HOW TO – Vissen en vangen met de ZIG RIG
De ZIGRIG: we horen er vaak over, maar gebruiken we de zig nu eigenlijk wel? Volgens Jay Wilms doen we dat véél te weinig en in dit artikel laat hij duidelijk zien hoeveel kansen we laten liggen, zonde! Tijd om die kansen eens te gaan pakken en te gaan zigvissen.
Jay Wilms aan het woord: Ik val maar meteen met de deur in huis. Vissen met een smaakloos stukje gekleurd ‘foam’, meters gevist van de bodem, oftewel met de zig. Hoe kan dát nu een aanbeet opleveren?
Succes op de ZIG
Ik moet eerlijk bekennen dat zigvissen voor mij jaren geleden taboe was. Ik viste doorheen de jaren wel succesvol met een stuk drijvend brood, net onder de oppervlakte, maar een stukje foam zonder een enige vorm van attractie leek me een stap te ver. Tot het moment dat ik het met mijn eigen ogen moest aanschouwen hoe mijn vroegere visgenoot de pannen van het dak ving op een stukje geur- en smaakloos ‘foam’.
Tijdens die sessie ving ik mijn visjes ook wel, maar ik kan niet ontkennen dat ik keihard op de feiten gedrukt werd. Ik zou in plaats van één of twee vissen per ochtend vissend op de bodem, gewoonweg meerdere karpers in de dag met een zig kunnen vangen. Daar werd ik op dat moment wel even op gewezen.
Tijd voor verandering
Ik had die sessie een leuke ondiep plateau om op de vissen, maar m’n maat had zo’n elf meter waterdiepte voor zich. De aanwezige karpers sprongen op de stekken maar gingen gewoon niet naar de bodem op die diepte en bleven boven de spronglaag in het warme gedeelte vertoeven. Na het switchen van een bodemsysteem naar een ‘adjustable zig’ bleven we karpers vangen.
Om eerlijk te zijn: één van de indrukwekkendste momenten die ik gezien heb in meer dan 25 jaar vissen. Dat moment en die sessie was voor mij een openbaring en de stap richting een geheel nieuwe manier van vissen: het zigvissen!
Diepe grindafgravingen
Ik viste op dat moment ook op een aantal heel diepe grindafgravingen als thuiswater en de grijze massa in mijn hoofd begon in ‘overdrive’ te werken. Plannen om bepaalde probleemsituaties te overbruggen werden gemaakt. Ik kampte op die wateren in het voorjaar en begin zomer vaak met het probleem dat grote groepen karpers op veel plekken praktisch niet te vangen waren. Dit omdat ze werden tegengehouden door de grens tussen het warme oppervlaktewater en de ijskoude spronglaag. Eigenlijk best frustrerend als bakken boven de twintig kilo door de oppervlakte heen beuken en je ze niet gevangen krijgt op die diepte. Kon het inzetten van een stukje ‘foam’ hier echt iets aan veranderen? Jazeker, zigvissen is dé oplossing.
De momenten waarop ik wel degelijk zigs ben gaan inzetten in het voorjaar heeft me flink wat extra vangsten opgeleverd. Tijdens een latere sessie op een keihard water lagen er meerdere vissen van twintig kilo in nog geen twee uur tijd in mijn netten en slings.
Tijdens een latere sessie op een keihard water lagen er meerdere veertigers in nog geen twee uur tijd in mijn netten!
Complete CHAOS
Het ging er zo hard aan toe dat ik geen enkele hengel langer dan vijftien minuten in het water kon houden. Aanbeet na aanbeet, dat was het zeker. Ik heb toen alle hengels uit moeten draaien en een lokale vriend gebeld om hulp. Dit om alles netjes op de foto te krijgen. Ik wilde de gevangen vissen dan ook zo snel mogelijk weer in het water hebben. Ik probeer het ‘zakken’ van karpers in slings en in het net constant te beperken in tijd. Dit is dan voor het klaarzetten van de camera en de spullen die nodig zijn om een foto te maken. Nogmaals, aanbeet na aanbeet op een zwart stukje ‘zig foam’. Gewoonweg waanzinnig!
Zigvissen heeft mijn volledige stijl van vissen aangepast. Meerdere sessies heb ik succesvol afgesloten door het toepassen van de zigrig. Tijdens de nachtelijke uren vis ik tegenwoordig vaak op de bodem tot elf uur in de ochtend. Dan bouw ik mijn hengels om naar een ‘verstelbaar zig systeem’, een ‘adjustable zig rig’. Dit om overdag vanaf een uurtje of twaalf tot vier, karpers te belagen in de bovenste waterlagen. Die uren leveren sowieso vaak toch geen aanbeet op de bodem op. Karpers hangen graag rond in de warmere waterlagen. Warmte die karpers nodig hebben om voedsel te verteren. Een karper is daarvan afhankelijk omdat het een koudbloedig dier is.
Effectief vissen met de zig
Ik merk wel dat alles verstellen van een bodemsysteem naar een zig bij veel vissers een ‘mentale brug’ te ver is. Ook bij mezelf, eerlijk gezegd. Maar ik kan me tóch steeds motiveren om alle hengels om te bouwen naar een zig-presentatie. Veel rust na een nacht #volgas vis, dát zit er dan niet in, maar alles moet gewoon uit een sessie gehaald worden. Niet alleen ’s nachts, maar ook overdag.
Om niet steeds die motivatie te moeten opbrengen om alles te verstellen neem ik nu gewoon standaard twee extra hengels mee die voorzien zijn van een zigkit. Zo bespaar ik mezelf veel tijd. Bodem hengels eruit en ‘zig-hengeltjes’ erin. En geloof me, dat is een investering die me een bult extra vissen heeft opgeleverd.
Attractief
Ergens is het gewoon pure logica dat een zigrig karper vangt. Karpers spenderen 99 procent van hun tijd in de middelste waterlagen en zeven er de gehele dag watervlooien en andere voedseldeeltjes uit. Alles wat zweeft in het water is voor een karper een mogelijke voedselbron. Op glasheldere grindafgravingen vallen zwevende deeltjes nog sneller op en is een vrijstaand stukje ‘foam’ in het midden van de waterlagen interessant genoeg om hun interesse te wekken.
Ze hebben natuurlijk geen handen om te voelen wat het precies is en de enige manier voor een karper om iets te identificeren is iets in hun bek opnemen. Als dit stukje ‘foam’ omringd is door een waterlaag vol attractieve deeltjes, dan wordt het voor een karper helemaal onweerstaanbaar. Je kunt zo weliswaar een aasgekte losmaken bij de karpers.
De juiste plaats
Je moet eerst wel wat onderzoek verrichten betreffende het bodemverloop, want zigvissen moet je doordacht uitvoeren. Net zoals bij bodemaas, leg je een zigrig het best op de juiste plek en diepte. Dus niet zomaar in het wilde weg als extraatje. Je moet eerst de zwemroutes van de karper ontdekken en weten hoe diep ze zwemmen. Dit is belangrijke en noodzakelijke informatie om succesvol met een zig te kunnen vissen. Als karpers je zigrig passeren, gepresenteerd tussen een wolk aan voedseldeeltjes, kunnen ze het enkel en alleen maar in hun bek nemen. Al is het enkel uit nieuwsgierigheid. Om het geheel nog wat extra attractie mee te geven kun je er nog voor kiezen om een levende worm bovenop een zig te vissen.
Voedseltrigger
Hier hoort natuurlijk ook een attractief wolkend voertje bij. Maar hoe maak je dat nu precies? Nash heeft hier een aantal goede producten voor in hun gamma. Uitstekend zijn de Upper layers, aangelengd met gemalen hennep en bijvoorbeeld een ‘Natural‘ zoals Wormcell. Je legt zo een link naar je haakaas. Dit is een extreme ‘voedingstrigger’ waar alle vissoorten op reageren. Het hoge proteïne gehalte in de Naturals is daar een goed voorbeeld van. Je geeft alles net dat ‘ietsje’ meer zonder de aanwezige karpers te verzadigen.
Attractieve wolk
Hier meng ik een flink deel gemalen hennep doorheen. Een soepmixer is trouwens superhandig om hennep te blenden. Geblende hennep geeft een onweerstaanbaar ‘up- en downeffect’. De olie in de hennep hecht zich aan de vaste deeltjes waardoor er zich een gigantische wolk aan smaak en geur met veel deeltjes met drijfvermogen door de waterlagen verspreid. Dit is een ideale manier om zelfs de meest passieve karpers te laten strijden om voedsel. En uiteindelijk is er gewoon niets eetbaars te vinden, buiten je haakaas om.
Gewoon brood?!
Nog niet overtuigd om de zigrig een keertje te proberen? Dan heb ik een kleine tip voor je waar ik zelf erg succesvol mee geweest ben. Ga vissen op een water waar karpers graag brood van het oppervlakte pakken, maar steeds je drijvende vlok aan de haak kunnen ontwijken. Gooi een deel drijvend brood in het water en vis een zigrig met witte foam ongeveer veertig centimeter onder de oppervlakte. Ik garandeer je: die hengel loopt af en je bouwt je vertrouwen extra op in en door het gebruik van een zigrig.
Zo maak je de ZIG
Qua haak maak ik momenteel gebruik van de Nash Flota Claw maatje #8 ‘knotless’ geknoopt aan ongeveer één meter van de 15lb-variant Nash NXT Zig Flo Link.
Hierna schuif ik een Zig Screw over het haakoog om de ‘knotless knot’ te beschermen en om ervoor te zorgen dat de haak sneller indraait. Een loodje van maximaal zeventig gram geeft voor mij genoeg contra-gewicht om de haak z’n werk te laten doen.
Ik maak mijn zigrigs allemaal exact één meter lang. Zo kan ik met een ‘adjustable’ systeem mijn rig secuur op de juiste diepte leggen. Op ondiepe wateren tot een waterdiepte van anderhalve meter, vis ik een lange zigrig aan een loodsysteem op de bodem.
Op diepere wateren, dus dieper dan twee meter, schakel ik over naar een Nash Adjustable-systeem met een zogenaamde ‘float’. Deze combinatie is uitermate geschikt om zelfs de dikste karpers in je net te krijgen. Hou er wél rekening mee dat je bij een zigrig iets rustiger moet drillen omdat een haakmaatje 8 relatief klein is natuurlijk.
Hopelijk hebben jullie wat opgestoken over hoe te vissen met een zigrig. Ik zou zeggen: probeer het de komende tijd eens uit!
Succes!
Jay Wilms
Wil je meer info over het materiaal wat Jay gebruikt voor het zigvissen? Kijk dan eens op de website van Nash. Voor mooie platen en avonturen van Jay volg je hem op Instagram en Facebook!