Tips voor het dagvissen in het voorjaar

Kinderen, werk en andere prioriteiten waardoor je minder tijd hebt om te vissen… De vrije uurtjes die je dan hebt, wil je effectief besteden aan de waterkant. In dit artikel geeft Martin van De Tacklebox tips om in korte tijd toch heel succesvol te zijn!


Martin Post aan het woord: In het voorjaar is stekkeuze meer dan ooit vaak van doorslaggevend belang. De karpers beginnen dan weliswaar wat te zwemmen, maar echt grote afstanden leggen ze door het relatief koude voorjaar (nog) niet af. Het is daarom van levensbelang om ‘op’ de vis te zitten! Hun trekgedrag kan met de oplopende temperaturen snel veranderen.

Klik op de afbeelding om de video te bekijken!

Zodra de watertemperatuur door de veertien graden knalt gaan de vissen actiever op zoek naar voedsel. Ze gaan dan meer zwemmen, verbranden meer energie en gaan meer vreten. Op wateren met een iets hogere bezetting heb je trouwens een veel leukere voorjaarsvisserij dan op de extreem dun bezette zandputten. Hou daar even rekening mee als je lekker beet wilt krijgen!

Blijf altijd zoeken naar karpers.

Start met een CHOD

Kom je aan op een nieuw water? Kies dan voor een centrale stek en ga aan de slag met chod rigs. Ik kies voor deze tactiek omdat je deze rig op alle bodemtypes kunt gebruiken. Vis je bijvoorbeeld met een boilierig en is de bodem zacht, dan is de kans groot dat dit systeem daarin wegzakt én dat wil je niet! Zelfs op wateren met een laagje wier kun je de chod rig inzetten zonder gebruik te maken van een (voer)boot.

De CHOD is een goud wapen!

De pop-up zorgt er namelijk voor dat die altijd mooi (recht) boven de bodem staat. Perfect ook voor een instant sessie in het voorjaar! Deze worden vaak ‘single’ hookbait gevist, dus enkel de aaspresentatie en geen extra voer. Zeker wanneer je vis in de zone ziet draaien of springen, kan het heel effectief zijn om daar een ‘single’ chod te positioneren. Heb je minder aanknopingspunten? Dan kan je met de werppijp ook verspreid wat bijvoeren om de karpers te activeren.

Hoe vergroot je jouw vangkans?

Een tegenovergestelde tactiek van ‘single’ vissen, is voorvoeren. Hiermee vergroot je je kansen enorm! Voer daarom eens twee á drie dagen van te voren om vissen, die op je stek komen, daar vast te houden en zo wennen ze ook aan het aas.

Voorvoeren kan lonen.

Langer voorvoeren kan nóg effectiever zijn, maar met de drukte aan de waterkant is dat in het voorjaar vaak niet meer mogelijk… Lukt twee of drie dagen niet? Dan kan de avond van te voren voeren je kansen al aanzienlijk vergroten! In deze periode raden wij eiwitrijk aas aan, dit bevordert namelijk ook het herstel na bijvoorbeeld de ‘paai’.

Verkassen kan lonen

Op stek één geen actie? Probeer dan elders op het water. Je bent dan natuurlijk in het voordeel als je vooraf meerdere stekken hebt aangevoerd. Zo verspreid je je kansen!

Verkas als geen actie hebt,

In het voorjaar heeft de zon namelijk veel invloed op het gedrag van karpers. Bij zonnig weer zullen ze de ondiepe zones opzoeken, maar dit kan ook snel weer omslaan bij regen, wind of bewolking. Voer daarom zowel een diepe als ondiepe stek aan en verkas na een aantal uur. Zelf heb ik al meermaals meegemaakt dat het dan ineens heel snel kan gaan.

De beste uren om kans te maken

De ochtenduren zijn veruit mijn favoriete visuurtjes. Naast de rust en het ‘golden hour’ laten de karpers zich vroeg in de ochtend het makkelijkst zien. Heb je wateren waar de karpers springen, dan doen ze dat voornamelijk in de ochtenduren.

De effectieve ochtenduurtjes.

Springen ze niet, dan zijn de ochtenduren sowieso vaak erg goed. Op veel wateren (vooral heldere wateren) is het tussen 06:00 en 09:00 vaak ‘primetime’. Zorg ervoor dat je wakker bent en scherp vist. In deze uurtjes valt er vaak wat extra te halen!

Handige items voor het voorjaar

Naast bovenstaande tactieken zijn er ook nog een aantal items die je dit voorjaar zeker kunnen helpen bij het vangen van (meer) karpers.

Klik op de afbeelding om de video te bekijken.

Om te beginnen een fluorcarbon hoofdlijn. Deze lijnen zijn razend populair onder de karpervissers omdat ze simpelweg “onzichtbaar” zijn onderwater. En met de toenemende drukte aan de waterkant kan dat nog wel eens in je voordeel werken. Verder is een effectief loodsysteem ook niet geheel onbelangrijk om de rig beter te laten functioneren. Het ‘shocker systeem‘ gaat sowieso zorgen voor meer gelande vissen.

Klik op de afbeelding om de video te bekijken.

Hopelijk kunnen jullie met bovenstaande tips een aantal mooie voorjaarskarpers vangen.

Martin Post


In deze video laat Martin je precies zien hoe hij zijn korte sessies dit voorjaar aanpakt, welke aaspresentaties hij gebruikt en hoe succesvol het kan zijn om vaak te verkassen. Doe er je voordeel mee!

Bekijk ook