Succesvol vissen in de zomer – Team Trakker
De zomer kan één van de lastigere periodes zijn voor het succesvol vissen op karper. De karpers zijn vaak moeilijk te vangen door de paai en het overschot aan natuurlijk voedsel. Toch zijn er manieren om heel succesvol te zijn. In dit artikel nemen Trakker-teamleden Erik Korner en Casper Heuver jullie mee naar een bizarre sessie en geven daarbij enkele nuttige tips om je op weg te helpen in de zomer.
Een goed begin…
Erik Korner aan het woord: Het is eind juni als Casper en ik onze sessie gepland hebben op groot water. Het betreft een mooie recreatieplas met enkele ondiepe zones. In deze ondiepe zone heeft Casper de dagen vooraf flink wat vis gespot. Om te zorgen dat de vissen goed in het gebied blijven hangen, heeft Casper eerder in de week een kleine hoeveelheid aas gevoerd. De vissen zullen hier en daar een tijgernootje of bolletje vinden en daardoor op zoek gaan naar meer eten. Als alles mee zit kunnen we hier ons voordeel mee doen. En wat er ging gebeuren tijdens de sessie, hadden we beiden niet durven dromen!
Casper Heuver aan het woord: De keuze van wateren die ik in de zomer graag bevis bepaal ik aan de hand van een aantal belangrijke aanknopingspunten. In de zomerperiode gaat mijn voorkeur uit naar recreatieplassen met ondiepe stukken, zandstroken en een hoop plantengroei in het water. Dit soort plekken zijn een schat voor natuurlijk voedsel en de kans dat daar een deel van het bestand te vinden is, is erg groot. Door de vele zwemmers wordt het water goed omgewoeld en daar maken de karpers gretig gebruik van.
In de verte zien we donkere buien aankomen. Als we de weerverwachtingen moeten geloven krijgen we later op de dag te maken met een weersomslag. Een omslag in het weer zet de karpers vaak aan het azen. Met het zweet op onze voorhoofd en een barrow gevuld met spullen lopen we snel naar de stek.
…is het halve werk!
Erik Korner aan het woord: Omdat ik onbekend ben met het water, legt Casper mij uit welke stekjes interessant zijn. In de dagen voorafgaand heeft Casper al wat boilies en tijgernoten gevoerd. We besluiten om onze hengels te verspreiden en ik mag links in een ondiepe kom vissen. Het water is vrij helder en ik zie een hoop wier drijven. Wanneer ik met een loodje wat worpjes maak, merk ik al snel waar geen wier staat.
Met behulp van distance sticks weet ik steeds weer hetzelfde harde plaatje aan te werpen. Hier moet het gaan gebeuren deze sessie. We moeten even vaart maken, want de eerste regendruppels vallen al uit de lucht.
Ik laat mijn rigkeuze altijd afhangen van een aantal factoren. De vragen die ik mijzelf stel zijn #1: ga ik werpend vissen of vaar ik uit? #2: Is de bodem hard of zacht? #3: Ga ik last krijgen van (duik)eenden? Tijdens onze sessie heb ik gekozen om een combi rig in combinatie met een helikopter systeem in te zetten. Door gebruik te maken van het heli systeem kan ik zelf bepalen waar ik mijn rig fixeer op de leader.
Ik laat mijn rigkeuze altijd afhangen van een aantal factoren.
Wil ik op het wier vissen? Dan schuif ik de helikopter bead een heel stuk omhoog. Vis ik op een schone bodem en is het vrij hard, dan houd ik mijn rig dicht bij mijn lood. Omdat een combi rig een heel goed reset vermogen heeft, hoef ik niet bang te zijn voor eenden. Mijn rig zal zich altijd netjes strekken. Dat vind ik echt belangrijk om met vertrouwen te vissen!
Aftrap van een MEGA-sessie!
Er wordt snel even een hapje eten gemaakt en Casper laat mij wat foto’s van het bestand zien. Het vertrouwen is hoog. “Rond de schemer moet het gebeuren Erik.” De uurtjes tikken voorbij en alleen een grote zeelt heeft zich gemeld bij Casper. De beetmelders blijven angstvallig stil en we besluiten ons bed in te kruipen. Niet veel later komt het met bakken uit de hemel en binnen no-time is alles zeiknat. Ik krijg ineens veel losse piepen op twee hengels die in het water gepositioneerd zijn.
Ik besluit toch de afstelling van mijn beetmelder te veranderen en trek met enige tegenzin mijn waadpak aan. Ik stap het water in en ineens schiet mijn rechterhengel ervandoor. Inmiddels zijn we zeiknat en zien een prachtige rijenkarper in het net liggen.
Dat dit het begin werd van een bizarre sessie, hadden we vooraf alleen maar durven dromen!
Veel tijd om bezig te zijn met de vis in het net hadden we niet want ineens schiet mijn andere hengel ervandoor. Nu is het Casper die met een kromme hengel staat. Dat dit het begin werd van een bizarre sessie, hadden we vooraf alleen maar durven dromen!
De actie lijkt steeds van één kant te komen. Veel slaap krijgen we niet want de hengels op links blijven aflopen. Als we samen wederom tot onze middel in het water staan om een vis te drillen, blijft onze glimlach als maar groter worden. Er kan werkelijk niks fout gaan. Zodra de vis netjes in het net zit, worden er weer een aantal bollen en wat tijgernootjes naar de stek gegooid. De vissen blijken duidelijk de voorkeur te hebben voor de Roasted Nut van Martin SB. Een bolletje welke oranje gekleurd is en een heerlijke notengeur heeft. Dit is het aas waar ze echt voor gaan.
Madness!
Erik Korner aan het woord: Dat een aantal factoren ervoor zorgen dat de vis echt los is, blijkt. Want wanneer ik een aanbeet krijg, schiet ik mijn tent uit en pak ik mijn hengel op. De vis zit duidelijk in een pluk wier, maar dat gaf geen problemen. Als een echte goede vismaat staat Casper snel naast mij met het net om te helpen. Ik zie de flank van een hele mooie spiegel en Casper schuift het net eronder. “Yesss..!” Dat gaat lekker zo.
Ik onthaak de vis in het net wat Casper nog vast heeft. Ik kijk naar mijn rig en zie dat deze er nog goed uitziet. De haak is nog scherp en omdat de rig er circa dertig minuten in lag, besluit ik deze gelijk opnieuw in te werpen. Wie weet zit er nog steeds vis in de buurt. Ik gooi hem in en voel het lood goed neerkomen. Ik loop met mijn hengel richting mijn bankstick en voel ineens getrek aan de lijn. Uit reactie til ik de hengel omhoog en merk dat ik een aanbeet heb. “Hangen Casper!” Het werd steeds gekker. En binnen no-time liggen twee netten gevuld met prachtige exemplaren!
Als we achteraf terugkijken naar het succes van deze sessie denken wij dat de locatie waar we hebben gevist echt het succes heeft opgeleverd. Natuurlijk hebben alle andere factoren wel bijgedragen. Het lokaliseren van de vissen en daar je plan op trekken, blijkt weer zijn vruchten te hebben afgeworpen. Door de juiste aanpak in de juiste tijd van het jaar kun je echt met je neus in de boter vallen. Wie weet hoelang deze plek productief blijft.
Laat de vissen niet jouw kant op komen, maar ga actief achter de vis aan!
Wat we wel weten is dat we de aanpak blijven voortzetten totdat het stil gaat vallen. Dan zullen we opnieuw gaan zoeken naar de vis en daar op de omstandigheden inspelen. Laat de vissen niet jouw kant op komen, maar ga actief achter de vis aan!
Absolute must-haves voor de zomer
Er gaat niks boven een heerlijk zonnige dag. Maak het jezelf comfortabel en zorg dat je de warmte de baas bent. Wij hebben drie waardevolle zomertips voor je samengesteld!
Tip #1: Maak gebruik van Uv-beschermende kleding. Zorg dat je je goed insmeert en draag op het warmste moment van de dag eventueel een long sleeve shirt. Een goede polariserende zonnebril en een pet helpt je niet alleen bij het vinden van vissen, maar biedt ook bescherming voor je ogen.
Tip #2: Zorg dat je je bivvy ventileert. Hierdoor zweet je niet je tent uit en houd je het langer uit in je bivvy. De Trakker Tempest of Aqua Pioneer modellen zijn voorzien van het bekende Adaptive Ventilation System. Ideaal wanneer het warm is. Wanneer je niet beschikt over dergelijk systeem is de Trakker Bivvy Fan zeker een aanrader.
Tip #3: Muggen zijn in deze warme periode echt een plaag. Het laatste wat je wil is wakker gehouden worden door een aantal muggen in je tent. Iets wat wij altijd meenemen is de Nitelife Bug Blaster. Deze handige gadget is een bivvy lampje met twee functies. Met de ene knop activeer je de bivvy lamp. Deze is in drie standen in te stellen. Met de andere knop activeer je de muggen killer. Deze Bug Blaster is makkelijk op te hangen of eventueel neer te zetten in je tent.
We hopen dat we je een beetje op weg hebben geholpen met onze tips. Ga lekker aan de slag in de zomer en vang een paar mooie vissen!
Vangze!
Erik Korner & Casper Heuver
Wil je meer platen van de Trakker-heren zien? Volg Erik en Casper dan via hun socials. Voor productnieuwtjes van Trakker volg je ze op Instagram en Facebook!