Succesvol karpervissen in de maand mei – 4 leerpunten van Michiel Pilaar
Mei… Zonder twijfel één van de meest favoriete maanden van onze eigen Michiel Pilaar. Volgens MP is deze voorjaarsmaand bij uitstek geschikt om een serie mooie karpers te strikken, vandaar dat hij een aantal leerpunten voor jullie op papier heeft gezet. Van waterkeuze tot een oostenwindje… Lezen jullie mee?
Genieten geblazen!
Michiel aan het woord: Yesss KWO’ers, ik denk dat jullie het wel met mij eens zijn dat de maand mei synoniem staat voor GENIETEN! De volledige natuur staat in bloei, de temperaturen zijn aangenaam en (misschien wel het belangrijkste) de karpers zijn weer goed te vangen. Hieronder deel ik een aantal tips & tricks die hopelijk voor wat extra vertrouwen bij jullie zorgen. Let’s goooo!
Leerpunt 1: volg de warme wind
Ieder voorjaar is er een periode dat er een week tot anderhalve week een zachte oostenwind staat. Vaak gaat dit gepaard met een hoge luchtdruk en veel zon. Je zou zeggen “geen ideaal karperweer”. Toch is dit een periode waarin er kansen liggen voor ons vissers.
Dit weerbeeld zorgt er namelijk voor dat het water in rap tempo opwarmt en je zal zien dat de karpers deze wind gaan volgen. Immers: het warme windje ‘drukt’ het opwarmende water richting een oeverzone van het meer.
Vaak kun je de karpers hier heel kort in de kanten vangen! Houd dus je ogen en oren open want reken maar dat je de vissen gaat spotten.
Leerpunt 2: in de ochtenden is het te doen
Nachtvissen in de maand mei is leuk, maar er kleeft een groot risico aan! Namelijk: dat je de goede ochtenduurtjes niet SCHERP aan het vissen bent. Vaak leveren de nachtelijke uurtjes véél minder op dan in het najaar. Sterker nog: de laatste jaren vis ik vaak enkel en alleen de ochtenden; de goede uurtjes meepakken en dan weer aan het werk!
De karpers lijken in mei gewoon MEGA geactiveerd te raken door het daglicht. Zeker op mooie voorjaarsdagen gaan de karpers lekker zwemmen (en azen) zodra het licht wordt.
Ik zei net al “aan nachtvissen kleeft een risico” en daarmee bedoel ik dat veel vissers pas om 8.30 uur hun tentje uit rollen, dan koffie gaan zetten en vervolgens pas eens hun hengels gaan verversen. Een gemiste kans, want mijn beste uurtjes zijn toch echt zo tussen 7 en 11 uur in de ochtenden!
Leerpunt 3: de paai is vaak later dan je denkt (voeradvies)
Na 3 dagen zonnig weer denken veel vissers “wat is het warm, de vissen gaan binnenkort paaien”… Vooropgesteld: karpers paaien pas af bij een watertemperatuur van 18 graden of meer. Op hele ondiepe wateren of slotenstelsels kan dit soms al in april gebeuren, maar op het gros van de wateren in de Benelux vindt de paai veel later plaats.
Ikzelf vind de periode vóór de paai niet zo geschikt om heel grof te voeren. Het liefst vis ik heel gericht op de zones van het water waar ik de karpers verwacht. Daar voer ik wat hennep, kleine boilies zoals de 12 of 15mm KWO Specials en vis ik met een enkele boilie of een snowman op de hair. Ook een chod met een opvallend pop-upje gebruik ik graag in de aanloop naar de paai.
De paai vindt dus vaak pas in de loop van mei plaats of zelfs nóg later. Op diepere zandputten komt het voor dat de karpers pas eind juni afpaaien! Hou dit goed in de smiezen want stevig voeren doe ik echt pas NA de paai!
Leerpunt 4: een Franse trip kan je voorjaarscampagne flink verstoren
Alles in het leven draait om keuzes maken. Zo ook voor ons karpervissers met ambities om in mei in het buitenland te gaan vissen. Vooropgesteld: het is een perfecte tijd om succesvol te vissen in Frankrijk maar er kleeft een groot nadeel aan zo’n trip. Je mist namelijk een topperiode op jouw thuiswater (waar je wellicht al vanaf maart aan het bikkelen bent).
Veel vissers zullen wel herkennen dat ‘thuis’ de topvissen werden gevangen terwijl je zelf lekker in Frankrijk zat? Het kan soms best frustrerend zijn om zo ‘de boot te missen’ dus dit is iets om rekening mee te houden. Zorg dat je jouw thuiswateren goed kent en weet van voorgaande jaren wanneer de topvissen eruit kwamen. Wellicht kun je hier je buitenlandse trip op afstemmen.
Dit waren 4 leerpuntjes die ik met jullie wilde delen, hopelijk geeft het enkele inzichten om de komende weken vaker de juiste keuze te maken.
Tight lines,
Michiel Pilaar
Keep Learning ⤵️
7 video’s over succesvol karpervissen in het voorjaar
3 slimme trucjes om je (haak)aas attractiever te maken
Video: zo knoop je zelf (heel eenvoudig) een chod rig