Drie topvissers van CC Moore over hun nummer 1 strategie voor in het voorjaar – Deel 1

In dit tweeluik onthullen Chris de Clercq, Geert Ooms en Alijn Danau hun nummer één strategie voor het voorjaar. Chris en Geert beginnen met water-, aas- en rigkeuze en Alijn gaat hier verder op in door terug te blikken op succesfactoren uit eerdere sessies. Let’s GO!


Chris de Clercq aan het woord: Na een lange en koude winter is het voorjaar een periode waar velen onder ons reikhalzend naar uitkijken. De karpers worden stilaan weer actiever door het toenemende zonlicht en de stijgende watertemperatuur. Dit doet de kansen op een aanbeet toenemen!

Chris legt jullie uit wat zijn aanpak is in het voorjaar!

Grote vreetbuien zijn nu zeker nog niet aan de orde dus laat die emmer voer gerust nog enkele maanden achterwege. Met een lekker hapje op de juiste plaats maakt je dan wel weer een grote kans op een fraaie voorjaarskarper. Hoe je dat precies aanpakt vertel ik je graag hieronder!

De juiste aanpak kan in het voorjaar al tot mooie resultaten leiden!

Waterkeuze

Waterkeuze is in het vroege voorjaar wellicht de belangrijkste overweging om succesvol te zijn. Laat die diepe, dun bezette zandplassen maar links liggen tot eind april. Kies voor een relatief ondiep water bij jou in de buurt. Dit type wateren gaan namelijk het eerst reageren op de nakende lente.

Waterkeuze is in het vroege voorjaar wellicht de belangrijkste overweging om succesvol te zijn.

Mensen die graag wat feeling krijgen met de ontwakende natuur kan ik van harte een digitale waterthermometer aanbevelen. Het is niet omdat het half februari plots twee dagen een lekker t-shirt weertje is, dat de watertemperatuur dezelfde boost zal krijgen. Zo’n thermometer houd je beter bij de les en doet je beseffen dat de vissen nog steeds in wintermodus zijn.

Een tip van Chris: kies voor een ondiep water bij jou in de buurt.

Aas- en rigkeuze

Wie wintermodus zegt, zegt single hookbait visserij. Zolang de karpers moeizaam azen is het een prima tactiek om enkele vissen te vangen en het water beter te leren kennen. Voerfouten kan je alvast niet maken en het laat je toe om bijzonder mobiel te vissen zodat de kans stijgt dat je op een groepje karpers botst. Fluo pop-ups zijn een goede keuze, maar vergeet ook de foodbait pop-ups uit de range niet! Rigkeuze laat je afhangen van de bodemgesteldheid: een ronnie, hinged of chod rig zijn regelrechte knallers voor deze manier van vissen. In het tweede deel zal ik jullie meer gaan vertellen over het voeren, dus houd de website van KWO goed in de gaten!

Bij CC Moore is er een ruime keuze wat de single hookbait visserij betreft!

Geert Ooms

Geert Ooms aan het woord: Toen mij gevraagd werd om mijn nummer 1 strategie in het voorjaar toe te lichten, moest ik helemaal niet lang nadenken. Twee keer de letter ‘L’: licht en locatie. Dit is één van de voornaamste pijlers waarop mijn voorjaarsaanpak gesteund is.

Licht en locatie de voornaamste pijlers waarop de voorjaarsaanpak van Geert gebaseerd is.

Licht

Zodra aan het einde van een donkere en grauwe winterperiode de dagen lengen en we van meer uren zonlicht kunnen genieten, worden onder- en ook boven water groeiprocessen gestart. Want precies dat licht is de accelerator voor nieuw leven! Eigenlijk begint dit fenomeen tamelijk vroeg, vaak al vanaf eind februari.

Licht is de accelerator voor nieuw leven!

Een zonnige februaridag brengt, ondanks vaak nog negatieve nachtelijke temperaturen, heel wat teweeg onder water. Snoeken begeven zich plotsklaps massaal naar de paaigronden omdat hun biologische klok begint te rammelen. De eerste insecten komen tevoorschijn en niet veel later verschijnen ook de eerste knoppen aan het kale struikgewas. Overduidelijke tekenen dat het voorjaar eraan komt!

Een zonnige voorjaarsdag brengt heel wat teweeg onder water.

Ook de karpers geven hun haast comateuze, winterse gewoonten op, verlaten de nabijheid van obstakels of steile diepere taluds en gaan op zoek naar comfort. Dit comfort vinden ze in ondiepe oeverzones die mooi afgeschermd zijn van de koude wind. Als koudbloedig wezen kunnen karpers een temperatuurverhoging van een fractie van een graad waarnemen. Het is niet verwonderlijk dat een karperlichaam beter functioneert en meer comfort ervaart in iets warmer water. Al het natuurlijk leven onder water ontwikkelt zich veel sneller op plaatsen waar de zon beduidend meer licht en warmte voorziet. Het is dus maar logisch dat ik op zoek ga naar afgeschermde baaien, die mooi beschut liggen voor een koude noordoostelijke wind.

Locatie

Als er dan nog wat rietkragen of struikgewas in het water staat, heb je een topstek om de vroege voorjaarskarpers te onderscheppen. In rietkragen zal je niet alleen de eerste larven ontdekken, ook het water warmt hier tussen de stengels zeer snel op. Dat is een flink voordeel ten opzichte van kale oeverzones.

Dit soort sectoren zal ik als eerste nauwkeurig in de gaten houden in mijn zoektocht naar voorjaarskarpers.

Bovendien houdt het riet de warmte langer vast waardoor je ook ’s nachts actie mag verwachten in het ondiepe water en dat zelfs bij vriestemperaturen! Dit soort sectoren zal ik als eerste nauwkeurig in de gaten houden in mijn zoektocht naar voorjaarskarpers. Durf in deze periode ook gerust heel ondiep te vissen.

Durf ook ondiep te vissen, zelfs wanneer de temperatuur tegen het vriespunt aan zit.

Zonneminnende wezens als karpers, begeven zich zonder schroom in een waterdiepte van enkele decimeters om toch extra van het zonnetje te kunnen genieten. Zodra ik aan de hand van observaties karperactiviteit zie, kan er gevist worden. Vergeet vooral het nut van een goede zonnebril met polariserende glazen niet in deze periode. Zo’n zonnebril is goud waard om de traag zwemmende grijze schimmen te spotten in het glimmende water! In het voorjaar hecht ik veel meer belang aan de aanwezigheid van karpers in de zone waar ik vis, in plaats van een zorgvuldig opgebouwde voerplek te hebben. Locatie is alles!

Neem de tips van Geert zeker mee in jouw voorjaarsvisserij!

Welbepalende factoren

Alijn Danau aan het woord: Daar waar mijn goede maten en collega’s- CC Moore teamlid Geert en Chris helder en overzichtelijk uit de doeken hebben gedaan waar je in het voorjaar karper kan verwachten, zal ik hun (en ook mijn) bevindingen illustreren aan de hand van een aantal vorige voorjaarsvangsten. Eén sessie ervan vond bovendien plaats tijdens een periode waarbij op het eerste gezicht de kansen op vis uiterst klein leken. Dat het toch een heel erg succesvolle vistrip werd, had te maken met enkele bepaalde factoren die ik nader zal toelichten. Het geeft tevens aan dat je ongeacht de situatie nooit helemaal kansloos bent en laat dat nu net het mooie zijn aan karpervissen!

Een terugblik van Alijn op een succesvolle sessie.

Terugblikken

We schrijven februari 2019. Mijn eerste vistrip dat jaar op een voor mij relatief nieuw water. Ik had er in het verleden wel eens enkele gastsessies gevist, maar ook niet meer dan dat. Het is doorgaans niet de ideale tijd van het jaar om ergens te starten. Toch had ik er vertrouwen in omdat ik na wat rondvaren met de boot meteen 95% van het water kon afstrepen! Door het spotten van een goed zichtbare witte koi (de enige die er zwemt) had ik vrij snel de schuilplaats ontdekt van een groot deel van de populatie.

Door het spotten van de koi had ik vrij snel de schuilplaats ontdekt.

Het water is niet echt groot, vrij helder en op een aantal plaatsen staat er een bomenrij in de kant waarvan de overhangende takken een ideale beschutting bieden aan de karpers. Daar merkte ik natuurlijk die koi op en bij nader inzien zag ik dieper nog enkel grotere schaduwen liggen. Ze lagen er veilig en lekker in de luwte beschut tegen gevaar.

Voorjaarsvangsten

Ik voer heel kleine hoopjes aas langsheen de bomenrij, op slechts één tot anderhalve meter uit de oever. Het voer bestaat uit een mix van halve Odyssey boilies, aangevuld met hennep, maïs, tarwe en CC Moore mini ultra mix pellets. Die laatste heb ik in het partikelvocht laten weken en trekken voor extra attractie. Dat zorgt voor een kneedbare brij die wolkt en in stukjes uit elkaar valt. Ik gooi om de paar meter enkele van die balletjes, die uiteen zijn gevallen tegen de tijd dat ze de bodem bereiken.

De mix van Alijn bestond onder andere uit halve Odyssey boilies.

Verder een simpele korte onderlijn met een heel erg scherpe haak die voorzien is van een line aligner met daaraan een Odyssey boilie en daarbovenop een halve pop-up. Meer is het niet. Maar het is wel heel erg doeltreffend want binnen de 24 uur versier ik zo drie aanbeten en evenveel vissen van respectievelijk 33, 19,8 en 15,6 kilo.

Eén van de aanbeten die Alijn wist te verschalken.

Extra motiverend is dat de 13 kilo spiegel op dat moment al zeven (!) jaar niet meer was gevangen. Na afloop van de sessie heb ik niet eens een halve kilo aas verbruikt (partikels en boilies samen). Meer voeren hoeft ook niet en gaat geheid in je nadeel werken. Maar daarover meer in het tweede deel!

Succes met jullie voorjaar!

Team CC Moore


In deel twee gaan we verder in op de voorjaarsstrategien van Alijn, Geert en Chris. Voor een compleet overzicht van de producten en nieuwtjes van CC Moore, check je hun website, Instagram-account en Facebookpagina.

Bekijk ook