Met deze tips maak je optimaal gebruik van jouw Deeper – Jelmer Simmes

De Deeper, een super handige gadget die ervoor zorgt dat we geen transducerstangen en units meer nodig hebben, maar simpel met een héél klein apparaatje (en device) onze stek in kaart kunnen brengen. Toch zijn er altijd nog vragen over het gebruik, maar na het lezen van de volgende tips van fervent Deeper-gebruiker Jelmer Simmes, zijn ook die verleden tijd!


Jelmer Simmes aan het woord: Momenteel zit ik in Frankrijk en beleef ik de langste Frankrijk-sessie van mijn leven! Een maand lang worden tal van Franse wateren bevist en uiteraard worden er weer een hoop dikke films van geschoten. 

Zoals altijd worden de avonturen van A tot Z vastgelegd op film!

Om mijn kansen te maximaliseren maak ik gebruik van de Deeper Chirp +2. Dit handige apparaatje gebruik ik zowel vanuit de rubberboot als in combinatie met de voerboot en de bijbehorende Range Extender. In dit artikel deel ik graag een aantal nuttige tips om meer uit jouw Deeper te halen. Deze Hi-Tec apparaten worden namelijk vaak erg onderschat! De tips hebben overigens betrekking op alle soorten Deepers 😊 

Door onderstaande tips goed door te nemen ga je ongetwijfeld meer uit jouw Deeper halen! 

Breedtestraal

Laat ik beginnen met het gebruik van de breedtestraal. Bij de meeste Deeper modellen kan je kiezen tussen drie verschillende breedte instellingen; 7°, 21° en 47°. Nu vraag je je vast af wat de verschillen zijn tussen deze instellingen. Wanneer je de breedtestraal op z’n hoogst zet (47°), dan scan je iedere seconde een groot bodemoppervlak af. Dit is ideaal wanneer je binnen no-time een goed idee wilt hebben van jouw visstek. Denk je een mooie stek te hebben gevonden? Pas dan de breedte aan op bijvoorbeeld 7°. Hierdoor scan je de bodem recht onder de Deeper zeer secuur. Met de juiste (gevoeligheid)instellingen kan je zelfs mosselbanken en mini-plantjes tevoorschijn toveren op jouw scherm.   

De Deeper is een ontzettend handig hulpmiddel om snel je stek mee in kaart te brengen.

Wil je op zoek naar vis met de Deeper? Ook dit is geen probleem! Ik raad dan aan om de breedstestraal te gebruiken zodat je zoveel mogelijk wateroppervlak per seconde scant. Let er altijd wel op dat je met de nauwe breedtestraal meer schommelingen terug ziet op de scan. Op onderstaande afbeelding zie je het verschil tussen de breedste en de middelste straal. Door golfjes op het water zal de Deeper (zonder gebruik van een speciale bootsteun) gaan schommelen; dit zie je terug op de bodemscan.

Links zie je de breedste straal, rechts hiervan zie je de middelste breedtestraal: een wezenlijk verschil. 

Bereik vergroten

Tegenstanders van de Deeper modellen geven vaak aan dat ze moeite hebben met de verbinding van deze apparaten. Hier kan ik me wel in vinden! De Deepers zijn namelijk compleet afhankelijk van een goede verbinding. Is je verbinding niet stabiel? Dan zal een Deeper je een hoop frustratie bezorgen. Echter zijn er een hoop trucjes waarmee je de verbinding (en daarmee het bereik) aanzienlijk vergroot. Laat ik er eens een aantal opsommen: 

Met een paar eenvoudige trucjes zijn kleine ‘probleempjes’ van de Deeper makkelijk verholpen!

1. Gebruik een statief voor je telefoon!

Dit is ongetwijfeld de beste tip om het bereik van een Deeper te vergroten. Door je telefoon op een statief te plaatsen zorg je voor een veel stabielere verbinding. Vaak wordt de telefoon in het gras gelegd of op een emmer geplaatst die op de grond staat. Hoe lager de telefoon, hoe slechter de verbinding! Een statief zorgt ervoor dat het scherm van je telefoon beter leesbaar is, maar doordat je telefoon op dezelfde plek blijft en hoog staat, zal je een veel betere verbinding realiseren. 

Met een statief heeft je telefoon een veel betere verbinding met de Deeper!

2. Zet je mobiele data uit!

Door de mobiele data (4G/5G) van jouw telefoon uit te schakelen wordt het maximale bereik van de verbinding wederom vergroot.  

3. Gebruik je een voerboot in combinatie met een Deeper? Ga voor de Range Extender Kit

Een nieuw product van Deeper is de Range Extender Kit. Dit handige snufje maakt een extreem sterke verbinding met de Deeper die achter jouw voerboot hangt met een speciale steun. Je telefoon maakt vervolgens verbinding met de Range Extender Kit. De steun zorgt ervoor dat de Deeper vast zit aan de voerboot en dat de Deeper mee gaat met de golven aan het wateroppervlak; dit zorgt ervoor dat je zelfs met ruig weer de nauwste breedtestraal kan gebruiken en daardoor een zeer secure scan fixt! 

Met de Range Extender Kit maak je de Deeper nog net iets secuurder.

4. GPS gebruiken op groot water

Steeds vaker gebruik ik de GPS functie. Momenteel bevis ik een aantal grote wateren in Frankrijk waar geen markers zijn toegestaan. Normaal gesproken zou het een ware hel zijn om de exacte plek terug te vinden in het holst van de nacht. Dit is echter geen enkel probleem door het opslaan van de stekken via de GPS. Heb je een mooie stek gevonden en wil je hem opslaan? Druk dan simpelweg op het plusteken dat links onderin het scherm staat. Klik op ‘plaats opslaan’ en bepaal de exacte positie. Druk op opslaan en jouw visstek is voortaan zonder problemen terug te vinden. 

De groene markeringen zijn GPS punten die ik tijdens mijn Frankrijk sessie heb opgeslagen om de stek eenvoudig terug te vinden! 

Overige tips

Ik kan dit artikel naar mijn idee zo lang maken als ik wil, maar om jullie niet te vervelen met ellenlange teksten wil ik dit artikel afsluiten met een aantal overige tips die er tevens voor zorgen dat je jouw Deeper effectiever gaat gebruiken. 

1. Zet de vis-iconen functie uit

Deze functie is in mijn ogen erg overbodig en zorgt voor verwarring en werkt vaak averechts. Zet deze functie dus uit en bespaar jezelf een hoop vraagtekens 😉.

Vis vinden is mits het gebruik van de juiste instellingen een zeer eenvoudig opgave!

2. Gevoeligheid

Mijn advies is om een gevoeligheid te hanteren tussen de 50%-90%. Heb je veel last van ruis om het scherm door harde golven of veel drijfafval in alle waterkolommen? Zet hem dan gerust op 50%. Is het wateroppervlak spiegelglad en wil je iedere voorn of baars terug zien komen op jouw scherm? Zet de gevoeligheid dan op 90%.  

3. Voorkom schommelingen van de Deeper zoveel mogelijk

Al eerder benoemde ik dat het mogelijk is dat je de schommelingen die worden veroorzaakt tijdens het binnen draaien/varen terug kan zien op je scherm. Dit kan je voorkomen door in een gelijkmatig en langzaam tempo binnen te draaien of te varen. Ook kan je een speciale bootsteun gebruiken die ervoor zorgt dat de Deeper de golven van het water volgt. Zo’n bootsteun heet een Deeper Flexible Arm Mount 2.0.

Met de flexibele arm kun je de Deeper perfect op de boot gebruiken.

4. Maak dieptekaarten

De meeste Deeper modellen maken automatisch een dieptekaart van jouw viswater wanneer je de ‘m gebruikt. Het kan zeer goed lonen om een aantal uren te varen of te gooien waardoor je uiteindelijk een super gedetailleerde dieptekaart hebt gemaakt van jouw favoriete viswater. Deze dieptekaarten kan je ook via je computer/ laptop bekijken; je krijgt hierdoor een zeer goede indruk van bepaalde ondieptes, uitlopers, plateaus, taluds en nog veel meer. 

Het slim gebruik maken van de Deeper heeft Jelmer al héél wat bonusvissen opgeleverd!

5. Het Fish Deeper Premium abonnement

Heb je helemaal geen zin om een dieptekaart te maken van jouw viswater? En wil je eigenlijk wel een dieptekaart hebben van vrijwel alle viswateren ter wereld? Dan is het Fish Deeper Premium abonnement wat voor jou! Ik verbaas me keer op keer over hoe extreem handig dit abonnement is. Deeper is namelijk zo slim geweest om alle informatie wat ooit is verkregen door het gebruik van iedere Deeper te bundelen. Dit betekent dat op iedere plek ter wereld waar ooit een Deeper te water is gegaan, de dieptes zijn opgeslagen. Wanneer je een Fish Deeper Premium abonnement afsluit krijg je toegang tot al deze (zeer) gedetailleerde dieptekaarten. 

Wanneer je een Fish Deeper Premium abonnement afsluit krijg je toegang tot al deze (zeer) gedetailleerde dieptekaarten. 

Iedere keer wanneer er opnieuw een Deeper over een stek heen wordt gegooid/gevaren wordt deze informatie toegevoegd aan de (al bestaande) dieptekaart. Hierdoor worden de dieptekaarten iedere dag gedetailleerder. Zoals je op onderstaande screenshot kan zien zijn zelfs complete Franse rivieren al voor jou in kaart gebracht!  

Het voorwerk is al voor je gedaan! 😉

Hopelijk hebben jullie wat gehad aan deze tips! Ben je na het lezen van dit artikel geneigd geraakt om zo’n snufje aan te schaffen? Dan heb ik nog één laatste tip 😉 Via de officiële website van Deeper kan je de Deepers voor de beste prijs verkrijgen met een kortingscode die ik jullie mag aanbieden. Gebruik de code ‘TWIN’ bij het afrekenen en krijg 10% extra korting. Bedankt voor het lezen en graag zie ik je terug op mijn YouTube kanaal

Veel succes!

Jelmer Simmes


Meer weten over alle producten van Deeper? Bekijk dan de website eens en volg ze op Facebook, Instagram en Youtube! En als je daar toch bent, abonneer je op het Youtube-kanaal van Jelmer. Twincarpnl staat garant voor uren kijkplezier naar gave visavonturen!

Bekijk ook