KWO Fieldtest – Trakker NXG 50 ltr Rucksack
Als karpervisser is een goede rugzak een handig hulpmiddel. Maar wát maakt een rugzak geschikt? En… voldoet deze Trakker NXG 50 liter Rucksack aan de verwachtingen van een kritische karpervisser? Rick Boerboom onderzoekt het in deze KWO Fieldtest!
Rick aan het woord: In deze fieldtest gaan we kijken naar de Trakker NXG 50 ltr Rucksack. De NXG luggage range van Trakker biedt een uitgebreid scala aan carryalls, rugzakken, foedralen en allerlei kleinere tasjes. De range is naar mijn mening fraai vormgegeven met discrete logo’s en een herkenbare groenbruine kleur.
Er zijn 3 rugzakken verkrijgbaar binnen de range. De kleinste is de 45 liter versie, dan komt de 50 liter versie (die we in deze fieldtest behandelen) en de 90 liter versie. Je zou kunnen zeggen dat de 50 liter rugzak de luxere versie is van de 45 liter rugzak. Naast de 5 liter extra inhoud heeft de 50 liter rugzak een extra zijvak, een steviger frame en is er meer op gericht om zowel als rugzak en als carryall gebruikt te worden. Daar waar de 45 liter rugzak meer een echte basic rugzak is. Wellicht het meest geschikt voor het struinend vissen. De 90 liter rugzak is dan weer het grote broertje van de 50 liter, die beide qua design en mogelijkheden bijna identiek zijn. Het verschil tussen deze twee rugzakken zit vooral in het formaat.
De Trakker NXG 50 ltr Rucksack is een interessant product voor karpervissers (zoals ik) die graag korte sessies vissen, met een compacte uitrusting op pad wil en naast het statisch vissen ook nog weleens struinend met de pen of broodkorst op pad gaat. We gaan dan ook eens kijken waar deze rugzak zich overal voor leent en wat de sterke en minder sterke punten zijn.
Eerste indruk
Eenmaal uit de verpakking is de rugzak in het begin uiteraard nog wat stug. Wat direct opvalt zijn de robuuste ritsen (zowel aan het hoofdvak als de zijvakken) en het degelijke schouderharnas. Er is echt aandacht besteed om de rugzak ook daadwerkelijk als rugzak te dragen, zonder dat je hierbij rugklachten krijgt of de tas steeds van je schouders glijdt. De draagbanden zijn breed en voorzien van een comfortabele vulling.
Er is zowel een schouderharnas als een tailleharnas, zodat de rugzak goed aan je lichaam te bevestigen is voor de serieuze wandelingen richting je stek of vele uren struinen. Verder valt natuurlijk de herkenbare stijl van de NXG luggage range direct op.
De buitenzijde
De 50 ltr Rucksack is zo ontworpen dat deze zowel als carryall/barrowbag of als echte rugzak te gebruiken is. Bij het gebruik als carryall ontbreekt echter een schouderriem, maar zelf heb ik daar weinig nadeel van ondervonden. Je hanteert toch vaak de tas uitsluitend vanuit de auto op je trolly en vanaf je trolly naar je tent. Daarvoor zijn er twee handgrepen bevestigd, voorzien van neopreen voor extra comfort.
Wanneer je de tas uitsluitend als carryall/barrowbag gebruikt zijn de draagriemen inclusief het schouder- en tailleharnas overbodig. Deze kunnen dan ook netjes weggestopt worden achter een afsluitbaar vak aan de onderzijde van de tas. De rugzak komt dan als het ware plat te liggen en de achterkant wordt de onderkant van je ‘carryall’. Deze zijde is dan ook voorzien van een vocht- en vuilbestendige beschermlaag.
De voorkant van de tas is volledig open te ritsen, zodat deze ook daadwerkelijk functioneert als carryall. Dit maakt de tas overzichtelijk, daar waar het grote nadeel van traditionele rugzakken de toegankelijkheid is. Bij traditionele rugzakken zit de opening aan de bovenzijde en liggen al je spullen in feite ‘op een grote hoop’ en ben je altijd op zoek naar datgene dat onderin ligt! De tas is ‘low profile’ en hierdoor prima onder de meeste stretchers te schuiven gedurende het nachtvissen.
Zoals ik al aangaf zijn alle vakken voorzien van robuuste ritsen. Gedurende de testperiode hebben de ritsen mij nooit in de steek gelaten. Ze lopen erg soepel. De tijd zal het leren, maar mijn inschatting is dat deze ritsen nog heel lang blijven functioneren, daar waar ritsen toch vaak de zwakke plek zijn van tassen en foedralen en vaak als eerste stuk gaan. De lange rits van het hoofdvak is voorzien van een soort regenbescherming in de vorm van een flap die met een koord aangetrokken kan worden. Deze schermt de rits af van regen.
De flap kan echter ook in de weg gaan zitten bij het dichtritsen van je tas, heb ik ondervonden. Als je de rits snel dicht wil ritsen wil de stof er nog weleens tussen gaan zitten. Altijd even opletten dus. Bovendien vind ik het niet echt een toegevoegde waarde hebben. De flap is gewoon van stof gemaakt en zal toch vrij snel water doorlaten. Verder staat mijn tas als het echt flink regent toch veilig en droog in de tent! De ritsen van de zijvakken zijn niet voorzien van een regenbescherming.
Het harnas
Er is echt aandacht besteed aan het draagcomfort van deze rugzak. Brede draagriemen die extra gevoerd zijn, met zowel een schouder- als een tailleharnas. Ook het gedeelte van de tas dat tegen je rug aan komt bij het dragen is extra verstevigd en voorzien van vulling, wederom om het draagcomfort te vergroten.
Alle riemen zijn volledig instelbaar naar ieders postuur en lengte. Ik heb zelf de rugzak een aantal keer naast het vissen meegenomen op wat langere wandeltochten door de natuur om het draagcomfort te testen. Ook dan, voorzien van het nodige gewicht in de vorm van zware lenzen, camerabody’s, accessoires, boeken, eten en drinken, is de rugzak prima te dragen over de nodige kilometers. Nergens gaat de tas schuren, in je rug prikken of van je schouders glijden of op wat voor manier dan ook irriteren.
Wanneer ik nogal veel spullen bij me heb, gooi ik vaak de rest van de spullen op de trolly en draag de rugzak zelf om gewicht te besparen. Ook met een volle kar met spullen merk je haast niet dat je ook nog een volle rugzak om hebt.
Ik heb alleen twijfels over de bandjes bij de bevestiging van de draagriemen aan de tas zelf (zie onderstaande foto). Bij het hanteren en dragen komt namelijk alle druk op deze band te staan, waardoor deze na verloop van tijd misschien los kan komen.
Ik kan niet zien hoever de banden aan de binnenzijde van de stof doorlopen en of ze extra gestikt zijn. Gedurende de testperiode is hier geen enkel spoor van slijtage opgetreden, maar dit is mogelijk na verloop van tijd een aandachtspunt.
De binnenzijde
De tas is goed gevoerd, waardoor je spullen goed beschermd worden tijdens het transport. Het volledig open te ritsen hoofdvak is naar eigen wens in te delen met vakverdelers. Deze zijn met klittenband te bevestigen en blijven goed op hun plek zitten! Als je alles op een grote hoop wil gooien, laat je alle vakverdelers eruit. En als je niet wil dat je spullen bewegingsruimte krijgen in je tas, gebruik je zoveel mogelijk vakverdelers.
Het nadeel hiervan is dat je geen grote/langwerpige items meer op kunt bergen. Een nadeel van het gebruik van de vakverdelers is dat de rits minder soepel dichtgaat. De vakverdelers zijn dermate hoog dat ze de binnenvakken die je ermee creëert netjes scheiden van elkaar, zodat kleine items niet alsnog door de tas gaan zwerven. En dat is natuurlijk een prima eigenschap, maar dit zorgt er wel voor dat ze eigenlijk net te hoog zijn. Hierdoor gaat de rits van het hoofdvak soms wat geforceerd dicht. Hoe minder vakverdelers je toepast, hoe minder je hier last van hebt natuurlijk. De vakverdelers geven de tas als het ware een geraamte, waardoor de tas overeind blijft.
Naast het hoofdvak heeft de rugzak 5 externe zijvakken, waarvan 1 langwerpige over de gehele lengte van de tas. Hier kunnen bijvoorbeeld (korte) banksticks in opgeborgen worden. De overige externe vakken kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het opbergen van bewaarzakken, een handdoek, weegklok en allerlei klein materiaal.
Prijs
De verkoopprijzen van de Trakker NXG 50 ltr Rucksack variëren tussen de € 100 en € 120,-. Dat is misschien veel geld voor een rugzak, maar er is veel aandacht besteed aan draagcomfort, gebruiksgemak en de kwaliteit van de stof en de ritsen. Ik denk dan ook dat de rugzak zijn geld waard is.
Conclusie
Sommige zaken zullen echt pas na langere tijd van intensief gebruik beoordeeld kunnen worden. Hoe snel slijt de stof? Hoe lang blijft de beschermlaag op de bodem waterdicht? Hoe lang gaan zaken als ritsen, koorden en draagriemen mee? Met name de aansluiting van de riemen op de tas zelf zijn voor mij een aandachtspunt. Collega fieldtester Derk heeft bovendien al jarenlang de 90 liter versie en daarbij is nog geen enkele slijtage zichtbaar bij de draagriemen.
Over het algemeen oogt en voelt het allemaal erg degelijk en mijn indruk is dan ook dat je heel lang plezier zult hebben van een rugzak uit de NXG range van Trakker. De capaciteit van deze rugzak is wat beperkt, maar wellicht prima geschikt voor het stalken, korte sessies of bij gebruik van separate tassen voor aas, eten, camera etc. Maar grotere items kun je lastig kwijt en voor de langere sessies kom je capaciteit te kort. Aan de andere kant dwingt het je om niet onnodig veel zooi mee naar de waterkant te sjouwen!
Hier nog eens de plus- en minpunten opgesomd:
Pluspunten:
- Te gebruiken als rugzak, carryall of barrow bag.
- Degelijke ritsen en stof.
- Groot draagcomfort.
- Veelzijdig in te delen.
- Goede bescherming tegen vocht en vuil.
- ‘Low profile’ dus onder de stretcher te schuiven.
Minpunten:
- Regenflap heeft weinig meerwaarde.
- Verdeelvakken drukken op de rits.
- Opbergruimte aan de krappe kant voor mijn visserij.
- Mogelijke zwakke plek bij de aanhechting van de schouderriemen.
- Wellicht de prijs, voor de vissers met een laag budget is de tas misschien te duur. Wel is de prijs-kwaliteit verhouding in orde.
Mocht je voor deze rugzak kiezen: veel plezier er van! Zelf gebruik ik dit product nog steeds op zeer regelmatige basis in mijn visserij!