Vissen in een onderwaterjungle: hoe pak je dat aan? – Arno van Egmond

Wierrijke wateren spreken een hoop karpervissers een stuk minder aan dan wateren zonder dit groene onderwatertapijt. Dat is eigenlijk best jammer, want er valt vrij eenvoudig te vissen als je met een aantal zaken rekening houdt! In dit artikel vertelt Arno van Egmond hoe hij wierrijke wateren aanpakt, zodat ook jij hiermee aan de slag kunt gaan.


Arno vertelt: Het is begin mei en de koude lucht zorgt ervoor dat het warme voorjaar zijn intrede nog niet echt heeft gemaakt. Het ziet er niet naar uit dat dit de komende weken gaat veranderen. Onze kinderen logeren een week bij opa en oma op de camping, dus ik kan er samen met mijn vrouw een weekje op uit. 

Arno van Egmond trok samen met zijn vrouw een weekje naar de waterkant.

Door alle ‘pandemieperikelen’ zat een buitenlandse trip er helaas niet in. We besloten om een weekje in Nederland te boeken. Uiteraard wel direct aan het water zodat ik mezelf volledig kon uitleven in mijn hobby. Ondertussen kon mijn vrouw genieten van een goed boek en van de rust. Uiteraard hoopte ik dat er van ‘rust’ niet veel sprake ging zijn. 😉  

Dit kan wel eens een mooie uitdaging worden.

Bij aankomst werd ik geconfronteerd met een prachtig kraakhelder, onbekend meer van zo’n 40 hectare groot. Het merendeel van de bodem bleek bedekt te zijn met een laag wier en voer- en rubberboten waren niet toegestaan. Dit kan wel eens een mooie uitdaging worden!  

Helder water en wier, een ideaal habitat voor kapitale karpers!

In dit artikel neem ik jullie graag mee in mijn aanpak van dit wierrijke water en laat ik jullie mijn gebruikte systemen zien.  

Uitpeilen van je stek

Ik had geen dieptemeter of fishfinder tot mijn beschikking, dus moest ik ouderwets met een peilhengel en markerdobber aan de slag om de stekken te onderzoeken. Ik gebruik hiervoor een stevige markerhengel met een speciale spodmolen die is opgespoeld met markerbraid. Deze dunne gevlochten lijn zorgt ervoor dat je goed de bodem kunt voelen als het lood neerkomt of als je deze over de bodem trekt.  

Arno ging ouderwets met de peildobber aan de slag.

Verder maak ik gebruik van een markerdobber en een markerlood, waarbij het loodgewicht uiteraard afhankelijk is van de hardheid van de bodem. Tussen het lood en de hoofdlijn gebruik ik een markerstem. Deze zorgt ervoor dat er ongeveer twintig centimeter speling is tussen het lood en de markerdobber. Zo voorkom je in wierrijk water dat je de markerdobber zelf door het wier moet trekken, wat ertoe kan leiden dat deze niet meer goed naar de oppervlakte komt als je de diepte wilt peilen. 

Op wierrijke wateren is stekkeuze van groot belang.

Tijdens het peilen zoek ik als eerste de taluds op, omdat dit vaak hotspots zijn waar karpers zich graag ophouden. Hoe warmer het weer, hoe hogerop het talud ik mijn vallen plaats. Dat deze tactiek succesvol is, bleek al snel toen op dag twee één van de hengels onderaan het talud afliep. Dit leverde gelijk een nieuw PB op van 19,8 kilo. YES!

De eerste aanbeet resulteerde gelijk in een nieuw PB voor Arno, het plannetje werkt!

Waar presenteer je jouw haakaas?

In een situatie als deze waarbij er veel wier op de bodem aanwezig is, vis ik er graag bovenop. Dit puur omdat het vol zit met natuurlijk voedsel en de karper gewend is om op deze plekken te azen. Ik zoek ook schone plekken tussen het wier op, dit kunnen plekken zijn die door het azen zijn ontstaan. Vaak zijn dit ook zwemroutes waar ze langstrekken. Op deze manier kun je verschillende stekken proberen en aan de hand van de aanbeten die volgen kun je bepalen waar jij je op richt. 

Probeer meerdere stekken en kijk welke het best loopt, speel daar vervolgens op in.

Bij het vissen op schone plekken wil je dat de onderlijn na een aanbeet of het verversen van je haakaas weer op de dezelfde plek terecht komt. Een onmisbaar hulpmiddel hiervoor zijn distance sticks. Door de lijn telkens op een vaste afstand op de lijnclip te zetten, zorg je ervoor dat je rig elke keer weer op dezelfde plek ligt. Door dit met de spodhengel ook te doen kun je met een spomb heel precies een voerstek aanleggen en onderhouden. 

Door gebruik te maken van de lijnclip op je molen kun je nauwkeurig bijvoeren.

Loodsysteem versus bodemtype

Uiteraard zit er bij de keuze van het loodsysteem wel verschil in of je op het wier vist of op een schoon hard plekje. Op een harde bodem vis ik gewoon met een wartellood systeem. Je hoeft niet bang te zijn dat je lood en rig wegzakt in de bodem. 

Op een harde bodem grijpt Arno naar een simpele wartellood montage.

Indien je besluit om op het wier te vissen is een heli systeem wel echt een must. Door gebruik te maken van een heli systeem kan het lood in het wier zakken terwijl de onderlijn mooi op het wier blijft liggen. Door de kralen op de leadcore te verplaatsen, kan je zelf bepalen hoe ver de onderlijn kan schuiven. Dit moet je wat afstellen want dat is natuurlijk afhankelijk van de dikte van de wierlaag. In dit geval zat de onderste kraal op 20 en de bovenste op 50 centimeter.  

Een helikopter montage is ideaal wanneer je op het wier wilt vissen.

Natuurlijk is het ook belangrijk om je haakaas zo uit te balanceren dat het langzaam op het wier zakt. Wat hierbij een perfect hulpmiddel is, zijn PVA-foampjes. Door deze op je haak te monteren zal je haakaas na een inworp boven het wier blijven hangen en langzaam naar beneden zakken zodra het foampje is opgelost.

Die uitgebalanceerde rigjes werden goed gevonden… 😉

Allround inzetbare rigs

De eerste onderlijn die ik eigenlijk overal inzet is de welbekende ronnie rig. De boom sectie van de rig knoop ik met de Kodex shape shifter rig-line. In deze nylon draad maak ik twee lussen met een achtknoop. Eén lus bevestig ik aan een quick change wartel en aan de andere knoop ik een spinner swivel. Als haak kies ik een Kodex Genomic wide gape haak in maat vier en een stukje krimpkous die de haak op zijn plek houdt. 

Als je op het wier wil vissen, geeft een ronnie rig wel wat extra zekerheid.

De tweede onderlijn is een basic rig die ik maak van gecoat onderlijnmateriaal. Ik kies voor dezelfde wide gape haak maatje vier en maak gebruik van een line aligner. Boven de haak strip ik een tweetal centimeter zodat de haak vrij kan bewegen. Halverwege de onderlijn bevestig ik nog een stukje putty dat ervoor zorgt dat alles mooi en strak op de bodem ligt.  

Never change a winning team!

Uitgebalanceerd haakaas

Als laatste uiteraard het haakaas. Mijn ronnie rig vis ik altijd graag met een vijftien millimeter pop-up of een achttien millimeter wafter. De Squid-S variant van CG Baits geniet mijn voorkeur. Het lichte haakaas zorgt ervoor dat je deze onderlijn op bijna ieder bodemtype kan inzetten. De gecoate onderlijn vis ik daarentegen liever met een snowman presentatie. Een (verknipte) twintig millimeter boilie met een vijftien millimeter pop-up is mijn favoriete keuze.   

Voor Arno is uitgebalanceerd haakaas een absolute must.

Dat deze uitgebalanceerde snowman werkt, werd bevestigd door twee aanbeten die vlak achter elkaar kwamen op dezelfde hengel. Na een veertien kilo spiegel gooide ik de rig direct weer op de hotspot. Nog geen tien minuten later stond de hengel weer te stuiteren op de steunen. Location is key!  

Het verliep naar behoren.

Trekroutes ontdekken

De laatste twee dagen verliepen erg stroef. De brasems waren druk bezig met de paai en door de stijgende watertemperatuur trokken langzamerhand de karpers ook richting het ondiepere gedeelte. Ik besloot twee hengels te verplaatsen naar de overgang van het diepe naar het ondiepe gedeelte. 

Een zestal spiegels zwommen rustig rond mij heen terwijl ik mijn rigs aan het positioneren was.

Toen de avond viel en ik de twee lijnen aan het uitlopen was, werd ik verrast door iets wat ik nog niet eerder had meegemaakt. Een zestal spiegels zwommen rustig rond mij heen terwijl ik mijn rigs aan het positioneren was. Ze trokken zich niets aan van mijn aanwezigheid en leken volledig klaar om te paaien.

Zou dit een vis geweest zijn van het ‘bewuste’ zestal?

Door deze tactiek wist ik in het laatste gedeelte van de sessie toch nog twee spiegels te landen. Ik hoop dat mijn toegepaste tactieken jullie verder helpen en dat je hierdoor met meer vertrouwen een wierrijk water aan durft te pakken.

Tot aan de waterkant!

Arno van Egmond


Voor meer avonturen kunnen jullie Arno op Instagram checken!


Word een betere visser door deze video’s ⤵️
Alles over wiervissen zie je in deze video
Zo start je jouw vistrip op een betaalwater
Obstakelvissen in de Benelux met Willem Kwinten

Deze Pilaar & Hofman films MOET je gezien hebben ⤵️
‘Wintersporten’ met Pilaar & Hofman in Slovenië
Het bizarre Franse avontuur in de ‘Vlot Experience’
P&H in de Studio over aas, rigs, riviervissen en betaalwater

Bekijk ook