Het grote ‘zig’ interview met Neil Spooner – Tips voor het (late) voorjaar!

Moet de zigrig standaard in je vistas zitten? JA! Zeker als je het aan zig-expert Neil Spooner vraagt. We zien steeds vaker dat dit zwevende aasje vissen oplevert die je met bodemaas niet kunt vangen… In deze update geeft Neil je een aantal handige tips en hij vertelt waarom de zig een absolute topper is!


Allround karpervisser

Het ene moment zien wij je met de kinderen op een hoog bezet runwater vissen. De week daarna reis je naar de andere kant van Europa met een cameraploeg om Monster Carp te filmen en ondertussen vis je ook nog zo fanatiek mogelijk op targets in Engeland. Je moet constant je focus verleggen en een zeer allround karpervisser zijn om dat te doen slagen. Is dat iets wat je altijd al goed af ging?

Neil Spooner aan het woord: Het eerlijke antwoord is dat het absoluut niet zo was. Voordat ik bij Korda ging werken, ging ik gewoon voor mijn plezier vissen en dat was meestal op zo ongeveer dezelfde manier. Ik ging naar een club- of syndicaatwater en de meeste weken zag de aanpak er hetzelfde uit. Er waren een paar methodes die ik gebruikte maar ik hopte niet snel van het ene naar het andere water.

We kennen Neil Spooner uiteraard van Korda!

De rol binnen Korda

Dus het was door je rol binnen Korda en het op pad gaan voor het maken van video’s en televisieprogramma’s zoals Monster Carp waardoor je min of meer gedwongen werd om een allrounder te worden? Wat voor een impact had dit op je aanpak?

Het werken voor Korda heeft er zeker voor gezorgd dat ik snel verschillende technieken en tactieken onder de knie heb gekregen. Dat heeft zeer positief bijgedragen aan de vangsten op verschillende wateren. Of het nu tijdens mijn eigen targetvisserij op een thuiswater is of het zoveel mogelijk beet krijgen tijdens een shoot… Ik heb nu vertrouwen in de verschillende dingen die ik doe en vind het leuk om te ontdekken wat ik kan doen om het gewenste resultaat te bereiken. Voortdurend aanpassen en wellicht iets ontdekken dat beter werkt, geeft veel voldoening.

Sinds Neil bij Korda werkt heeft hij heel wat extra technieken en tactieken bijgeleerd.

Het vertrouwen in de zigrig

Dat is iets dat ons ook al opviel tijdens het bekijken van social media, de vele video’s en vangstberichten. Wat wij ook zagen is dat je een groot fan bent van zowel Spinner Rigs als PVA zakjes. Maar het afgelopen jaar viel het op dat je ook flink huishield met zigrigs. Is dit iets dat je voorheen al vaker gebruikte?

Eerst had ik niet echt veel vertrouwen in zigs, maar dat is in de laatste paar jaar anders geworden. Een mooi voorbeeld was een trip op mijn syndicaatwater thuis in Engeland. Daarbij voerde ik bij aankomst een stevige hoeveelheid aan allerhande soorten natuurlijk aas. Het plan was om vervolgens drie nachten op die stek uit te vissen en in de eerste 48 uur heb ik zeker 25 keer een karper boven op de stek zien springen. Maar aanbeten krijgen? Dat lukte mij niet.

Het vertrouwen in de zig komt pas wanneer je hem gaat inzetten.

Verschillende soorten haakaas, rigs en variaties werden geprobeerd en ik kreeg het vermoeden dat de vissen wel massaal op de stek lagen, maar daarbij maar heel schaars aasden. Met die gedachte kreeg ik het idee dat een zigrig ook wel eens een optie zou kunnen zijn. Als ze veilig boven op de stek lagen te chillen kon ik in ieder geval iets voor hun neus presenteren.

Dit kleine stukje foam leverde Neil in korte tijd meerdere aanbeten op, die hij met ander aas niet kreeg.

Toen ik een hengel met een verstelbare zig montage op de stek wierp was het deze hengel die al snel voor een hoge dertiger en daarna nog vier aanbeten zorgde. Tijdens een bezoek aan een ander water ving ik juist met die zigrig ook nog een nieuw Engels PB schub van twintig kilo plus. Je kan al raden dat sindsdien de zigs en dan met name in het voorjaar een vaste plek hebben gekregen in mijn uitrusting.

Een Engelse PB voor Neil, gevangen op een stukje foam én in het donker!

De diepte

Wow! Dat is een aanpassing in de aanpak die goed loonde en gelijk het bewijs dat je ook echt grote karpers op zo’n zwevend aas kan vangen. Het is ook interessant dat de vissen dus boven een bed voer lagen en je ze uiteindelijk met een zig weet te prikken. Op wat voor een diepte ving je de vissen? En hoe bepaal je de juiste diepte?

Die diepte zal veel afhangen van de tijd van het jaar. Maar wat ik van enkele andere succesvolle zig gebruikers heb opgestoken is dat het vaak wel om de bovenste deel van het water gaat. Soms kan je daarbij nog wel wat zakken en is het ook zoeken om de vis te vinden.

Vergeet dus ook zeker niet om tijdens de nachtelijke uren door te vissen met zigrigs.

Tijdens de sessie met die voerplek pakte ik de vissen echt net boven de helft, maar die grote schub pakte ik dan weer echt net onder het oppervlakte en dat ook nog eens in het donker. Vergeet dus ook zeker niet om tijdens de nachtelijke uren door te vissen met zigrigs. Zelfs een zwart stukje foam weten die vissen in de nacht te vinden.

Geloof het of niet, maar dit zwarte foam weten ze ook in het donker te vinden.

Dat van die bovenste 1/3 klinkt met name voor het voorjaar eigenlijk ook wel logisch. Juist die waterlagen zullen dankzij de zon een stuk sneller opwarmen dan de diepere delen. Ving je die grote schub echt met een zwart stukje foam in het donker? Voegde je daar nog iets aan toe?

Absoluut! Karpers zijn koudbloedig en zullen dus gelijk de warmere delen van het water zoeken als het in het voorjaar opwarmt. Die warme zonnestralen op hun rug doet echt wonderen en als ze daardoor geactiveerd worden gaan ze ook actiever zwemmen.

Probeer verschillende dieptes uit, dat is mogelijk met de zigkits.

Toevoegen van attractie

Het haakaas dat ik voor die schub gebruikte was een stukje zwart foam dat ik soakte in één van de Supreme Goo’s. Deze laat ik er lange tijd in trekken en zo heb ik onderwater zowel visueel als qua uitwasemende attractie iets om de vis over de streep te trekken. Maar dat was niet het enige… Ook voorzag ik het foam van een worm voor nog meer attractie.

Neil maakt graag gebruik van wat “extra” attractie.

Al zijn er ook heel wat karpervissers die met een kaal en compleet geur en smaakloos stuk foam hebben gevangen. Zelfs midden in de nacht. Dus het is slim om daar eens mee te experimenteren. Al zegt mijn onderbuikgevoel wel dat mijn gesoakte foampjes met eventueel de toevoeging van de worm in mijn voordeel werken.

Prik de worm op de boilienaald…
… en rijg hem dan vervolgens op een stukje bait floss.

Worm zigs… Die hebben wij eerder al gezien in de Spring Masterclass van Tom Dove en zien er ook echt verleidelijk uit! Heb je overigens ook al met zigs gevist in heel troebel water?

Natuurlijk valt in helder water je haakaas sneller op en ben je op visueel vlak dan met zigzags echt in het voordeel. Maar als de karpers ze ook in het donker weten te vinden denk ik niet dat we te lang moeten nadenken over troebel water. Vooral als je gebruik maakt van gesoakt haakaas dat een sterke geur en smaak heeft zal de karper ze wel vinden.

Tot slot maak je een knoopje in het bait floss en klaar is kees!

Keuze van haakaas

Laten we eens wat dieper in dat haakaas duiken. Je haalde al zwart foam aan en het lijkt erop dat dit voor veel zigvissers favoriet is. Is dit wat je standaard gebruikt? En wanneer zou je veranderen?

Zwart is erg populair, maar zeker niet de enige optie! Net zoals tijdens het vissen met pop-ups op normale rigs loont het om ook gewoon wat kleuren uit te proberen. Zo kan je ontdekken wat op dat moment, onder die omstandigheden op je eigen water werkt. Zo lijkt het er op dat soms in troebel water fellere kleuren goed werken. Denk daarbij een roze of bijvoorbeeld geel. Maar ook bruin, rood en elke andere kleur die je kan bedenken zou kunnen werken.

Neil varieert graag in kleur, op ieder water verschillen de voorkeuren van karpers.

Buiten het bekende zig foampje zijn er meer haakaas opties. Ik ben niet een absolute expert en luister vooral goed naar jongens die er veel meer ervaring mee hebben opgedaan dan ik ooit zal doen.

Ze vangen daar dan meer op dan een klein donker foampje dat dan weer wat later in het jaar goed scoort.

Iets wat veel van hun zeggen is dat het er op lijkt dat in het vroege voorjaar de karpers nog haast slaperig zijn en dat dan juist fel gekleurde en echt opvallende fluo pop-ups goed werken. Ze vangen daar dan meer op dan een klein donker foampje dat dan weer wat later in het jaar goed scoort.

Dat de zig werkt, bewijst Neil maar weer!

Tijdens een bezoek aan het Nederlandse Carplantis heb ik zelf ook goed gevangen met vijftien millimeter pop-ups die ik soakte in Isotonic Supreme Goo. Deze gele knikkers zorgde voor een aantal erg mooie zig slachtoffers.

Voor nog meer attractie kun je de zigs soaken in wat Goo.

Voorjaarstip

Dus je zou aanraden om tijdens het ontwaken van de vis echt opvallend te vissen en daarna over te schakelen naar meer subtiel haakaas? Hoe vis je deze haakaasjes dan? Kan je jouw gebruikte montage eens uit de doeken doen?

Precies zo ja. Het is dus net zoals de visserij met normale rigs. Vroeg in het jaar zijn chods en spinner rigs met opvallende pop-ups echte killers. Tot de vissen het weer een lange poos gezien hebben. Met zigrigs is het ook zo en zo zal je dus doorkrijgen wanneer je moet veranderen.

In het voorjaar is opvallend haakaas een echte KILLER.

De rigs zijn heel eenvoudig en ondertussen heel belangrijk. Ik ben van mening dat een mega scherpe haak ESSENTIEEL is in de set-up. Je vist namelijk met een schuivend systeem dat ook nog eens lang is. Mijn favoriete zig haak is daarom een Kamakura Chod. Deze is zo (uit verpakking) belachelijk scherp en zorgt, door het naar achter gekantelde oog, voor een goede inhakingshoek. Ik gebruik de Kruiser mono in 8lb als onderlijnmateriaal en maak een knotlessknot op de maat 8 haak.

Neil’ voorkeur gaat uit naar de vlijmscherpe Kamakura haken…
… die hij bevestigd op de Korda Kruiser mono lijn.

Hierbij gebruik ik 11 wikkelingen zonder verdere toevoeging van rubbers, ringetjes en dat soort zaken. De onderlijn maak ik vervolgens zo lang als de afstand van mijn startoog tot de molen. Zo kan ik met het afstellen van de diepte het haakaas precies op de juiste diepte brengen. Als je dat eenmaal door hebt is het echt eenvoudige montage. Probeer het maar eens. In onderstaande vlog zie je mij op Northwycke succes boeken op deze montage!

Team korda


Benieuwd naar meer avonturen van Neil Spooner of andere Korda teamleden? Volg Neil Spooner en Team Korda dan op Instagram!

Bekijk ook