karpers op Grand Pres van The Carp Specialist!

Een aantal zwaargewichten van karpers trekken de weegschaal tot boven de 40 pond en dus mogen we niet klagen. We beleven een heerlijk relaxte week en de strategie van dag en nachtstek lijkt aardig te werken. Dit is iets wat ik de afgelopen jaren wel heb geleerd over het vissen op betaalwater. Als je de kans hebt om meerdere stekken te bevissen en zo bepaalde plekken rust kan geven levert dat meestal extra vis op. Het is misschien wat meer werk omdat je je spullen moet versjouwen, maar dat is wat mij betreft zeker de moeite waard.

Wat een prachtige schubkarper!

Ik hoop dat ik je heb kunnen verleiden om ook je geluk te gaan beproeven op Grand Pres. Het is een schitterend water dat ligt in een stukje ongerepte natuur. Het water blijft mij aantrekken en ik ben zeker van plan om hier nog eens terug te komen. Ik ga het water niet meer uitdrukken in cijfers want dat heb ik bij mijn vorige review al gedaan en de waardering is wat mij betreft ongewijzigd hoog gebleven.

Grand Pres is een BTW die je BLIJFT aantrekken!

Veel plezier bij het vissen op Grand Pres en tot ziens aan de waterkant!

Barry Jansen


Benieuwd naar het betaalwater Grand Pres? Ga dan naar de website van The Carp Specialist! Volg ze ook op Instagram, Facebook en YouTube! Voor meer BTW Revealed’s klik je HIER!

Bekijk ook