Hoe verwijder je een teek?
![](https://cdn02.kwo.nl/2014/04/teek-2.jpg)
Ze lijken op kleine platte spinnetjes en de meeste mensen krijgen al kriebels als ze de naam horen: teken.
Er is een recordaantal van deze kleine kriebelige beestjes aangetroffen in Nederland en aangezien ze in het voorjaar en in de zomer het meeste actief zijn, is het wel zo handig om te weten waar ze zich bevinden en hoe je ze moet verwijderen. In dit artikel een aantal tekentips en -weetjes op een rij gezet!
Waar zitten ze?
Er lijkt geen ontkomen aan: teken komen letterlijk overal voor. Van heidegebieden tot duinen. Van weilanden tot dat leuke parkje bij jou in de buurt. Van je tuin tot duingebieden. Teken stappen van grassen en struiken over naar dieren en mensen. Als ze eenmaal op een gastheer of -vrouw zitten, zoeken ze een geschikte plek om zich vast te bijten.
Controle en herkennen
Als je buiten bent geweest bij een van de bovengenoemde plekken, controleer dan altijd op teken. Dit zijn volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de plekken waar ze zich het vaakst vastbijten:
– Liezen
– Knieholtes
– Oksels
– Bilspleet
– Randen van het ondergoed
– Achter de oren
– Rond de haargrens in de nek
Je moet bijna een vergrootglas gebruiken als ze net hebben gebeten, maar als ze zich eenmaal volzuigen met bloed zwellen ze op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.
Ziekte van Lyme
Pas altijd goed op met een tekenbeet. Wanneer er een rode kring rond de beetplek verschijnt, kan dit het eerste teken zijn van de ziekte van Lyme. In Nederland is gemiddeld één op de vijf teken besmet met de lymebacterie. Lees hier meer over de ziekte van Lyme en over tekenbeten!
Dit is echt foute boel! Snel naar de huisarts.
Beschermen
– Vermijd in tekenrijke omgeving contact met lage planten en struiken, zodat ze niet op je lichaam over kunnen stappen.
– Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.
– Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. – Stop broekspijpen in je sokken.
– Spray je kleding of smeer op je huid in met een insectenwerend middel dat DEET Bevat.
Een tekenbeet, wat nu?
Je bent aan het controleren, maar ineens zie je er een zitten. Een teek! Voer de volgende stappen uit als je gebeten bent.
– Haal een teek zo snel mogelijk weg. Hoe langer hij in de huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekker overdraagt.
– Gebruik geen alcohol, jodium, olie, zeep of andere middelen voordat je de teek verwijdert.
– Gebruik een puntig pincet waarmee je de teek goed bij de kop kunt vastpakken. Er zijn ook speciale teken verwijderaars te koop.
– Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit. Blijft er een stukje van de kop over in de huid? Dan is dat ongevaarlijk. Die komt er namelijk vanzelf weer uit, net als een splinter. Ontsmet het beetwondje, na het verwijderen van de teek, met jodium of 70% alcohol in.
– Schrijf de datum en plaats op het lichaam waar je gebeten bent op.
Zit de teek waarschijnlijk al meer dan 24 uur in de huid vast? Bel dan de huisarts voor een eventuele behandeling.
Houdt de huid rondom de beet 3 maanden in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of klachten die kunnen wijzen op de ziekte van lyme. Bel met klachten altijd naar de huisarts en vermeld dat je door een teek gebeten bent.
Check deze video voor meer informatie!
Bron: De Telegraaf