Op zoek naar BAKKEN in het buitenland – Simone Pezzi

Grote vissen uit het buitenland, ze zullen altijd onze interesse blijven wekken! De Italiaanse #Bigfishhunter Simone Pezzi is iemand die al jaren jaagt op buitenlandse biggen. Naast zijn job als productontwikkelaar bij Caperlan, is hij dus ook als visser een bekend gezicht in het buitenland. In deze update laat hij zien hoe hij dat allemaal aanpakt!


Simone Pezzi aan het woord: Door de jaren heen heb ik in zeven verschillende landen op karpers gevist. Van Rusland tot Marokko en van diepe bergmeren tot verwilderde meren diep in de bossen. Het constante doel van mij is om grote karpers te vangen. Dit artikel gaat voornamelijk over deze bijzondere reizen en hoe ik sommige mooie targetvissen kon vangen. Ik hoop dat deze tips ook jou helpen om je dromen én vissen na te jagen. 😉

Van Rusland tot in Slovenië, Simone viste al op heel wat verschillende locaties.

Wat is voor jou een targetvis?

Het mooie aan een targetvis is dat het voor iedereen anders is. Sommige vissers zijn echt op zoek naar die ene dikke vis, de ander is juist opzoek naar een echte karaktervis. Voor mij persoonlijk heeft het echt te maken met het avontuur dat daarbij komt kijken. Het is niet altijd dat het om een specifieke vis draait. Soms een enorme karper, af en toe een koi, maar waarom zou het geen graskarper kunnen zijn die bijvoorbeeld 120 centimeter lang is? Soms maakt het ook niet uit wat voor vis het is en gaat het meer om de plek waar je deze vangt. Het laatste is echt van toepassing op mijn vistrip naar Rusland.

Simone’s avontuur in Rusland zal hem voor altijd bijblijven.

Russia!

Allereerst wil ik benoemen dat dit artikel al een tijd geleden is geschreven. Ik was hier toen voor mijn werk. Karpervissen in Rusland gaat er, zachts gezegd, iets anders aan toe dan wij gewend zijn. Mijn doel was om meer draagvlak te creëren voor de ‘westerse’ manier van vissen. In mijn bagage had ik natuurlijk ruimte overgelaten voor een paar molens, beetmelders, banksticks en uiteraard een gevulde tacklebox. Hengels, schepnet en onthaakmat moest ik ter plaatse zien te scoren.

Grote, buitenlandse meren zullen altijd extra speciaal blijven!

Ik wist niets over karpervissen in Rusland. Ik had geen informatie, maar ik had wel een hotel uitgekozen vlakbij de Volga rivier. Ook waren er in de buurt een aantal grindafgravingen, dus ik had vertrouwen in mijn eerste ‘Sovjet karper’. Als een kind in een snoepwinkel zat mijn adrenaline level op 100, maar na wat mislukte pogingen ben ik al snel mijn verwachtingen gaan bijstellen. De targetvis werd uiteindelijk een ‘gewoon’ schubje van 8 kilo. 🙂

Vissen moeten niet altijd groot zijn om een speciale waarde te hebben!

Wanneer ik aan deze reis terug denk, moet ik van binnen altijd een klein beetje lachen. Het laat je letterlijk de kleine dingen waarderen en een vis blijft een vis! Tuurlijk een grote karper is leuk, maar de reis, het avontuur en de omgeving zijn net zo belangrijk!

Franse en Sloveense avonturen

Zoals al eerder genoemd zijn de meeste targetvissen gebaseerd op gewicht. Wij vissers zijn op zoek naar die ene dikke vis die je armen doen splijten tijdens het liften. De landen waar je naar mijn idee uitzonderlijke grote vissen kan vangen zijn Frankrijk en Slovenië. Als Italiaan is dit voor mij ‘om de hoek’, dus dat is een makkelijk uitstapje voor een aantal dagen. Ik kan iedereen die op zoek is naar prachtige natuur en grote vissen, deze landen aanraden. De emotie die tijdens deze sessies bij mij omhoog komen zijn onbeschrijfelijk!

De natuur in deze landen is echt onbeschrijfelijk…

Tijdens mijn sessies in deze landen heb ik mij vooral gefocust op de grotere karpers. Zeker nadat ik verhuisde vanuit Italië naar Frankrijk om het Caperlan-team te versterken. Frankrijk is het land van de grote vissen en hierdoor ben ik mij meer gaan concentreren op deze maten. Ook tijdens de productontwikkeling van nieuwe materialen denk ik bij alles; is dit sterk genoeg voor een vis zwaarder dan 30 kilo? Naast dat mijn visserij is veranderd, ben ik bijna ‘wetenschappelijk’ gaan kijken naar onze hobby.

Een bak uit Marokko, één van de zeven landen waar Simone al achter de karpers aanzat.

Caperlan

Het kleinste detail wordt berekend en zo goed als niets wordt aan het toeval overgelaten. Het mooie is, het mes snijdt aan twee kanten. Ik doe mijn ervaringen op en ik haal hier inspiratie uit voor mijn werk. Als ingenieur en productontwikkelaar van producten voor de karpervisserij is een van mijn doelen om zoveel mogelijk problemen voor de visser uit te sluiten. Soms gaat het om kleine details voor de vis, maar vergeet ook zeker het gemak voor de visser niet!

Simone streeft naar perfectie en dat is ook belangrijk als productontwikkelaar.

In het verleden ben ik in de nacht mijn net verloren in de boot. Er stond een harde wind, ik was alleen in gevecht met een vis. De hoge golven maakten het lastig om de boot te besturen en ik had niet in de gaten dat het schepnet gevaarlijk dicht bij de motor lag… Resultaat? Net verstrikt in de schroef en volledig gescheurd én de motor blokkeerde. Wonder boven wonder wist ik de vis nog wel te landen!

Het laatste wat je wil, is zulke vissen verspelen.

In die tijd waren wij bezig met de ontwikkeling van onze nieuwe Ventus boten. Ik ben de volgende dag direct teruggegaan naar de tekentafel en zo heb ik de schepnet bevestiging op de boot toegevoegd zodat dit niemand anders zou kunnen overkomen.

Op deze manier blijft je schepnet altijd op een veilige plek op je boot liggen.

Maar, ik dwaal af! Terug naar de targetvisserij! Ondanks heel wat ervaring is het onmogelijk om één formule op te stellen die overal zal werken. Dat vind ik persoonlijk misschien nog wel het mooiste aan onze hobby. Er spelen zoveel factoren een rol en je weet eigenlijk nooit of het geluk of pech was. 😉 We kunnen enkel dingen uitsluiten. Dit lukt mij voornamelijk door onderstaande tips.

Tip #1: Differentieer in je aanpak

Het maakt niet uit waar je vist en met hoeveel hengels, maar blijf altijd variëren in je strategie. Tijdens mijn reizen ben ik altijd de eerste dagen bezig om een succesformule te vinden. Wanneer ik deze gevonden heb ga ik nog steeds niet all-in op een rig of het aasaanbod. Zo hou ik altijd mijn ogen open voor een andere aanpak. Op één van mijn thuiswateren in Italië zag ik vaak eerst de grote vissen voorbij komen op de voerplek en vervolgens kwamen de kleinere vissen. Het leek wel alsof er een soort hiërarchie was.

Ook in Italië staat Simone zijn mannetje.

Wanneer ik de kleinere vissen begon te vangen, ging ik single hookbait buiten mijn voerplek vissen. Zo bleef het gemiddelde gewicht van de vis toch aan de hoge kant. Nu ik in Frankrijk bij een aantal grote meren woon, merk ik dat de vis hier veel door elkaar aast. Hier maak ik vaak een grote voerstrook net onder het talud en vis ik er bovenop. Dit is het meest succesvol gebleken tot nu toe!

Tip #2: Verzamel informatie over het water en over het bestand

Het klinkt natuurlijk cliché maar informatie is de key tot succes. Als je een beetje weet hoe de vis zich gedraagt, zul je sneller resultaat boeken. Karpers zwemmen vaak dezelfde routes en voeden bij bepaalde weersomstandigheden. Een voorbeeld hiervan kan ik geven aan de hand van Edine, een prachtig water in Italië.

Italië herbergt enkele fantastische wateren!

Op dit water komen de grootste vissen er vaak uit, net voor de paai. De grote vissen trekken dan richting de rivier. De allergrootste vis was mijn target! Speciaal voor de gelegenheid ben ik met een boilie gaan vissen met heel veel natuurlijke ingredienten, maar met een kleine aardbeien flavour.

Ik wachtte haar gewoon op.

Wetende dat de oudere karpervissers daar vaak met aardbeien boilies vissen. De winter was mega koud want het water bleef wekenlang bevroren. Ineens was daar de lente en ik greep mijn kans. Ik ging dichtbij de rivier zitten en voerde een flinke hoeveelheid grondvoer zodat de langstrekkende karpers lang bezig zouden zijn. Ik wachtte haar gewoon op. 🙂

Net voor de paai sloeg Simone toe!

Dat wachten duurde overigens niet lang. Minder dan 24 uur nadat ik mijn hengels had ingelegd ging één van mijn stokken ervandoor. Een uitputtend gevecht dat ik nooit zal vergeten! Toen ik haar in het schepnet zag had ik geen twijfels meer, dit is ze. De grootste vis van het water op topgewicht!

Tip #3: Blijf altijd gemotiveerd!

Ondanks de zware omstandigheden die we vaak meemaken als visser, blijf gemotiveerd! Verkassen, ongunstig weer, frustratie, vermoeidheid en/of geen vangst… het hoort er allemaal bij. De zoektocht naar grote karpers op openbare wateren is niet makkelijk maar daardoor is de beloning des te groter. Zelf raad ik altijd aan om een nieuw water eerst samen met een vismaat aan te pakken.

Italië… Het zal nooit vervelen!

Dit heb ook zo gedaan toen ik naar Bled ging. Het was november en zoals je weet zijn de weersomstandigheden dan niet al te lekker. Het regende voortdurend! Op de laatste visdag daalde de temperaturen nog verder en de paraplu waar we onderzaten was lek en beschermde ons voor geen meter. We stonden op het punt om op te ruimen, maar ineens gingen de vissers links van ons vis vangen. Ik begreep het direct. De vis had zich verplaatst naar de andere andere kant. Eigenlijk hadden we 0 energie over en zaten we al met ons hoofd in het hotel, Lekker warm bij de kachel.

De winters zijn streng in Slovenië…

In plaats dat we van dat idee werkelijkheid gingen maken, begonnen we elkaar aan te moedigen om toch nog te gaan strijden voor die laatste vis. De regen was ondertussen veranderd in sneeuw en doordat mijn vingers zowat bevroren waren, kreeg ik met moeite mijn hengels op de juiste plek. De hele operatie duurde zo’n twee uur. Het was ondertussen 18:00 uur, dus we hadden nog maar vijf uurtjes voor een vis.

Doorzetten werd deze keer écht beloond!

Het bleef ondanks de hoop akelig stil. Het was 22:55, dus tijd om op te ruimen. Terwijl ik mijn linkerhengel binnendraai, gaat mijn rechter ervandoor. Een kneiterharde run en een eindeloos gevecht met bevroren handen als gevolg… Toen het zo ver was zagen we de schim van een gigantische spiegel in het licht van onze hoofdlampen. Deze mocht ik niet verspelen! Na de laatste paar staartslagen was het zo ver. We schepten de vis en het was gewoon een gigantische spiegel, YES!

Het zal voor altijd een mysterieus water blijven! 🙂

Let op, laat grote vissen geen obsessie worden. De emoties die vrijkomen tijdens het vissen gaan veel verder dan het gewicht op de weegklok. Geniet van elk moment aan de waterkant en die grote vissen komen dan vanzelf wel!

Veel succes dit jaar!

Simone Pezzi


Meer informatie over Caperlan vind je op de website. Volg Simone zeker op Facebook om op de hoogte te blijven van zijn buitenlandse avonturen!

Bekijk ook