De lastige keuze tussen nylon, fluorocarbon en gevlochten lijn
Welke lijn past beter bij jouw visserij?… Een vraagstuk welke zeer van belang is, de hoofdlijn is immers een belangrijke spil binnen de hedendaagse karpervisserij. Gebruik je een zachte of een harde lijn, een dunne of een dikke lijn? Groen, wit, transparant of toch camo?
Allemaal vragen die zich opdoemen wanneer er word gediscussiëerd over de lijnkeuze. In dit artikel nemen we jullie mee naar de ins- en outs van de drie meest gangbare lijnen: de Fluorocarbon lijn, de gevlochten lijn en natuurlijke de monofilament lijn, ook wel nylon genoemd.
Fluorocarbon
Fluorocarbon is verreweg de meest effectieve lijn voor de visser die de lijn zo onzichtbaar mogelijk wil houden voor de karper. De lijn is ontworpen voor de visserij op korte- tot middellange afstand omdat de lijn door zijn springerige karakter niet ideaal is om mee te werpen. Wanneer je een fluorocarbon lijn slap vist zal deze keurig en snel naar de bodem zinken en daar de contouren van de bodem volgen. In tegenstelling tot andere lijnen is het bij fluorocarbon erg belangrijk om de lijn regelmatig te reinigen, hiermee voorkom je dat de lijn uiteindelijk (door een opeenhoping van bijvoorbeeld algen) toch zichtbaar wordt.
Gevlochten lijn
Gevlochten hoofdlijnen zijn ontworpen voor de wat extremere visserij. Deze lijnen zijn vaak enorm schuurbestendig, wat enorm handig is op wateren waar aan obstakels geen gebrek is. Een ander groot voordeel van de gevlochten lijn is dat deze lijn over geen enkele rek beschikt. Dit betekent dat de registratie van een aanbeet altijd 1 op 1 zal verlopen (tenzij er gevist word met een systeem als het PB Hit & Run systeem, zie daarvoor het filmpje onderaan het artikel). Wanneer je op grote afstand of tegen de eerder genoemde obstakels aan vist zal de gevlochten lijn je dus een aanzienlijk betere beetregistratie opleveren, wat uiteindelijk zal resulteren in het vangen van meer vis!
Vissers die gevlochten lijn als voorkeur hebben roemen ook vaak het directe contact tijdens de drill. Je voelt immers precies wat de karper allemaal aan het uitspoken is en kunt hier op inspelen. Wat wel belangrijk is als je drillt met gevlochten lijnen: besef dat de lijn geen rek heeft en dat de krachten van de hengel direct op de haak worden over gebracht. Zet de slip dan ook niet potdicht en kies bij voorkeur hengels met een goede topactie. Daarnaast gebruiken wij regelmatig een nylon of fluorocarbon voorslag indien we met gevlochten lijnen vissen. Denk hierbij aan een voorslag van 2,5 tot 4 hengellengtes. De lijndikte: afhankelijk van het te bevissen water, maar meestal kiezen we voor een voorslag van rond de 40/00 tot 45/00.
Monofilament/Nylon
Monofilament, of in de volksmond nylon, is verreweg de meest populaire lijn binnen de hedendaagse visserij. Deze lijn is dan ook geschikt voor de meeste situaties en met recht een all-rounder te noemen. De werpeigenschappen van de nylon lijn overstijgen die van zowel de fluorocarbon als de gevlochten lijn. Nylon is daarnaast ook redelijk sterk en kan over het algemeen prima tegen een stootje. Nylon lijnen worden door tal van merken en in tal van uitvoeringen op de markt gebracht. De kleurslagen zijn eindeloos: van bruin tot wit en van groen tot een zogenaamde ‘camo’ combinatie. Ben je dus op zoek naar een lijn waarmee je in praktisch alle situaties uit de voeten kunt? Dan raden wij met klem de nylon lijn aan!
Ga je echter op grotere afstanden vissen of vis je tegen obstakels aan: besef dan dat nylon al snel 7 tot 12% rek bevat. Hierdoor kan je beetregistratie flink verslechteren. Iets om rekening mee te houden en wellicht je hoofdlijn op aan te passen. Een gevlochten lijn kan hier uitkomst bieden.
PB Hit & Run systeem
Zoals we onder het kopje gevlochten lijnen al bespraken is het Hit & Run systeem van PB Products een slimme manier om je beetregistratie te verbeteren, als de karper 10 cm lijn pakt verdubbeld het Hit & Run systeem deze zodat je sneller door hebt dat er met je presentatie ‘gerommeld’ wordt door onze zeven vinnige vrienden. Mocht je het systeem nog niet kennen dan legt Peter Vlasveld het in deze video heel duidelijk uit!
Blijf anticiperen op de omstandigheden
Zo zie je maar, voor iedere visserij is er wel een geschikte lijn. Verdiep je dan ook altijd goed in het te bevissen water, je stek en baseer dáár de keuze van je hoofdlijn (en eventueel je voorslag) op. Besef dan ook de meerwaarde van een reservespoel. Vroeger was het gebruikelijk dat je bij een (duurdere) molen een extra spoel kreeg. Tegenwoordig moet je deze vaak los bijbestellen. Toch is het aan te raden dit te doen, je zou maar net in de situatie zitten dat je een andere hoofdlijn nodig hebt en je hebt nog een setje reservespoelen met een ander type lijn… Reken maar dat je een fist-pump doet en direct weer effectiever zit te vissen!