Licht aan, hengel uit: hoe de juiste verlichting de vis doet happen!

Feit: karpervissers hebben behoefte aan goede verlichting. In de donkere uurtjes azen de karpers immers op hun best! Het laatste waar je tijdens ‘prime time’ op zit te wachten is een haperende lamp. Gelukkig biedt Ledlenser, wereldwijde producent van draagbare verlichting, een helpende hand!

Tips & tricks voor de juiste verlichting
Ledlenser aan het woord: Zaklampen, hoofdlampen en lantaarns. Wie op zoek gaat naar verlichting om tijdens het vissen te gebruiken, wordt al snel overdonderd door een pak technische specificaties en nietszeggende features. Of je wordt ? letterlijk ? verblind door de duizenden lumen waarmee gegooid worden. Hieronder geven we enkele praktische tips om de juiste lamp uit te zoeken!

1 – Hoofdlamp
First things, first: je hebt je handen meer dan vol tijdens je favoriete hobby. Kies daarom voor een hoofdlamp die je lekker op je hoofd draagt en dus niet nog eens in je handen moet vasthouden. Ook handig: het licht schijnt altijd in je kijkrichting. Dat komt natuurlijk goed van pas als je die dikke karper moet binnenhalen!

2 ? Opladen of niet opladen
Wat met de batterij? Kies een oplaadbaar model als je deze regelmatig zal gebruiken. Een oplaadbare batterij werkt sowieso het best als ze vaak geladen en ontladen wordt. Denk je slechts af en toe je lamp te gebruiken? Dan is een niet-oplaadbaar model de beste keuze. Verwijder wel altijd de batterij(en) als je je lamp voor lange tijd aan de kant legt, om uitgelopen batterijen te voorkomen.

Nice to know: heel wat lampen hebben een ?Dual Power Source? en werken dus zowel met een oplaadbare als niet-oplaadbare batterij. Perfect voor lange sessies!
Veel Ledlenser lampen hebben een Dual Power Source!
3 ? Meer lumen maakt geen betere lamp
Deze gedachte moet cht de wereld uit. Meer lumen biedt niet noodzakelijk een betere zichtbaarheid! Integendeel, voor je het weet ben je verblind en kan je zelfs in extreme gevallen schade berokkenen. Hou liever rekening met factoren zoals het type lens, of de lamp een focussysteem heeft, een kantelbare kop en ga zo maar door.

Deze features bieden je de nodige flexibiliteit om het lichtbeeld op elk moment aan te passen aan de situatie. Daarmee zie je dus veel meer dan met die extra lumen!
Hieronder zie je het verschil tussen Lumen en Lux in beeld:
4 ? Er is meer dan wit licht
Standaard geeft een lamp wit licht, maar ook andere kleuren hebben zo hun voordelen. Handig tijdens het vissen is een rood licht dat een betere nachtvisie biedt dan wit licht. Dit heeft te maken met de werking van de kegeltjes en staafjes in ons oog. Rood licht voelt in het algemeen prettiger aan en zorgt ervoor dat je sneller scherp ziet in donkere situaties. Je kan er daardoor beter mee kaartlezen en je omgeving in de gaten houden.

Geel licht verbetert het zicht in mistige omstandigheden. Groen helpt bij het observeren van dieren en blauw is ideaal om sporen te zoeken. Soms zijn deze kleuren ingebouwd en bij andere lampen kun je kleurenfilters gebruiken.
Naast wit hebben ook andere kleuren zo hun voordelen!
5 ? Denk aan je comfort
Het draagcomfort van een hoofdlamp is meestal geen factor waar je in eerste instantie rekening mee houdt, maar niemand heeft wat aan een uitrusting die hindert tijdens het vissen.

Sta even stil bij de volgende vragen en verhoog zo je eigen comfort. Hoe is de gewichtsverdeling van de lamp? Is de kop niet te zwaar of wordt dit gecompenseerd door het batterijpack dat bijvoorbeeld achteraan is bevestigd? Gaat het om een compacte lamp? Hoe zit het met het gewicht? Is er een extra hoofdband die over de schedel loopt bij zwaardere lampen? Vragen zoals deze helpen je om een miskoop te voorkomen!

6 ? Ook niet onbelangrijk
We geven nog enkele niet onbelangrijke zaken mee om rekening mee te houden: de brandtijd – want je wil niet al na een uur in het duister tasten, de waterdichtheid – want een karper wil nog wel eens spartelen, en de garantie – mocht er toch iets misgaan. Drie kenmerken die van groot belang kunnen zijn bij het kiezen van een nieuwe hoofdlamp!

De Ledlenser touch: waarom jouw volgende hoofdlamp van Ledlenser moet zijn
Ondertussen weet je welke kenmerken een goede lamp maken. Bij Ledlenser besteden we veel aandacht aan deze features tijdens het ontwikkelen van de producten. Hieronder bekijk je een aantal kenmerken van onze lampen:
- We hebben niet alleen zaklampen of hoofdlampen. Ledlenser biedt een compleet gamma van zaklampen, hoofdlampen, lantaarns, werkverlichting, fiets- en duiklampen. De producent noemt dit ?draagbare verlichting?.
- Ledlenser teert op een ruime ervaring van meer dan 15 jaar, waarin het meer dan 200 awards, prijzen en onderscheidingen wist te winnen.

- Wat een Ledlenser lamp echt uniek maakt, is de reflector-lens. Anders dan de gebruikelijke lens, combineert Ledlenser de voordelen van reflector en lens apart. Op deze manier wordt de lichtstraal van een Ledlenser lamp altijd gekenmerkt door een perfect ronde lichtstraal met grote reikwijdte (moon effect).
- Dankzij de reflector-lens ontstond het gepatenteerde Advanded Focus System: een focussysteem om de lichtstraal te focusseren (smalle, lange lichtstraal om ver te kijken) en te defocusseren (brede lichtstraal voor dichtbij).
- Typisch ook is de Rapid Focus: door de lampkop in n beweging naar voren en achteren te schuiven wordt de lichtstraal aangepast. Niet door aan de kop te draaien, zoals bij andere lampen vaak het geval is. Hierdoor kan je sneller, makkelijker en met n hand de lichtstraal aanpassen.

- Oplaadbare lampen worden magnetisch geladen: de laadkabel klikt als het ware vast in zijn laadpunt!
- Ledlenser gaat voor betrouwbare en kwalitatieve lampen die jou niet in de steek laten in het donker. Het beste bewijs? De zeven jaar garantie waarvan je geniet.
Et voila, met dit lijstje van handige tips & tricks vind jij zeker jouw volgende lichtbuddy. Zo kan je focussen op wat echt van belang is: die karper aan de haak slaan!
Succes!
Team Ledlenser
Meer weten? Check dan hier de verschillende Ledlenser infokanalen: Website, Facebook, Instagram en YouTube.
De Ledlenser producten zijn te verkrijgen bij:
- Carpworld Kruidenier (Enschede)
- Hertog Hengelsport Nijmegen (Nijmegen)
- Hertog Hengelsport Veenendaal (Veenendaal)
- Zoo&Zo (Ede)
- Rien de Wolf (Amsterdam)
- Ahoy Hengelsport (Rotterdam)
- Paddy Hengelsport (Voorburg)
- Wout van Leeuwen (Vlaardingen)
- Hareco Hengelsport (Sliedrecht)
- Fauna Hengelsport (Raamsdonksveer)
- Hengelsport Westland (Monster)
- Hengelsport Rotterdam (Rotterdam)
- Avicentra Hengelsport (Oostvorne)
- Hengelsport Vught (Vlijmen)
- De Sportvisser (Den Haag)
- De Tacklebox (Beilen)
- Nipro Hengelsport (Sint-Maarten)
- Eurotackle (Venlo/Roermond)