KWO Question & Answer – Peter Star
In deze editie van KWO Question & Answer vragen wij de mening van Peter Star. Peter wie? Kende je deze man nog niet, dan gaat dat zeker nog komen! Onder de vlag van het Engelse Mainline weet hij namelijk in zowel Nederland, Belgie als Engeland mooie resultaten te boeken. Alleen of samen met maat Tommy de Cleen trekt hij er regelmatig op uit om de karpers achter de vinnen aan te zitten.
We legden deze geslepen visser drie stellingen voor: of je dankzij een voerboot meer vangt, kiezen voor een lopend aas of toch je eigen boilie gebruiken? Daarnaast geeft Peter zijn mening of de diameter van zijn aas het verschil kan maken?
" STELLING 1: MET EEN VOERBOOT GA JE MEER VANGEN!"
Dit is wel een interessante stelling. Over dit onderwerp is al veel gesproken en de meningen onder karpervissers zijn dan ook behoorlijk verdeeld. De ene karpervisser gaat niet van huis zonder voerboot, terwijl een ander van mening is dat het gebruik ervan niets meer met vissen te maken heeft. Laat ik er dan ook maar niet omheen draaien en bekennen dat ik zelf ook een hele beste voerboot heb gehad. Echter kon ik aan het gebruik van een voerboot in mijn visserij niet wennen, waardoor ik deze snel weer verkocht. Tegenwoordig werp ik mijn hengels uit, en dat met vol vertrouwen. Een tactiek die tegenwoordig onder jonge karpervissers bijna onderontwikkeld lijkt te zijn. Maar goed, ik wijk af van het onderwerp.
Wat is er nu mooier dan op de ‘ouderwetse’ manier, dus door te werpen, een prachtige karper te vangen? Ik ben van mening dat je met een goede marker hengel en distance sticks zeker ‘net zo ver’ kan komen als met een voerboot die is voorzien van de modernste technische hulpmiddelen. Al wil ik niet zeggen dat het vinden van de juiste plekken met een voerboot niet makkelijker is! Je vaart immers een rondje over de stek en je hebt eigenlijk alle informatie die je wilt. Nu vis ik weleens in Engeland en op veel wateren is het gebruik van een voerboot daar niet eens toegestaan. Iedereen werpt er zijn lijnen uit en gebruikt andere manieren om bij te voeren. Erg leerzaam kan ik je vertellen!
Voor mij is het antwoord op deze stelling feitelijk een soort persoonlijk conflict geworden. Moet je namelijk met een high-tech voerboot op een relatief makkelijke manier aan alle informatie willen komen? Dat is natuurlijk per visser verschillend, maar ik ga liever een avond op stap met een markerhengel om zodoende te zoeken naar interessante stekken. Denk daarbij niet alleen aan de diepte en het verloop, maar ook naar waar de bodem uit bestaat, hoe hard of zacht deze is en of er bodem vegetatie groeit.
Op de meeste schermpjes van een Fishfinder ga je namelijk echt niet alle informatie terug vinden. Op deze manier steek ik op een leuke manier tijd in mijn hobby en geeft de vangst mij vele malen meer voldoening dan wanneer ik er met een voerboot op uit was getrokken en de knop van de voerbak had omgehaald.
Natuurlijk zijn er altijd stekken die gooiend niet bereikbaar zijn. Neem bijvoorbeeld een hotspot onder wat overhangende takken of een stek die nét buiten werpafstand ligt. Plekken waar je met een voerboot uiterst nauwkeurig naartoe kan varen en er je aas kunt droppen. Zo’n verre kantstek kan ik dan zonder voerboot niet bevissen, maar als er een mogelijkheid is om deze stek vanaf een andere stek te bevissen zal ik dit zeker doen. Ook ga ik graag ‘op’ de hotspot zitten en leg dan gewoon een hengel onder de eigen kant. Ik zie en hoor meer en ben daarnaast op deze manier ook meer betrokken met de stek en alles wat er boven- en onderwater gebeurd! Onder de eigen kant vissen is immers een prachtige visserij!
Graag zou ik ook nog wat willen opmerken:
Er zijn helaas karpervissers die met een voerboot ver uit de kant vissen en daarbij de rig zo strak tegen een obstakel droppen. Dit is natuurlijk wachten op problemen. De keuze in deze is voor mij heel simpel, wordt er op grote afstand of tegen een obstakel aan gevist, dan zal ik altijd een rubberboot bij mij hebben. Dit doe ik, omdat ik dan zowel de lijn kan uitvaren als de vis kan landen indien deze zich onverhoopt vast zal zwemmen.
Feitelijk is het dus behoorlijk onverantwoordelijk om met enkel een voerboot strak tegen obstakels aan te vissen. De kans op verspelen is er immers vrij reëel. Krijg je met een voerboot op zo’n stek meer aanbeten als iemand die uitwerpt of de stek benaderd met een grote rubberboot? Wellicht wel, maar ik vind dat karpervissers zich ook wel eens wat meer bewust mogen zijn van het risico dat een karper zich vast zwemt in een obstakel.
MIJN CONCLUSIE: Met een voerboot niet ga je niet direct meer vis vangen. Dat het soms met een voerboot makkelijker zal zijn om een stek te vinden met alle moderne hulpmiddelen van deze tijd is een feit. Als laatste denk ik dat het gebruik van een voerboot ook heel erg afhankelijk is van je eigen visserij en het watertype waarop je graag vist.
" STELLING 2: KIEZEN VOOR HET BEST LOPENDE AAS OP EEN WATER OF TOCH HET EIGEN AAS? "
Ik kies altijd voor mijn eigen aas. Op dit moment gebruik ik de Cell en de Activ8 van Mainline. Ik ben van mening dat ik daarmee overal terecht kan. Ook combineer ik deze twee (toch wel verschillende) type boilies graag. De reden waarom ik altijd voor mijn eigen aas kies is eigenlijk heel simpel. Doordat ik al tijden met dit aas aan de slag ben heeft het mijn vertrouwen gewonnen. Iets dat natuurlijk enige tijd heeft kunnen groeien. Als ik eenmaal ergens vertrouwen in heb, dan zal ik niet snel overschakelen naar een andere smaak of samenstelling. Tijdens het vissen draait alles om vertrouwen, en dit vertrouwen kan ik niet hebben in een bol waar ik niet al eerder enige tijd mee heb gevist.
Een specifiek aas element waarin ik wel kan schakelen betreft de diameter van de boilie of het gebruik van partikels. Als ik uit betrouwbare bronnen heb vernomen dat er weinig witvis op een water zit en er door anderen mooie successen zijn behaald door het gebruik van partikels… dan zou ik gek zijn om er niet een hengel mee te beazen, toch? Omdat ik zelf weinig ervaring heb met het bereiden van goede partikels en het zekere voor het onzekere wil nemen gebruik ik kant en klare (houdbare) partikels.
MIJN CONCLUSIE: Ik zou nooit zomaar van mijn vertrouwde boilie afwijken, anders dan het kiezen van een andere diameter. En, mocht er goed gevangen worden op partikels, dan zullen deze zeker mee gaan om deze naast mijn vertrouwde boilies bij te voeren.
" STELLING 3: KLEINE BOILIES MAKEN HET VERSCHIL… OF KIES JE GEWOON STANDAARD 18 OF 20MM? "
In de tweede stelling heb ik natuurlijk al aangegeven dat ik weleens schakel tussen de verschillende diameters. Misschien is het handig om te vermelden dat ik deze stelling beantwoord als visser die veel vist op de grotere waterreservoirs van het land en de kleine wateren die in Engeland liggen.
Gelet op bovenstaande watertype gaat mijn voorkeur in eerste aanleg uit naar kleine boilies (10/14/16mm) Dit, omdat je met relatief weinig aas toch een behoorlijk gespreide voerplek kunt aanleggen. De vis kan op deze manier veel voedsel deeltjes opnemen zonder dat deze geprikt wordt. Een karper gaat daardoor met steeds meer vertrouwen en gretigheid op het aas azen en de kans is ook groot dat het daarmee andere vissen zak aanzetten tot azen. Als alles klopt, zullen de karpers hierdoor ook weer gemakkelijker vangbaar worden. Of in ieder geval zullen zij zich minder bewust zijn van de rig die op de stek ligt. Nu weet ik uit ervaring dat je niet op ieder water zonder problemen aan de slag kunt gaan met klein aas.
Neem bijvoorbeeld een water waar het witvis bestand behoorlijk te noemen is. Dan zal de karper haast geen kans krijgen om te azen, omdat de brasem of grote voorn hem al voor is geweest. Wanneer ik deze wetenschap heb zal ik geen moment twijfelen om over te schakelen naar groter aas. En met groter aas bedoel ik zeker 22,24 en 26 mm boilies. De brasem heeft namelijk met een 18-20 mm boilie ook weinig moeite, waardoor het probleem van het haken van witvis en onrust op de stek niet is opgelost.
MIJN CONCLUSIE: Als het mogelijk is kies ik voor klein aas, omdat het naar mijn menig dressuur doorbrekend is. Pas wanneer ik teveel last heb van witvis schakel ik over naar groter aas.