Drie aastips voor ná de paai!

Inmiddels is het grootste ‘seksfestijn’ van het jaar weer voorbij. De karpers zullen nu een tijdje bij moeten komen en herstellen van de paai en zullen snel weer actiever worden. Jij als karpervisser kan daar optimaal gebruik van maken. In dit artikel geven wij je aan aantal tips die je in gedachte moet houden wanneer je gaat voeren na de paai! 

Deze hommer is helemaal klaar voor de paai!

Na de paai betekent: Eiwitten hoog!

In de paai zijn de karpers hevig tekeer gegaan en zijn ze flink wat gewicht verloren. Met name de vrouwtjes hebben na de paai soms wel 4 tot 5 kilo van hun huidige gewicht verloren! De week na de paai is het zaak om de vissen nog even met rust te laten, de karpers zijn namelijk nog flink aan het bijkomen en moeten nog in hun dagelijkse routine terugvallen. Daarnaast heeft de paai, voornamelijk door het weer, soms nog wat naweeën. De paai vraagt toch de benodigde energie van de karper en dat betekent dat ze hun reserves weer moeten opbouwen.

Met name de vrouwtjes hebben na de paai soms wel 4 tot 5 kilo van hun huidige gewicht verloren!

De tweede week na de paai begint de karper weer te bewegen. In deze week gaan ze actiever op zoek naar voedsel. Voor de aanmaak van hom en kuit heeft de karper, net als mensen, eiwitten nodig. Qua voedingswaardes zijn zowel vetten, eiwitten als koolhydraten enorm belangrijk voor de vis. Zorg er daarom voor dat jouw aas een hoog gehalte eiwitten heeft. Dit zal in je voordeel werken, de vis zal namelijk op zoek gaan naar voedingswaardes om aan te sterken. Deze voedingswaardes zijn belangrijk voor het helen van de vissen. Als karpervisser dien je ook altijd een potje ‘carpcare’ bij je te hebben. Wanneer de vis een wondje heeft overgehouden aan de paai kun je de vis behandelen. Meer weten over het juist behandelen van een vis? Check dan deze how to!

Een flesje carp care is een must in iedere karpervisser zijn uitrusting!

Voerhoeveelheden en aas

Onze gevinde vrienden moeten na de paai weer aansterken, dus kun je weer wat meer gaan voeren. Echter vergeten veel vissers dat de eerste week na de paai de vissen nog moeten bijkomen. Houd dus goed in de gaten wanneer de vis paait. De weersomstandigheden en het soort water spelen hier een belangrijke rol. Zodra de vis weer op kracht is kun je meer gaan voeren. Het is slim om je voerhoeveelheden rustig op te bouwen. Regelmatig kleine porties voeren zorgt voor blijvende interesse van de karper en wekt voedselnijd.

Het uitbalanceren van je haakaas zorgt vaak voor leuke verrassingen!

Qua aas zijn er meerdere goede keuzes. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om met hennep, tijgernoten of met boilies te voeren. Hennep werkt na de paai goed, dit werkt namelijk laxerend. De stoelgang van de vis blijft op deze manier op gang en de vis zal langer blijven eten. Een veelgemaakte keuze na de paai is een boilie met een hoog eiwit of vismeel gehalte. Welk aas zeker een aanrader is na de paai zijn tijgernoten. Een mix bestaande uit 75% tijgers en 25% hennep is een ware ‘karperlokker’ na de paai! Zet beide partikels los van elkaar in de week (24 uur) en kook  de tijgers vervolgens 45 minuten en de hennep een minuut of 20. Daarna mix je ze door elkaar!

Hennep met tijgernoten zal een gouden combi zijn na de paai!

Blijf in de buurt van de paaigronden!

Na de paai blijft de vis vaak nog eventjes hangen op de paaigronden. Zoek de paaiplekken van de karper op en je vergoot je kansen flink! Ondiep en zuurstofrijk water is dé plek rond de paaitijd. Soms loont het om de trekroutes van de paaiplaats naar het wijd aan te voeren. De vis zal zich vroeg of laat weer gaan spreiden en meestal gaat dit via de vaste onderwaterwegen. De kans om veel karper bij elkaar te vinden op bijvoorbeeld een rivier of kanaal is groot.

Een drone is super handig bij het vinden van de trekroutes van de vis!

Het aanvoeren van de trekroutes van en naar de paaigrond is dus super effectief. Om voedselnijd te creëren kun je het beste elke dag een kleine hoeveelheid voeren. De meeste zullen in het voorjaar voor een chod- of spinnerrig kiezen. Pro tip: ga ook eens voor een klein uitgebalanceerd haakaasje, een tijgernootje met kurk erin zal je verbazen.

Een op de aanzwemroute van de paaizone verschalkte beauty.

Veel succes komende weken!

KWO redactie


3 aas & rig video’s bomvol TIPS ⤵️
Lossers voorkomen, zo doe je dat!
Zo knoop je zelf (heel eenvoudig) een chod rig
3 slimme trucjes om je (haak)aas attractiever te maken

Bekijk ook