Drie winters gevist met maden en dit heb ik geleerd!
Tijdens een ijzige sessie in 2019 stond Michiel te kijken hoe René karpers tot 32 (!) kilo op de kant kreeg. MADEN, dat was het gouden wapen deze sessie. De daaropvolgende winters was dit dan ook een vast winteraasje. Lees hieronder ‘eye-openers’ die jou succes gaan opleveren!
Een ‘gamechanger’
Michiel Pilaar aan het woord: Ik wist werkelijk niet wat ik zag toen ik die eerste sessie met Treffers op pad was. Met zijn voerboot plus dieptemeter, zocht hij de karpers op om vervolgens een bak met hennep, blik mais en maden op de koppen van de vissen te droppen. Soms liep de hengel al binnen tien minuten af. Toen wist ik “dit is een gamechanger!”
Inmiddels zijn we drie winters verder en heb ik veel geleerd over het gebruiken van maden in de (winter)visserij, tijd voor een reeks met leerpunten!
#1: Ongeëvenaarde vangkracht
Voor de vissers die de Betaalwater Challenge video’s hebben gezien, zal het niet onopgemerkt zijn gebleven dat maden een bizarre vangkracht hebben. Zelfs passieve karpers lijken overstag te gaan voor dit uitermate vreemde aas (zeker in vergelijking met boilies). Is het de witte, opvallende kleur, is het de smaak of is het de bewegelijkheid van maden wat ze zo attractief maakt voor onze gevinde vrienden?
Voor ons vissers is het alleen maar gissen, ik vermoed dat het een combinatie van genoemde factoren is. Een feit: in de winter is er geen effectiever aas om karpers te activeren dan deze witte beestjes.
Maden zijn onmisbaar in de winter!
Zeker als je maden combineert met hennep en (blik)mais, mar daar kom ik zometeen op terug.
#2: Locatie is en blijft enorm belangrijk
Ondanks dat ik maden zie als een ‘wonderaasje’, wil dat niet zeggen dat ze een garantie zijn voor aanbeten. Immers als de vis niet in jouw sector zit, dan wordt het een lastig verhaal! En ook al zit de vis wél in het gebied dat je met jouw lijnen kunt bevissen, dan nog kan 10 meter ‘ernaast’ vissen zorgen voor zwijgende beetmelders. In de winter bewegen de vissen soms een hele dag niet, ze liggen dan lekker bij elkaar te chillen.
Ik kan me voorstellen dat velen van jullie denken: “ja, leuk zo’n voerboot met dieptemeter, maar die heb ik niet!” Aan die vissers zou ik willen meegeven: krijg je 2 á 3 uurtjes geen beet? Verleg dan je hengels. Blijf zoeken naar de karpers en je zal ze waarschijnlijk vinden in de oeverzones, rond taludjes / oneffenheden op de bodem én bij obstakels!
#3: Geen last van witvis!
Een veelgehoorde reden waarom vissers maden geen kans geven is: “ik haat brasems”. Het klopt dat brasems, zeelt en grote voorns van maden houden. Echter, in de winter zijn deze witvissoorten een stuk minder actief als in de warme maanden van het jaar. Laat je dus zeker niet tegenhouden want meestal valt het wel mee met de ‘bijvangsten’, zeker als het water kouder is dan zes graden.
#4: De juiste verhouding voor een ‘smikkelmix’
Ik schreef het hierboven al: maden alleen zijn een killer, maar als je de karpers écht #crazy wil maken? Dan moet je het witte goud combineren met hennep en blik mais. Mijn favoriete verhouding is vijf liter gekookte hennep, twee liter maden en twee blikjes zoete mais. Hennep is een karperlokker ‘pur sang’ en blik mais is ook zo’n aasje dat iedere karper maar wát graag eet.
Let op: voeg de maden niet toe aan je partikelmix, want dan ga je gegarandeerd een uitbraak krijgen!
Voeg maden niet toe aan je partikelmix!
Hoe ‘natter’ maden zijn, hoe meer vocht er in een emmer zit en dus hoe gemakkelijker de maden via de wand naar de rand van de emmer kruipen (en uiteindelijk eruit zullen glippen zodra ze een kans krijgen).
#5: Combineer met opvallend (geel) haakaas
Wat mij ook is opgevallen de afgelopen drie winters, is dat het combineren van maden met geel haakaas een winnende combo bleek te zijn. Ik vermoed om de volgende redenen; zowel de witte maden als de gele kleur van het haakaas vallen goed op onderwater. Daarnaast bevat de voermix altijd (blik)mais, wat natuurlijk ook felgeel is. De karpers pakken zo’n ‘combo’ als hieronder dan ook maar al te graag mee!
#6: Probeer ook iets anders
Wil je eens variëren en nét even wat anders proberen? Scoor dan een bakje wormen of een zakje casters. Beide aasjes zullen direct gegeten worden door karpers als ze het tegenkomen onderwater. Nu is het wel zo dat beide aassoorten een paar nadelen hebben. Casters drijven vaak waardoor je altijd een paar % van je aankoop aan de oppervlakte ziet drijven ;-).
Wormen zijn dan weer vrij duur waardoor grote hoeveelheden gebruiken niet leuk gevonden gaat worden door de portemonnee. Daarnaast zijn wormen extreem bewegelijk en blijven ze lang leven onderwater. Het beste knip je jouw voorraadje wormen dan ook in stukken om ze vervolgens in te zetten. Geen heel leuk klusje, maar goed: wil jij winterkarpers vangen? Dan moet je er wat voor over hebben 😉
7. Niet alleen in de winter een succes
Goed, we zitten nu in de koudste periode van het jaar, maar (gelukkig) wordt het vanzelf weer voorjaar. Ook tijdens de warmere maanden van het jaar kunnen maden een ‘gamechanger’ zijn. Wel vaak alleen op wateren waar géén groot witvis bestand huist. Karpers zijn nou eenmaal GEK op maden en omdat maar weinig vissers daadwerkelijk met het ‘witte goud’ uitpakken is het extreem dressuurdoorbrekend.
Veel succes de komende weken! Vang een (maden) bak 😉