Gedragsregels voor karpervissers: hoe zorgen we samen voor een goed imago?

Helaas komen we als karpervissers niet altijd in een positief daglicht te staan. In deze ‘How to not be’ lichten we de ongeschreven regels van de waterkant uit, zodat we er samen voor kunnen zorgen dat het imago van de karpervissers goed blijft!


Laat geen rotzooi achter

Hoe logisch het ook klinkt, toch is het bij lange na niet overal netjes langs de oevers. Zijn enkel karpervissers hiervoor verantwoordelijk? Absoluut niet! Zijn de karpervissers degene die er op worden aangekeken? Helaas vaak wel! Voor 99% van de vissers is het volkomen normaal om die extra vuilniszak mee te nemen om de stek spic en span achter te laten, maar we willen natuurlijk gewoon naar die 100% toewerken met z’n allen.

De gemiddelde Nederlandse recreatieplas in de zomer…

Zie je een andere visser er een zooitje van maken? Spreek ze er dan gerust op aan. Mocht het geen effect hebben dan kan je natuurlijk zelf ook even de moeite nemen om de troep op te ruimen. Als je hobby je lief is dan moet er soms wat voor worden opgeofferd!

Spreek andere vissers ook aan op hun gedrag!

Wees geen aso aan de waterkant

Ook dit klinkt voor het merendeel van de karpervissers als de normaalste zaak van de wereld. Toch kan het zo zijn dat je als visser onbedoeld voor overlast zorgt, bijvoorbeeld door vrienden die langskomen bij het vissen. Spreek je maten er dan ook op aan dat het niet gewenst is om met luidruchtige scooters of harde muziek naar het water te komen. Jij wil natuurlijk je stek niet verstoren en daarnaast hoeven omwonenden er ook geen last van te hebben dat jij vist!

Bezoek tijdens het vissen is altijd prima, maar denk aan je omgeving!

Wees vriendelijk naar andere vissers en bezoekers

De kans is, zeker in de warmere maanden, groot dat jij als visser niet de enige bezoeker aan het water bent. Hou er dan ook rekening mee dat er andere mensen zijn die bijvoorbeeld willen varen, zwemmen of met de honden willen lopen. Door je zo op te stellen dat andere mensen ook ongestoord gebruik kunnen maken van het water of de omgeving, zal jij ongetwijfeld meer respect afdwingen en daarmee het imago van de karpervisser positief beïnvloeden!

Je bent als visser vaak niet de enige aan het water! Foto: Jordy op ’t Hof

Ga zorgvuldig met de gevangen vis om

Eén van de meest negatieve associaties die mensen hebben bij de hengelsport is dat het dierenmishandeling of zelfs moord zou zijn. En eerlijk is eerlijk: het is voor iemand zonder kennis op gebied van hengelsport ook best logisch om te zeggen dat het dierenmishandeling is.

Voor iemand zonder verstand van de sportvisserij lijkt het al snel dieronvriendelijk!

Precies om die reden zouden wij karpervissers het goede voorbeeld moeten geven en de gevangen vis met het grootste respect behandelen. Gebruik een grote en goed gevoerde onthaakmat, dril met beleid, onthaak zorgvuldig en hou de vis goed nat. Als buitenstaanders dit zien, zullen ze sneller begrijpen dat wij als vissers het beste met de vis voorhebben en niets liever willen dan de vis zonder beschadigingen weer terug te zetten.

Gebruik een degelijke mat en straal uit dat je het beste met de vis voor hebt!

Claim geen stek of erger: een heel water!

Je kent het wel: je hebt een week lang iedere avond trouw gevoerd om een voerstek op te bouwen en de vangsten flink toe te laten nemen. Op het moment dat je met je hele hebben en houden aan het water arriveert is de stek bezet en kan jij een andere plek gaan zoeken. Het is natuurlijk enorm frustrerend, maar de andere visser had waarschijnlijk geen idee dat jij aan het voeren was!

Bij evenementen zoals Carp Zwolle wordt het al snel duidelijk dat je niet de enige karpervisser bent…

Nu kun je twee dingen doen: je wenst de andere visser veel succes en zoekt een andere plek, of je vraagt of je de plek van de andere visser over mag nemen omdat je er de nodige tijd en moeite in hebt gestoken. In best veel gevallen zal de collega visser met je mee willen denken en zijn geluk ergens anders te beproeven, maar het is natuurlijk ook heel logisch dat die visser het niet ziet zitten om alles weer in te pakken. Hij was zich er immers niet van bewust dat jij gevoerd hebt!

Je kunt wel begrijpen dat een visser die net heeft uitgepakt geen zin heeft om te verkassen!

Wat er ook gebeurd, het is te allen tijde belangrijk om vriendelijk tegen elkaar te blijven. Nederland telt enorm veel wateren en er is altijd wel een uitwijkmogelijkheid, dus laat je sessie en je humeur niet afhangen van een voerstek en zoek je heil ergens anders! Het is daarnaast ook geen beleefd beeld naar omstanders als twee vissers elkaar de tent uit vechten om een plekkie 😉

Als je stek bezet is kun je twee dingen doen, maar blijf in alle gevallen vriendelijk!

Begin bij jezelf!

Dit waren in grote lijnen de belangrijkste ‘ongeschreven regels’ aan de waterkant. Kijk daarom altijd vooral naar jezelf en wat jij kan bijdragen voor een positieve sfeer aan de waterkant. Vissen is tenslotte ??slechts’ bedoeld voor ontspanning en beslist niet om je dag/weekend/week te verpesten!

Vissen is bedoeld ter ontspanning, dus laat je niet gek maken! Foto: Gareth Fareham.

Laten we het met z’n allen gezellig houden aan de waterkant!

KWO Redactie

Bekijk ook