KWO Fieldtest: Compact vissen met de Nash Waterboxen
Compactheid is een troef en dat de laatste jaren alleen maar groter is geworden. Iemand die daar veel waarde aan hecht is onze rasavonturier Marco Nap. Hij gaat graag met zijn kajak op pad en daar is het een MUST om met minimale gear te vissen. In deze KWO Fieldtest neemt hij de Waterboxen van Nash onder de loep!
Marco aan het woord: Wie mijn avonturen een beetje volgt weet dat ik compact vissen een warm hart toedraag. Ieder zo zijn eigen voorkeuren maar ik vind dat we als karpervissers vaak veel te veel (onnodige) spullen meeslepen naar de waterkant. Voor mijn eigen visserij ben ik eigenlijk altijd op zoek naar manieren om mijn uitrusting zo compact en efficiënt mogelijk te gebruiken. De laatste maanden doe ik dat met hulp van de Nash Waterboxen en in deze review deel ik mijn bevindingen over deze luggage.
Nash Waterboxen
De Waterbox luggage kenmerkt zich door de simpele basis van donker waterdicht EVA. Een robuust materiaal, licht van gewicht en gemakkelijk schoon te maken. De naden van de tasjes zijn getapete en elk van de tassen bevat een stevig bevonden rits. De boxen zijn in een brede range verkrijgbaar van een klein accessoire tasje tot een flinke carryall. Geen van alle hebben een voering. Dat maakt de inhoud iets kwetsbaarder dan bij een traditionele tas maar het heeft voornamelijk voordelen.
Zo is de effectieve inhoud maximaal te benutten en zijn de (kleinere) modellen als een modulair systeem in te zetten om je materiaal veilig en overzichtelijk op te bergen.
De 100 en 200 serie
De Waterboxen zijn opgedeeld in de twee ranges met elk diversie types. Variërend in capaciteit en geschikt voor het opslaan van aasnaalden en klein materiaal tot een weekvoorraad aan boodschappen of kleding. De 100 range bestaat uit acht kleinere accessoire tassen en de 200 serie omvat vier ruime tassen. Op deze laatstgenoemde zit een dubbele rits die het gemakkelijk maakt de tas in alle gewenste posities te openen. Een schouderband wordt bij geen van de series meegeleverd maar kun je wel los bestellen en op de 200 serie bevestigen.
Met materiaal van de grotere modellen is met 1,5mm iets stijver (lees sterker) dan de 0,9 millimeter van de 100 serie. Een vereiste omdat deze vaak zwaarder beladen zijn en aan de handgrepen opgetild kunnen worden.
Wat wel weer handig is, zijn de ritsen in de deksels bij deze modellen.
Deze zitten namelijk niet op de kleine assessoire tasjes en daarmee hebben we wat mij betreft direct een verbeterpunt. Als je de tasjes los wilt vervoeren of als modulair systeem wilt gebruiken was een klein handgreepje aan de bovenzijde handig geweest. Zeker voor de grotere modellen uit de 100 serie. Wat wel weer handig is, zijn de ritsen in de deksels bij deze modellen. Ideaal voor het opslaan van kettinkjes, extra gewichten of stabilisers als je hem net als ik als beetmelder tasje gebruikt.
Waterproof of waterdicht?!
Nash geeft zelf aan dat de tasjes allemaal waterproof zijn maar is dat ook waterdicht? Het korte antwoord daarop is; nee, al komt het wel erg dicht in de buurt vanwege de waterdichte basis. Waterproof wil in het geval van de Nash Waterboxen zeggen dat ze je materiaal goed drooghouden tijdens de meest extreme regen en ook als je ze kort in het water laat vallen heb je voldoende tijd om ze er weer droog uit te halen. Omdat de rits vrij luchtdicht is, zal hij in de meeste gevallen gewoon blijven drijven.
Voor het karpervissen scoren de tasjes wat mij betreft dan ook erg hoog als het om bescherming tegen water gaat. Alleen als je de tasjes voor lange tijd onderwater houdt zal er uiteindelijk vocht in druppelen via de rits, al kan ik mij naast een gezonken boot geen situatie voorstellen waarbij zoiets zou gebeuren.
Compactheid
De tasjes uit de 100 serie zijn zoals aangegeven modulair van elkaar te gebruiken. Dat wil zeggen dat er verschillende van de kleine tasjes(100,105,125) in bijvoorbeeld een Waterbox type 140 passen. Perfect als je jouw materiaal overzichtelijk wil indelen en net als ik verschillende setjes aanhoudt voor verschillende visserijen. Als ik bijvoorbeeld weet dat ik op een water ga vissen waar de zig- of wierfloaters benodigd zijn vul ik mijn basisuitrusting aan met waterbox waar de benodigde materialen inzitten. Zijn ze niet nodig dan laat ik ze als back-up in de auto of liever nog helemaal thuis.
De grote 230 carryall kan ik overigens ook iedereen aanraden. Zowel ikzelf als andere boys uit het KWO team gebruiken deze tas tijdens de lange sessies voor onze kleding. Je schuift hem gemakkelijk onder je stretcher, vanwege de waterdichte basis ben je er zeker van dat je kleding droog blijft en omdat hij in z’n geheel open kan hoef je niet lang te zoeken naar het item dat je op dat moment nodig hebt.
‘s Nachts leg ik er mijn camera, drone of andere elektronische apparatuur in zodat deze ook goed beschermt zijn tegen vocht. Als het nodig is gebruik ik de bovenkant van de tas als bivvy tafel, wat ook ideaal werkt.
Eindoordeel
Voor mijn visserij zijn de compacte Nash waterboxen meer dan goedgekeurd. Ze hebben al flink wat te verduren gehad en vooral de veelzijdigheid die wordt geboden door de diverse formaten en de bescherming tegen de weersomstandigheden spreken mij aan. Omdat er verder niet veel poespas aan de tassen zit zijn ze wat mij betreft ook goed betaalbaar voor tassen van een A-merk uit het hengelsportwereldje.
Ben je op zoek naar een dergelijke tas overweeg de waterboxen dan zeker eens. Ik hoop dat je er net zoveel plezier van gaat hebben als ik.
Vang ze!
Marco Nap
Meer informatie over de Nash Waterbox luggage vind je op de website van Nash Tackle.