BTW Revealed: Jurassik Carpe 3 van The Carp Specialist
In het hart van het Franse Picardië en op korte reisafstand van België en Nederland, ligt het prachtige ‘Domaine d’Halatte’ van ruim 125 hectare. Op dit domein liggen drie wateren waar Jurassik Carpe 3 er eentje van is. Onze eigen Wessel van de Velde bracht een bezoek aan dit schitterende meer van The Carp Specialist en in deze BTW Revealed deelt hij zijn bevindingen met jullie!
Over het water
Wessel aan het woord: Prehistorisch… dat was mijn eerste gedachte toen ik de naam ‘Jurassik Carpe’ las. Grappig hoe zulke woordspelingen je aan het lachen kunnen maken. Wat ook humoristisch is, is dat zo een zoektocht naar een geschikt betaalwater altijd weer langer duurt dan dat je eigenlijk denkt. Doordeweeks zoeken naar een goed Frans betaalwater is iets wat veel Nederlandse karpersvissers elk jaar opnieuw doen. Onderhevig aan een bonk criteria, doch vaak op 1, ‘Dikke Bakken’ staat.
Het complex bevat naast dit water ook nog Jurassic Carpe 1 en 2. Het tweede kennen jullie uiteraard van onze legendarische KWO Carp Cup 2020!
‘Knusse’ vibe
Jurassic Carpe 3 sprak mij eigenlijk al snel aan vanwege zijn grootte. Ik kreeg er een “knusse” vibe van! Het is met zijn vijf hectare het kleinste van de drie en er zijn dus ook maar een vijftal stekken te vinden op dit water. Twee aan beide zijdes van het water en één aan de kop. In het midden bevindt zich een relatief groot eiland, de kanten zijn voorzien van laaghangende takken, er staat meer dan genoeg wier én er is sprake van een interessant diepte-verloop.
Het water zelf is semi-troebel. Je kan met de drone nog prima de kale plekken tussen het wier zien, maar het valt niet onder de noemer ‘kraakhelder’. Qua reisafstand is het prima te doen. Vanaf mijn woonadres is het een schamele vier uurtjes rijden. Het complex zelf ligt boven Parijs, ook wel eens fijn om niét door de betonnen jungle te hoeven reizen ;-).
Verder is het toegestaan om een voerboot én rubberboot te gebruiken. Honden zijn toegestaan, je mag vissen met maar liefst vier hengels, je mag met je eigen partikels vissen en je kan de auto op je stek parkeren! O ja, er is ook een maaltijdservice die het ontbijt, lunch en avondeten dekt én op je stek brengt! Ik snap dat je nu direct wil boeken! 😉
Het bestand
Jurassik Carpe 3 heeft een geschat bestand van 450 karpers. Een citaat van The Carp Specialist:
“In december 2019 zijn er exact 50 karpers uitgezet. In februari 2021 hebben in totaal 3 uitzettingen plaatsgevonden: 60 karpers tussen de 10 en 20 kilo, 21 karpers tussen de 4 & 9 kilo (voornamelijk volbeschubte spiegelkarpers, rijenkarpers en ghostkarpers) en 33 graskarpers van 5 tot 15 kilo. De eigenaar van Jurassik Carpe 3 schat dat er zo’n 450 karpers op het meer rondzwemmen, met een 25 kilo spiegelkarper en 22 kilo schubkarper als topvissen. Er zwemt minimaal 1 karper boven de 25 kilo, minimaal 5 karpers boven de 20 kilo en rond de 150 karpers tussen de 15-20 kilo. Het gemiddeld gewicht van de aanwezige karpers zal zo rond de 12 kilo liggen, waarbij de topvis 28 kilo weegt.”
Naast het bovenstaande bestand zwemmen er ook zeelten, steuren en graskarpers. Van meerval is op dit water geen sprake, dus daar hoeft ook geen rekening mee worden gehouden. Waar wel rekening mee moet worden gehouden zijn de kreeften. Deze hebben meerdere malen mijn aas goed ten grazen genomen. Houd hier ook rekening mee in de keuze van je haakaas!
Ontvangst en eerste indruk
Aangekomen op het complex, meldden wij onszelf aan bij de lodge. Hierin zit tevens ook een tackleshop waar je werkelijk alles kan halen voor je sessie, dus mocht je iets vergeten zijn: no worries! Wij werden vriendelijk begroet door Guillaume, de bailiff. Hij vertelde dat de vangsten oké waren voor de meeste mensen op water drie, doch dat er niet zoveel werd gevangen als hij had gehoopt.
Wij vonden het erg fijn dat hij zo oprecht was, dat geeft namelijk aan dat hij realistisch blijft over de vangsten en dit kan goed uitpakken tijdens het bepalen van je tactiek. Tevens werd er gelijk afgesproken wat er gegeten kon worden en binnen no-time was alles geregeld! Wat ook erg fijn is, is dat Guillaume vloeiend Engels spreekt, dat scheelt een hoop in de communicatie.
De eerste indruk van het complex was erg goed. Het complex “ademt” karper, de voorzieningen zien er goed uit (later meer hierover) en de algemene vibe is prima in orde! Ook is het erg fijn om te zien dat er een weelde aan natuur te vinden valt rondom alle wateren. Sowieso een dik pluspunt voor mij!
Stekken
Zoals ik al eerder aangaf, heeft het water een vijftal stekken. Deze zijn zo ingedeeld, dat je per visser ongeveer één hectare aan viswater hebt. De stekken zelf zijn goed onderhouden, bieden genoeg ruimte om comfortabel te kunnen zitten met je hele uitrusting én vanaf je stek heb je genoeg vismogelijkheden.
Op elke stek heb je een verschillend diepteverloop om variërende tactieken in te zetten.
Zo heb je maar liefst drie stekken die richting het eilandje vissen (2, 3 en 4), twee stekken hebben ‘een eigen kom’ (5 en 1), kan je vrijwel op elke stek ‘onder het kantje’ vissen (zij het dat stek 3 en 4 daar wat minder mogelijkheden hebben) en op elke stek heb je een verschillend diepteverloop om variërende tactieken in te zetten.
Wel is er met name in de zomermaanden sprake van redelijke wiergroei. Op sommige stukken stond het wier tot de helft van de waterdiepte (2 meter water, 1 meter wier). Hou hier rekening mee in je keuze wanneer je dit water wilt bevissen in de warmere maanden. Ervaring in wiervisserij is namelijk een absolute pré wanneer men naar dit water afreist. Enige ervaring met een boot en dieptemeter is ook onmisbaar!
Zoals ik net zei, bieden de stekken genoeg ruimte om comfortabel te zitten. Wel is er een kanttekening: stek 3 is de ruimste van de 5 stekken. Hier kan je comfortabel een screenhouse XXL kwijt en zelfs dan heb je nog ruimte te over. De andere stekken (1, 2, 4 en 5) hebben hiervoor net wél of net niet genoeg ruimte voor. Houd hier ook zeker rekening mee met kiezen van je stek, mocht je met meerdere personen op één stek willen zitten. Wat wel heel fijn is aan de stekken, is dat je te allen tijde (in overleg) kan verhuizen naar een andere stek op het water.
Wel merkte wij, dat wanneer je op stek 3 zit en stek 4 bezet is, deze kant van het eiland redelijk wordt afgeblokt. Blijf altijd communiceren met je medevissers om elkaar niet in de haren te zitten.
Voorzieningen
Het complex is voorzien van de breed scala aan voorzieningen, het beschikt bijvoorbeeld over: meerdere vriezers en koelkasten, beveiligde oplaadpunten, een tackleshop, een toiletgebouw met douches en zelfs een fietsverhuur! Al deze voorzieningen zijn voorin bij de lodge te vinden en zo kom ik ook bij één van de aandachtspunten van het water. Wanneer je namelijk op water 3 zit, is het een redelijke loopafstand naar het toiletgebouw.
Nu zijn er langs de waterkant ‘franse toiletten’ beschikbaar, echter wordt het niet aangeraden om deze te gebruiken in verband met de hygiëne. Het toiletgebouw bij de lodge daarentegen, is tiptop in orde! Schone toiletten, douches, koelkasten, vriezers en een schone wasbak om jezelf op te frissen.
De sessie
Allereerst ging ik met de drone de lucht in om de open plekken tussen het wier te spotten. Deze waren gelukkig al snel gevonden, pas hier wel mee op: later kreeg ik van Guillaume te horen dat er een militaire basis in de buurt is die zelfs al een keer een drone de lucht heeft geschoten. Oppassen dus!
Omdat het water niet super helder is, was het zonder de zon nog een redelijke uitdaging om de kale plekken in het wier te vinden, maar het is zeker niet onmogelijk. Na het verkennen van de stekken met de rubberboot en dieptemeter, het voelen van de bodem en het uitzetten van markers begon de sessie langzaam vorm te krijgen. Ondanks dat ik met vier hengels mocht vissen, koos ik ervoor om de linkerkant van mijn stek wat ‘rust’ te geven om zo min mogelijk te verstoren.
De tactieken tijdens de sessie werden meerdere malen aangepast aan de situatie die zich voordeed. Zo waren de stekken links en rechts van ons de eerste dag niet bezet. Zodoende wist ik, dat wanneer ik teveel ‘herrie’ maakte, ik de vis eventueel uit mijn zone kon duwen. Echter na de eerste dag werden deze stekken wel bevist, zodoende dat ik ook mijn hengels daarop moest aanpassen, doordat ik rechts van de stek redelijk werd geblokkeerd.
Tijdens de sessie bleek dat het onmisbaar was om met een goede dieptemeter (met het liefst een downscan optie) te werk te gaan. Hierop is perfect te zien waar het wier zich bevindt en belangrijker: waar het niet staat.
Gebruikt aas
Qua aas gebruikte wij tijgernoten, boilies, pellets, mais en hennep om zo toch meerdere vissen aan te spreken. De vangsten vielen echter deze sessie wat tegen. De uiteindelijke vangsten: 2 zeelten, 5 graskarpers en 1 schubkarper.
Verdere tips
Achteraf gezien waren er bepaalde zaken die ik anders had kunnen aanpakken die ik hieronder verder benoem en daarnaast nog wat verdere tips, voor mochten jullie dit water in de toekomst bezoeken!
- Gebruik je boot naar redelijkheid. Zijn de stekken comfortabel te gooien, doe dit dan ook! Ik merkte dat ik de vis aan het wegdrukken was in mijn zoektocht naar goede stekken om te vissen. Wanneer je dus met de boot te werk gaat, zorg er dan voor dat je het gebruik hiervan tot een minimum beperkt.
- Voer niet teveel: Ik heb de eerste dag toen ik aankwam de dure fout gemaakt om zonder enig aanknopingspunt te veel te voeren. Ik dacht “er zit zitten toch méér dan genoeg vissen om het voer weg te eten“. Achteraf gezien had ik veel beter per aanbeet kunnen beoordelen of het nuttig was om zoveel voer erin te gooien (ik praat over één-twee kilo per hengel).
- Zorg, vooral in de warmere maanden, voor een goede dieptemeter met downscan. Met name op stek 3 stond het wier soms op de helft van het water (1 meter wier bij 2 meter water).
- Durf een hengel met rust te laten: Na het realiseren van tip 1, heb ik een hengel voor 40 uur laten liggen. Op deze hengel kwamen uiteindelijk twee aanbeten in korte tijd achter elkaar.
- Ruik aan je lood! Er zijn bepaalde plekken tussen het wier én voor het eiland waar zich een hoop ‘stinkend’ slib bevindt. Dit zijn meestal plekken waar een karper niet of zeer weinig aast omdat hier ook vrij weinig voedsel te halen valt. Probeer deze plekken dan ook te vermijden, want er zijn genoeg hardere en schonere plekken te vinden met ‘goede’ slib.
- Gebruik hard-hookbaits in verband met kreeften. Deze beestjes hebben meermaals mijn aas flink aangevreten.
- Ondanks dat er veel wier staat, is het prima te doen om met nylon lijn te vissen. Ik heb geen lijnbreuk, lossers door wier of dergelijke ervaren.
Regels en algemene informatie
Het complex heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. Niet alleen voor de vis, maar ook zeker voor de vissers zelf. Hierdoor gaat het complex tussen 19:00 en 08:00 uur op slot. Dit gaf ons een veilig gevoel, wetende dat er geen vreemde snuiters op de stek konden komen!
Zoals ik al eerder aangaf is er veel toegestaan op het water, maar nog steeds gelden er een aantal regels waar je je zeker ook aan moet houden:
- Zo is het verboden om met gevlochten lijn te vissen (niet getreurd, want zelf heb ik geen last ervaren van het vissen met nylon in het wier)
- Mag je geen grotere haak gebruiken dan haakmaat 2
- Is het verplicht om met een haak met ‘micro-barb’ te vissen (mét weerhaak)
- Bewaarzakken zijn verboden
- Geen onbewaakte hengels achterlaten
- Wonden van de karper altijd ontsmetten
Het regelement is al erg coulant, dus houd je ook zeker aan bovengenoemde regels. Voor het complete reglement verwijs ik je door naar website van The Carp Specialist!
Conclusie
- Service – 9
- Vangsten/bestand – 6,5
- Sanitair – 7
- Stekken – 8
- Bereikbaarheid – 9
- Gemiddeld cijfer – 7,9
Dit water krijgt van mij een 7,9 omdat het een erg ‘vrij’ water is. Hiermee bedoel ik dat je tegen minimale beperkingen aanloopt bij het vissen op dit water. Het feit dat rubber- en voerboten zijn toegestaan, je eigen auto op de stek kan blijven staan, honden toegankelijk zijn, je eigen partikels mag gebruiken zijn gewoon enorme pluspunten. Al waren de vangsten wat tegenvallend op onze stek, werd het al toch snel duidelijk dat dit water zeker niet onderbezet is gezien de buurman een aantal mooie vissen wist te vangen! Zelf wist ik 2 zeelten, 5 graskarpers en 1 schubkarper te vangen.
Het ontbreken van een goed verzorgd toilet dicht bij de stekken, is iets om rekening mee te houden. Daarin zie ik een grote kans voor het complex om zich daar verder in te ontwikkelen. De sanitaire voorzieningen bij de ‘lodge’ zijn echter tiptop in orde!
Dit betaalwater staat zéér hoog in mijn lijstje voor een revanche! Mede door de vrijheid, de maaltijd-service, de begeleiding aan de waterkant en de heerlijke natuur, maakt dat dit water een prachtige toekomst tegemoet gaat!
Tot snel!
Wessel van de Velde
Meer weten over dit water? Check dan de website van The Carp Specialist! Meer BTW Revealed’s check je hier!