KWO Whatsapp met Saron Debets
Saron, vertel eens, hoelang ben je al actief binnen het karperwereldje?
Ik vis eigenlijk mijn hele leven al. Eerst voornamelijk op witvis, waarbij ik ook veel wedstrijden heb gevist. Ik was niet aan de waterkant weg te slaan. Vroeger, toen ik nog op de basisschool zat, viste ik zelfs voor schooltijd, tussen de middag en na schooltijd. Ik las alles wat met vissen te maken had en verslond zo menig boek en magazine. Volgens mij was het ergens rond 1992 dat ik voor het eerst met het karperen begon en vanaf de eerste sessie was ik ‘hooked’! Nu ruim 21 jaar later ben ik dat nog steeds.
We zien je met regelmaat samen met Pieter van de Werfhorst pionieren in onder andere Italië. Hoe ben je tot deze plannen gekomen?
Pieter is een visser puur sang en daarnaast zeer goed gezelschap. Er valt altijd wat te lachen en samen ouwehoeren we heel wat af! ☺ Italië is een schitterend land met grote stukken ongerepte natuur, daarnaast zwemmen er ook nog eens prachtige vissen. Na jaren Frankrijk vind ik het heerlijk om nieuwe visgronden te ontdekken. Pieter was er al meerdere keren succesvol en dit wilde ik ook wel eens meemaken. Vandaar dat we besloten om naar Lago di Alberti te gaan.
Soms zegt een foto meer dan 1000 woorden 😉
Pieter is wat dat betreft de pionier bij uitstek en ik hobbel met hem mee. Als we een trip plannen dan is hij de man van het voorwerk, hij pluist alles uit en de verdere voorbereiding doen we samen. We bespreken eerst waar we eventueel allemaal heen zouden willen, dan zorgen we dat we bij elke bestemming meerdere uitwijkmogelijkheden in de buurt hebben. Ook van de uitwijkmogelijkheden verzamelen we zoveel mogelijk informatie, want als plan A niet werkt moet er een plan B en C klaar liggen.
Een Italiaanse beauty voor Saron.
In dit geval werkte plan A en konden we bij ons eerste plan blijven en hebben heerlijk gevist, waarbij we ook veel film en foto materiaal hebben geschoten. Bij terugkomst hebben we pas besloten om er een DVD van te maken en die uit te brengen. Lago di Alberti was het resultaat.
Bevissen jullie ook wateren waar een bestand onbekend van is?
Van de meeste wateren is er wel wat van het bestand bekend. Dit is soms juist de motivatie om er heen te gaan, echter we proberen de drukte altijd te vermijden. Hier zijn we beide zwaar allergisch voor 😉 We hebben namelijk ruimte nodig om ons ding te kunnen doen en als dat door een hoop andere vissers niet kan, gaan we liever ergens anders heen. Dit betekent dat we ook veel wateren links laten liggen. De grote meren/ rivieren spreken ons het meest aan. Hier is ook nog erg veel te ontdekken en dat boeit ons enorm.
Hoe zien de voorbereidingen van zo’n trip eruit?
Afgelopen najaar hebben we een behoorlijke grote voorbereiding gehad. We waren van plan om een drietal verschillende wateren te gaan bevissen. Een grote rivier, een parkvijver en nog een ander meer. Dit vergt een hele goede voorbereiding en planning kan ik je zeggen. Je moet zo veel mogelijk info verzamelen over al deze wateren. Van de rivier bijvoorbeeld hebben we alle interessante stekken via Google Maps opgezocht. Hier maken we dan printjes van. Op die printjes schrijven we hoe je er moet komen en wat we in moeten voeren op de Navigatie. De Navigatie wordt zelfs in Nederland al voorgeprogrammeerd om maar zoveel mogelijk tijd te besparen. Zo hadden we al een 8-tal stekken die ons de moeite waard leken om uit te proberen.
Goed aas en een scherpe rig, basis ‘ingredienten’ voor een succesvolle sessie.
Materiaal voorbereiding is ook erg belangrijk. Op ons lijstje stonden o.a. een flinke vracht boilies, 2 fietsen, 1 grote rubberboot, 1 kleine boot, een benzinemotor, een fietskar, een voerboot en voor 2 man aan visspullen, voor de rivier, maar ook voor de stilstaande wateren. We hebben hiervoor een extra aanhanger moeten huren en nog zat het busje tot de nok toe vol. Op een camping hadden we een mobile home gehuurd en die ingericht als opslag voor onze spullen. Vanuit dit basiskamp wilden we opereren. Eenmaal daar start de voorbereiding met het zoeken en aanvoeren van stekken op 3 verschillende wateren en dat is een hoop werk kan ik je vertellen. Helemaal als ze ook nog een stuk uit elkaar liggen en soms niet met de auto te bereiken zijn. We maakten een voer- en visplanning voor al die wateren en probeerden onze tijd zo effectief mogelijk in te delen.
Verkassen, blijven zoeken en doorgaan… het is Saron ten voeten uit.
Zijn zulke trips voor iedereen weggelegd?
In principe wel, maar je moet wel met Pieter om kunnen gaan 😉 Haha, geintje Pedro! Je moet er wel het één en ander voor over hebben. De juiste mentaliteit, doorzetten en niet opgeven. Van een visvakantie kun je eigenlijk niet spreken. Het is vaak keihard bikkelen en van rust is geen sprake. Actief vissen waarbij we dagelijks meerdere stekken aanvoeren en bevissen.
Soms wordt er ’s nachts op het ene water gevist en gaan we in de ochtend naar het volgende en in de middag weer door na een derde water, dat gaat dan de hele week zo door. Het komt zelden voor dat we ons op 1 stek ingraven voor een weeksessie. Dit ligt ook niet in mijn aard. De vraag blijft altijd of het ergens anders beter kan. De onrust, de drang naar meer zorgt ervoor dat ik altijd blijf zoeken en proberen.
Saron gebruikt graag extra attractors over zijn aas, zowel in Nederland als in het buitenland.
Lago di Alberti was in dit geval een uitzondering. In deze sessie liep het zo lekker dat we besloten om op dezelfde stek te blijven en eerlijk gezegd was dit ook wel eens prettig om mee te maken. Afgelopen najaar hebben Pieter en ik in Zuid-Frankrijk ons best gedaan. We zijn tot op het bot gegaan, maar het zat er dit keer niet in. Het is soms best frustrerend als je alles uit de kast haalt en de resultaten zijn toch teleurstellend. Ook dat gebeurt, vissen blijft vissen, anders had het wel vangen geheten, maar we geven niet op. De volgende trips staan al weer gepland en als je af en toe je inzet wel beloond ziet worden is de voldoening des te groter.
Waar moeten de lezers rekening mee houden voordat ze aan zo’n avontuur beginnen?
In de vraag heb je het terecht over avontuur. Dat is ook zo, elke trip is een avontuur op zich. Je maakt zoveel mee en teleurstellingen en succes liggen dan vaak dicht bij elkaar. Met succes is er vaak geen vuiltje aan de lucht, maar o wee als er grote teleurstellingen of tegenslagen zijn, dan worden jij en je vismaat op de proef gesteld. Hoe ga je hier mee om? Nu pas begint het avontuur! Vaak leer je elkaar pas goed kennen als het er echt op aan komt! De kunst is juist om de tegenslagen en teleurstellingen om te buigen naar succes. Doorzetten en je wordt uiteindelijk beloond.
Riviervissen in Frankrijk, lastig maar erg bruut!
Wat is het meest bizarre moment dat je aan het water mee gemaakt hebt?
Wat mij betreft zijn dat in de loop der jaren meerdere dingen geweest. Een aantal zaken staan wat dat betreft in mijn geheugen gegrift. Zo ben ik eens tijdens het drillen door mijn boot heen gezakt en gleed ik zo het water in, hierna wilde ik snel naar huis om droge kleren te halen. In al mijn haast zag ik de auto van links niet en zo reed ik op de parkeerplaats mijn auto in de prak. Toen ik in mijn natte kleren uit de auto kroop, dacht de andere bestuurder ook nog dat ik me bezeken had ☺. Dat was niet echt een topdag zeg maar…
Een iets recentere sessie staat me ook nog bij. Een paar gasten kwamen na een avondje stappen flink beschonken over een brug fietsen waar ik tegen aan zat te vissen. Nadat ze eerst met z’n allen van de brug af stonden te zeiken, deponeerde ze ook nog een fiets op mijn stek. Hierna hoorde ik 1 van de 3 knapen een voorstel doen aan de andere twee. “Laten we dat busje op zijn kant gooien!”. Mijn bestelbusje wel te verstaan… Ik heb toen snel mijn schoenen aangetrokken en met een grote bankstick ben ik die kant op geslopen. Net op het moment dat de heren mijn auto op zijn kant wilde gooien, scheen ik ze vol in het gezicht met mijn lamp en schreeuwde ik uit volle borst: “Hee!!!!! Wat moeten jullie hier, opgesodemieterd!!”. Totaal overdonderd, wisten ze niet hoe snel ze weg moesten komen. Al struikelend maakten de knaapjes zich uit de voeten. Je ligt hierna overigens niet echt lekker meer te slapen kan ik je vertellen.
Een mooi avontuur hoeft niet altijd een vangst te bevatten…
Pieter en jij vissen vaak samen, is dat in Nederland ook zo?
Ja, in Nederland vissen we ook geregeld samen. Dit is natuurlijk gezellig, want we zijn inmiddels zeer goede vrienden geworden, maar het is ook handig met het maken van filmpjes en foto’s. Aangezien we beide Strategy consultant zijn en nu zelfs collega’s bij Spro, is het ook makkelijk om snel te overleggen, of producten te testen en te aan te passen.
De KWO redactie is zeer benieuwd waar de mannen naar kijken? #camping-chick
We zijn erg goed op elkaar ingespeeld en hebben vaak dezelfde ideeën, daarnaast sparren we geregeld met elkaar over bijvoorbeeld rigs, voertactieken en anders vistechnische zaken. We proberen elkaar als het ware scherp te houden en na te blijven denken over onze visserij, daarnaast smaken de kippenpoten, gebakken aardappels en de Despo ’s ook altijd erg goed.
Zulke Nederlandse schubs vangt Saron maar al te graag.
Wat voor een soort water bevis je in Nederland?
In Nederland bevis ik eigenlijk van alles. Van kleine putjes tot grote zandafgravingen en van sloten tot de rivier. Eerder was ik een echte targetvisser en beet ik me volledig vast in een water. Ik ging net zolang door totdat ik mijn doel had bereikt. Ik had eindeloos geduld en hoe slechter het ging, hoe fanatieker ik werd. Doordeweeks, tijdens werkdagen draaide ik ook nachten, van opgeven was geen sprake. Hier genoot ik destijds erg van.
Korte dagsessies kunnen erg effectief zijn.
Nu ben ik wat dat betreft flink veranderd. Ik vis graag korte dagsessies en maak nog maar weinig nachten. In die korte dagsessies probeer ik zoveel mogelijk actie te krijgen en hierbij heb ik vaak geen target meer. Ik mijd in ieder geval de drukte van de zwaar beviste wateren. Tijdens die vele dagsessies ben ik veel intenser aan het vissen. Ik observeer meer, verkas vaker en probeer veel meer uit. Op dit moment geniet ik van deze visserij het meest. Wie weet wordt dat in de toekomst weer anders.
Deze vis kwam na een gedegen voorbereiding op de mat.
Je bent ook nog consultant bij Strategy. Hoe is dit ontstaan en wat zijn je doelstellingen?
Ik ben inmiddels al weer een jaar of 6 aan Strategy (Spro) verbonden. Destijds werd ik net als Pieter hiervoor benaderd en ik heb dit toen met beide handen aangepakt. Tot op de dag van vandaag heb ik hier geen spijt van gehad. Spro is een goed en gezond bedrijf waar veel mogelijk is. Onze input wordt zeer gewaardeerd en er wordt veel mee gedaan. Als consultant/pro-staffer wordt er natuurlijk wel het een en ander van je verwacht. Logisch natuurlijk. Aan de waterkant dragen we de merken Spro, Strategy, Strategybaits en Gamakatsu positief uit.
Daarnaast schrijven we artikelen, reviews, maken we filmpjes en draaien we beurzen en andere vis evenementen. Wat ik ook erg leuk vind is het testen, ontwikkelen en bedenken van nieuwe producten. We worden wat dit betreft nauw betrokken bij het bedrijf. Toen we begonnen, waren we met 4 man en inmiddels bestaat het prostaffers-team uit 15 personen. Ik vind dat we al een flinke groei hebben gemaakt en dat veel vissers onze producten inmiddels kennen. We timmeren in ieder geval flink aan de weg en zullen dit ook blijven doen.
Met regelmaat verschijnt er een filmpje, waarin je uitleg geeft over producten. Welk doel wil je hiermee bereiken?
De filmpjes die we maken moeten bol staan van beleving, het genieten van het vissen op zich en de emoties die daarbij horen staan voorop. Ik denk ook dat veel vissers dit graag willen zien. Natuurlijk willen we ook wat informatie en voorlichting geven over hoe je onze producten het best kunt gebruiken. Een stukje bekendheid en herkenning van de nieuwe items die op de markt komen hoort daar ook bij. We proberen echter altijd een juiste balans te vinden. Voor mij bestaat de ideale mix voor een goed filmpje daarom uit beleving, informatie, techniek en sfeer.
Come to daddy.
Hoe ziet de komende periode eruit?
We zijn op dit moment (eind januari) druk bezig met de voorbereidingen voor Carp 2014. Op Carp 2013 hebben we ons eerste Strategy Carp magazine gelanceerd en nu komt de opvolger eraan. Deze 52 pagina’s tellende editie wordt nog mooier, dikker en beter dan de eerste. Hier zit een heleboel werk, energie, zweet en inzet in. We hebben er dan ook alles aan gedaan om er een zeer professioneel magazine van te maken en ik vind dat dit gelukt is! Er staan flink wat sfeerverhalen in, maar ook technische en tactische zaken, een heleboel tips en wat nieuwe producten.
De nieuwe Tungsten Line Aligners van Strategy.
Dit jaar hebben we ook een compleet nieuw endtackle pakket, dit gaan we proberen zo goed mogelijk in de markt te zetten! We zijn er zeer tevreden over en het doet echt niet onder voor de andere merken.
Het (door) ontwikkelen van producten is een passie van Saron.
Daarnaast hebben we een nieuwe karpermolen gelanceerd, de ZA-Power. Een hele mooie big pit molen die er niet alleen erg goed uitziet, maar ook van hoge kwaliteit is. het uiterlijk van deze molen hebben we op het laatste moment nog veranderd. Ik was destijds aan het testen met die molen en heb toen een foto op Facebook geplaatst. Daar kwamen toen zoveel reacties en tips op, dat we hebben besloten om de looks aan te passen. Ik vind dat de molen er nu top uitziet!
De nieuwe Spro ZA Power molen.
Het wordt ook weer tijd om te gaan vissen en filmen. Ook hier moeten plannen voor worden gesmeed. Ideeën zijn er vaak genoeg, maar tijd helaas niet. Er staat tevens al weer een gezamenlijke voorjaarstrip gepland met Pieter. We hopen dat deze beter zal verlopen als onze laatste najaarstrip, die door hoog water op de rivier letterlijk in het water viel. We houden jullie in ieder geval op de hoogte.
Wil je de lezers nog wat meegeven Saron?
Dat wil ik zeker mannen! Geniet van het karpervissen en doe je eigen ding. Laat je niet gek maken door anderen en volg je eigen hart. Of je nu wel of niet gesponsord wordt, een betaalwater bevist of gaat voor het openbare, een target-, putjes-, rivier-, pen- of oppervlaktevisser bent, het maakt allemaal niets uit, laat iedereen in zijn waarde en gun een ander ook een vis. Vang ze en misschien tot aan de waterkant!
Thumbs up! Zo ziet Saron ze graag.