Drie topvissers van CC Moore over hun nummer 1 strategie voor in het voorjaar – Deel 2
In het laatste deel van dit tweeluik lichten Chris de Clercq, Geert Ooms en Alijn Danau hun nummer één voorjaarsstrategie verder toe. Hier worden de voerstrategieën toegelicht door Chris en Geert en blikt Alijn weer terug op een sessie waar waterdiepte een grote rol speelde!
Het eerste deel, dat je hier kunt teruglezen, eindigde we met de voeraanpak van Alijn. Geert en Chris gaven daarvoor al een aantal waardevolle tips met betrekking tot water-, aas- en rigkeuze. Deel twee is hier een vervolg op!
Chris de Clercq aan het woord: Intussen loopt de maand februari op zijn einde en heb je de voorbije weken enkele vissen kunnen vangen op single hookbaits. In de ondiepere zones van het water op een zonnige middag. Een aangename zuidwester doet je dromen van de lente; je thermometer geeft een watertemperatuur aan richting de tien graden. Hoog tijd om de opgedane kennis over de favoriete verblijfplaatsen van de karpers de voorbije weken om te zetten naar iets consistentere resultaten!
Voeren
We kunnen vanaf nu enkele van die plekjes zeer lichtjes gaan aanvoeren met bijvoorbeeld een combinatie van live system boilies en partikels. Met lichtjes bedoel ik ook écht lichtjes: een handje van elk (twee spombs) gedurende enkele dagen moet voldoende zijn om je de volgende sessie te laten merken of het voeren een meerwaarde was.
Vang je wel goed, dan laat je die resultaten je voerhoeveelheid bepalen voor de komende weken.
Bijsturen wordt dan heel simpel: stoppen met voeren en een andere plek zoeken als je niets vangt. Vang je wel goed, dan laat je die resultaten je voerhoeveelheid bepalen voor de komende weken. Wedden dat je op die manier tegen half april al mag terugkijken op een geslaagd vroeg voorjaar?
Geert Ooms aan het woord: Als er één factor is die een voorjaarsvisserij kan verpesten, is het (teveel) voeren. De karpers bewegen ondertussen meer dan in de winterperiode maar ze voeden zich nog maar met mondjesmaat. Hun metabolisme draait namelijk niet op volle toeren. Daarom zijn grote voerplekken in deze periode helemaal niet zinvol en opteer ik liever voor een handje attractief en makkelijk verteerbaar aas.
Soaks en liquids
Normaal gebruik ik zelden allerhande soaks en liquids, maar in het vroege voorjaar maak ik graag een uitzondering. Een handje vol gebroken Live System boilies in een badje van NS1 liquid of in Tuna L030 gesoakte Pacific Tuna boilies. Eventueel aangevuld met een kleine hoeveelheid bijhorende pellets, zijn ongeveer alles wat nodig is om een karper in het net te krijgen.
Normaal gebruik ik zelden soaks en liquids, maar in het vroege voorjaar maak ik graag een uitzondering.
Bij iedere hengel gaat net voldoende aas voor één karper en dan probeer ik ook nog eens zo compact mogelijk te voeren. Een karper hoeft op die manier niet veel te zwemmen en te zoeken om z’n maaltijd te verzamelen. Hierdoor kan die meteen beginnen met het azen zonder dat er verzadiging kan optreden.
Een kort en agressief prikkend rigje is zeker op z’n plaats in deze omstandigheden. Alles begint met het vangen van die eerste vis, daarna probeer je pas een tweede te verleiden. Wat dat betreft is de visserij in het vroege voorjaar erg verschillend van de aanpak die ik zou hanteren na de paai of aan het eind van de zomer, maar dat is materie voor een volgende keer!
Less is more
Alijn Danau aan het woord: Meer voeren hoeft niet en gaat geheid in je nadeel werken. Daar maakte Geert je al attent op en wel omdat de vissen hun bioritme door het nog koude water op een laag pitje staat. Ze bewegen weinig, verteren moeilijker hun voedsel en verbruiken nagenoeg geen energie. Beter vaker een minieme hoeveelheid strooien dan één keer een hoop is dus mijn advies. Less is more! Zeker omdat je in deze periode de aandacht van de watervogels extra zal aantrekken. Er is voor hen immers ook weinig (of niks) te vreten.
Weersomstandigheden
Op die manier (zie deel 1) ving ik week na week goed mijn vissen en begin april stond er een videoshoot op het programma. Ik had er alle vertrouwen in tot we aan het water arriveerden en ik de omstandigheden tot me liet doordringen. Het was ijzig koud, kouder dan in februari en maart. Een noordoostenwind blies woest om zich heen en de luchtdruk was torenhoog. Niet meteen favorabele omstandigheden. Ik ken een aantal goede karpervissers die bij dit weertype zelfs niet eens naar de waterkant gaan en wachten tot de omstandigheden veranderen!
De schuilplekken onder de overhangende bomen die tegen die tijd al ruim twintig vissen in het net hadden gebracht, bleken intussen op de koop toe verstoken van vis. Ze waren uitgezwermd! Ofwel kwam dat door de aanhoudende hengeldruk, ofwel door andere omstandigheden.
Je hoort wel eens dat vissen bij hoge luchtdruk in de hogere waterlagen gaan liggen.
Je hoort wel eens dat vissen bij hoge luchtdruk in de hogere waterlagen gaan liggen en daar speculeerde ik dan ook op. Ik ging op zoek naar de ondiepste plek van het water. Ik vond deze in een uithoek die enerzijds geflankeerd was door een rietkraag en langs de andere zijde door een half vergane boom.
Waterdiepte
En jawel hoor, daar lagen ze op half water! Niet op de bodem, maar ook niet aan de oppervlakte, ze zweefden er als het ware tussenin. Ik liet hier en daar weer enkele hoopjes aas zakken en hoopte dat ze de geur zouden oppikken en een kijkje gingen nemen. Het duurde even, maar ze gingen alsnog met de kopjes omlaag. Door het ondiepe water op die plek zaten ze er in feite ook pal boven.
De tweedaagse sessie leverde maar liefst vijf parels van vissen op. Ook weer enkele gewichtige knapen erbij (19 en 20 kilo+). Daarnaast ook enkele schilderachtig mooie plaatjes van spiegels. Oren en ogen open houden en goed inspelen op de veranderende situaties was de sleutel tot succes!
Succes met jullie voorjaar!
Team CC Moore
Voor een compleet overzicht van de producten en nieuwtjes van CC Moore, check je hun website, het Instagram-account en de Facebookpagina.