Slim vissen met de ‘waslijn’ methode – Mark Pitchers

De Engelsman Mark Pitchers heeft geen introductie meer nodig. Deze vrolijke visser staat bekend om zijn humor, maar kan daarnaast ook enorm goed vissen! In dit artikel deelt hij over één van zijn favoriete trucjes: de ‘waslijn’ methode.

Mark Pitchers aan het woord: De ??Waslijn’ methode is een tactiek die maar zelden wordt toegepast, maar die (wanneer effectief gebruikt) zeer indrukwekkend kan zijn bij het vangen van voorzichtig azende vissen. In de afgelopen 12 maanden heb ik deze methode op meerdere wateren toegepast. Ik gebruikte het met name op momenten dat ik het gevoel had dat het een voordeel kon bieden boven een ‘gewone’ aanpak met slappe lijnen.

De Waslijn kan lastig in het gebruik zijn en wat moeite kosten in de voorbereiding, maar ik weet uit ervaring dat deze methode je echt een voordeel kan bieden. Mits je ‘m correct gebruikt natuurlijk! Vooral op drukbeviste wateren, waar de karpers alles al voorbij hebben zien komen, kun je met deze methode het verschil maken.

In dit artikel beschrijf ik de fundamentele aspecten van het gebruik van deze methode, en de belangrijkste voorwaarden om dit tot een succes te maken.

Waar komt de ‘Waslijn’ van pas?
Laten we als eerste eens kijken in welke specifieke situaties ik de Waslijn aanpak zou hanteren. Deze tactiek bestaat uit een kantstek bevissen, zonder dat je hoofdlijn vanaf je topoog door de stek/zone loopt. Deze wordt in plaats daarvan bevestigd aan een bankstick die vlakbij de visstek staat. Zo ligt je hoofdlijn slap op de bodem voor optimale camouflage! Deze unieke tactiek is in het bijzonder effectief bij het bevissen van populaire kommen of taluds, waar je hoofdlijn normaal gesproken dwars door de stek zou lopen en de vissen snel kunnen schrikken.

Deze aanpak stelt je tevens in staat om twee of drie verschillende kantstekken effectief vanaf één centrale stek te bevissen, zonder dat er ook maar één lijn vanaf je hengel door het water loopt. Dit is perfect voor het bevissen van drukbeviste kommen! De karpers kunnen er immers vrij in- en uitzwemmen, zonder risico dat ze in aanraking komen met je hoofdlijn.

Niet alle kantstekken zijn goed bereikbaar en in sommige gevallen zul je azende vissen aantreffen terwijl de oever zo goed als onbevisbaar zal blijken. Dit kan bijvoorbeeld door struiken op de oever of een dichte rietkraag. In deze situatie kun je simpelweg het lood op de oever werpen en een storm stick in de grond steken, zodat je niet vanaf de oever direct naast de te bevissen stek hoeft te vissen.

Toepassen
Oke, we hebben nu enkele situaties bekeken waarin ik deze benadering zou toepassen. Laten we nu bespreken hoe de methode precies werkt, omdat het in het begin best lastig kan zijn om deze goed toe te passen.
Ten eerste kijk je goed rond en bepaal je de kantstek waar je je rig wilt laten zakken. Maak je geen zorgen over veel begroeiing of een stek waar je niet je bedchair/brolly op kunt zetten, je zult de zone immers vanaf een hele andere stek bevissen waar je wél alles comfortabel kunt plaatsen.

Heb je eenmaal de plek geselecteerd die je wilt bevissen, dan is het verstandig de bodemstructuur en diepte te verkennen. Hierop kun je vervolgens je loodmontage- en rigkeuze baseren. Ik doe dit simpelweg door één van de hengels waarmee ik vis naar de stek te brengen en kort met het lood de bodem af te tasten, en zo de diepte en ondergrond vast te stellen.
Je lood- en rigmontage baseer je op de bodemstructuur en de diepte.
Heb je dit eenmaal gedaan, kies dan een gunstig gelegen stek waarvandaan je zult gaan vissen en je kunt beginnen met de eerste hengel in positie te brengen. Werp om te beginnen een kaal lood zonder onderlijn op de oever waartegen je zult gaan vissen.

Val zetten
Heb je dit gedaan, leg de hengel dan op de steunen met de slip los ingesteld en loop naar de plek waar het lood is neergekomen. Zorg wel dat je de spullen meeneemt die je nodig hebt om de waslijn af te maken: waaronder een bankstick, rig en aas om de val te zetten.


Wanneer je op de stek bent steek je de bankstick stevig in de bodem, dichtbij de plek die je wilt bevissen. Spoor nu je lood op door de lijn te volgen.


Bevestig de beaasde rig; ik gebruik hiervoor graag een massief PVA zakje, omdat dit naar mijn mening de perfecte val is voor een plekje dicht onder de oever. Ik lus de rig vast aan het lood en plaats het in een Fox Rapide Load PVA system, wat zeer snel en eenvoudig te gebruiken is. Is het PVA zakje gereed, dan ben je klaar om deze in de juiste positie te brengen!

Werp de rig nu op de gewenste plek, terwijl je met je andere hand de hoofdlijn vasthoudt, net zoals je onderhands een lood in zou werpen. Het is wel belangrijk om voldoende lengte hoofdlijn te hebben zodat met de andere hand de hoofdlijn vast kunt houden terwijl het PVA zakje naar de bodem zakt. Ik vorm een ring met mijn vingers en laat de lijn er tussendoor glippen, zodat er geen weerstand is tijdens het afzinken.


Slappe lijnen
Zorg dat de lijn slap naar de rig loopt, plaats de lijn in het wakerkopje op de bankstick zodat deze de hoofdlijn goed vastklemt.

Introduceer het gewenste voer rond de rig en loop vervolgens terug naar de plek waar de hengel ligt.

Ben je weer bij de hengel, trek dan voorzichtig de hoofdlijn strak tot deze boven het water uitkomt en rechtstreeks naar het wakerkopje loopt. Wees op dit moment erg voorzichtig dat je niet teveel spanning op de lijn brengt, dan loop je immers het risico dat de lijn weer vrijkomt. Je hoofdlijn moet vanaf je topoog direct naar het wakerkopje op de bankstick lopen, volledig door de lucht.

Om de setup af te maken clip je een verzwaarde waker in de lijn en wacht je rustig tot die oplopende aanbeet die zo karakteristiek is voor deze methode.

Er zijn meerdere rigs die je bij deze methode kunt gebruiken, en de keuze is geheel aan jou. Ik houd zelf erg van korte rigjes verstopt in een PVA zakje voor optimale camouflage van de rig en goede prikeigenschappen. Een massief PVA zakje zorgt ook voor een juiste presentatie wanneer er wat rommel of wier op de bodem ligt. Als je snel bent kun je hem na inwerpen zelfs nog iets verslepen als hij niet direct goed landde!

Eenvoudig maar effectief
Een geweldige eigenschap van deze weinig gebruikte methode is dat je helemaal geen bijzondere materialen nodig hebt. Gebruik je normale hengel- en molencombinatie die je zou gebruiken als je direct vanaf de visplek zou inwerpen. Zoals ik hierboven al schreef kun je alle twee (of drie) de hengels op deze wijze vissen, maar net zo goed één hengel met de waslijn methode plaatsen, en de andere één of twee hengels richting open water vissen, zodat je je kansen spreidt.

Het beste gebruik je een zware, zinkende hoofdlijn om het uiteinde bij de rig vanaf de storm pole goed tegen de bodem te houden. Ik gebruik zelf 23lb Fox Exocet, een lijn waar ik altijd op kan vertrouwen voor wat betreft sterkte en zinkende eigenschappen.

Uitzonderingen en aanpassingen
Een belangrijke aanvulling is wanneer je de waslijn methode beter niet kunt gebruiken, en wanneer kleine aanpassingen nodig zijn. Ten eerste is het gebruik dichtbij obstakels af te raden. Wanneer de lijn bij de aanbeet eenmaal uit de wakerclip is gesprongen heeft de vis een stuk slappe lijn om te vluchten, en kan hij zo in een obstakel zwemmen. Plekken zonder obstakels dicht in de buurt, waar de vissen het open water op zullen vluchten, zijn het veiligst en meest efficiënt voor het landen van de vis.

De tactiek kan op de meeste afstanden worden ingezet, maar natuurlijk wel met gezond verstand. Je moet de afstand naar de oever natuurlijk wel kunnen werpen. Op echt grote afstand moet je wel met enkele zaken rekening houden. Ten eerste moet je de hengeltop verder omhoog plaatsen, om zeker te weten dat de lijn het volledige eind naar de bankstick boven water blijft. Ten tweede moet je zorgen dat de clip die je op de oever gebruikt om de lijn vast te klemmen de hogere druk van meer lijn, plus eventuele zijwind kan opvangen.

Over het geheel genomen is dit een fantastische methode om die schuwe kant azers te verleiden tot een aanbeet. Wanneer je het eenmaal onder de knie hebt is het een waardevolle techniek, die je in bepaalde situaties een groot voordeel kan bieden!
Probeer de waslijn methode zelf maar eens!