Droomvangst mooi en veilig op de foto zetten met deze tips!

Is je vismaat of vriend(in) niet in de buurt? Geen probleem, ook jij kunt perfect een foto maken in je uppie. We gaan je helpen dit zo goed en veilig mogelijk te doen met een aantal simpele tips. Lees mee!


Tip #1: Zorg voor een goede zelfontspanner/ timer

Op de meeste fotocamera’s zit een zelfontspanner optie, maar helaas is deze in de praktijk meestal niet goed genoeg. Je kunt de camera namelijk instellen op 5 of 10 seconden waarna hij één foto maakt. Wat je eigenlijk wilt is dat de camera om de 3 tot 5 seconden een foto maakt en pas hiermee stopt als jij hem weer uitdrukt. Dan hoef je namelijk de camera maar één keer te activeren. We noemen dat een intervalmodus.

Mark maakt 90% van de foto’s zelf.

Om dit te realiseren moet je vaak een externe afstandsbediening aan je camera koppelen. Met deze kun je handmatig instellen hoe vaak hij foto’s maakt én hoe lang hij hiermee doorgaat. In de fotografie worden deze meestal gebruikt voor timelaps, maar voor ons zijn ze dus perfect om een vis alleen op de foto te zetten.

Automatisch scherpstellen

Wat verder het voordeel is van zo’n afstandsbediening, is dat hij bij elke foto de focus activeert op de camera. Hij stelt dus bij elke foto opnieuw weer scherp. Dat is perfect, want dan is elke foto in focus. De standaard zelfontspanner-functie op een camera doet dit niet en focust alleen als jij het knopje op de camera indrukt, wat dus betekent dat jij nog niet in positie zit.

Je kunt dan alleen scherpe foto’s krijgen als je hem handmatig scherp stelt, maar geloof ons: dat is een gedoe en is geen garantie voor perfecte foto’s. Let er trouwens op dat je het focuspunt van de camera instelt net onder het midden, want dat is waar de vis op beeld komt. Ook even gezicht erkenning uitzetten. Anders ben jij scherp, maar de vis net niet.

Een extra tip

Als jij een moderne camera hebt, zoals bijvoorbeeld een Sony, dan zijn er ook speciale apps te downloaden in de ‘app store’ die net zo functioneren als een afstandsbediening. Wij gebruiken zelf de app ‘shutter’ voor onze Sony camera’s. Het voordeel is dat dit via je telefoon gaat en die vergeet je niet zo snel mee te nemen. Het nadeel is dat de apps met bluetooth of wifi werken en in de praktijk is dit niet mega stabiel, maar voor ons wel goed genoeg!

Voor Sony is er een handige app!

Tip #2: Op de kant of in het water  

We zijn er zelf voorstander van om vissen in het water te laten waar mogelijk. Heb je dus een ondiepe kant, houd de vis dan gewoon in de sling en til hem vanuit daar op voor de foto. Als je dat in kniediep water doet, zonder scherpe obstakels in het water (stenen, takken, etc…), dan is de kans minimaal dat je vis beschadigd raakt. Zorg dat je waadpak in de auto ligt dus.

Foto’s in het water, de beste keus!

Zeker grotere vissen zijn gevoelig voor het breken van vinnen als ze op de kant getild worden of beginnen te klapperen op een onthaakmat. Mocht het niet mogelijk zijn om in het water te fotograferen, zoals bijvoorbeeld aan een kanaal, zorg dat dan je een onthaakmat hebt met grote randen zodat de vis er niet af kan glijden. Probeer de vis ook altijd met een sling uit het water te tillen in plaats van met het net.

Gebruik op de kant een GOEDE onthaakmat.

Tip #3: Zet de hele foto set-up klaar

Zorg ervoor dat je tot in de puntjes bent voorbereid voor het maken van de foto’s, zodat je de tijd van de vis op de kant tot het minimale houdt. Check de volgende punten eerst:

  • De onthaakmat ligt op de juiste locatie
  • De camera staat op het statief in de juiste positie
  • De camera staat goed ingesteld
  • De zelfontspanner kan met één klik geactiveerd worden
  • Een emmertje water staat binnen handbereik
  • Maak ook altijd eerst even één testfoto van jezelf zonder vis, dan zie je direct of alles klopt qua instellingen

Tip #4: Zorg voor een snelle actie

Als de camera eenmaal loopt en om de 3 seconden een foto maakt, kun je efficiënt een mooie serie foto’s schieten. Wij schieten van elke kant een stuk of 5-10 foto’s waarbij we de vis langzaam draaien van kop tot staart. Zo heb je vanuit de verschillende hoeken een foto. Draai de vis om terwijl de camera nog loopt en herhaal dit met de andere zijde van de vis. Zo heb je al snel twintig foto’s waar er altijd wel een mooie tussen zit!

Zorg voor snelle actie!

Een extra tip

Zorg dat je relatief veel ruimte rondom jou en de vis overlaat bij het positioneren van de camera. Je kunt later de foto ‘croppen’. Dit betekent dat je de foto bijsnijdt op bijvoorbeeld je telefoon of computer. Je kunt jezelf en de vis dan zo ‘strak’ mogelijk in beeld krijgen als je wilt. Een ander bijkomend voordeel van wat afstand is dat je meer scherpte-diepte in je foto krijgt, de achtergrond wordt dus waziger.

Later kun je altijd nog bijsnijden.

Tip #5: Zet de vis weer terug in het water

Gebruik de sling om de vis weer richting het water te tillen en laat deze rustig zakken. Wees geduldig bij het terugzetten. Zorg dat de kop en de borstvinnen uit de sling zijn en wacht dan tot de vis uit zichzelf weer wegzwemt. Hij moet wellicht even op adem komen voordat hij zijn krachten weer heeft en de vrijheid tegemoet zwemt.

Catch and release!

Net als met alles in het leven maakt een beetje ervaring dit proces een stuk makkelijker. Maar als je voor een goede voorbereiding zorgt dan kan iedereen een prachtige foto’s maken van zijn droomvangst!

KWO Redactie

Bekijk ook