Vissen op de rivier lastig? Deze tips helpen je vooruit in het najaar!
Steeds meer karpervissers kijken vol verlangen naar de diverse wildwaterstromen die ons landschap doorbreken. Terwijl je hier naar kijkt, denk je “wat zou hier zwemmen?”. Echter het bevissen van een rivier is niet gemakkelijk, het vergt vooral veel doorzettingsvermogen en kennis! Tijd om je kennis te vergroten?
Deze tips zijn te danken aan Thimon Dokter. Een karpervisser die al een aantal jaar met passie en plezier op de rivieren in Nederland vist.
Karpervissen in Nederland
Nederland is het land van het vele water. Rivieren, kanalen, slootjes, plassen en parkvijvers. De variëteit is eindeloos. Je kunt eigenlijk niet links of rechts kijken of je ziet wel ergens water. Wanneer je in Nederland van het Noorden naar het Zuiden rijdt passeer je een aantal hele mooie rivieren. Dat grote, stromende water waar je vaak eindeloos naar kunt blijven staren.
De kriebels slaan van binnen toe, maar toch weerhoud de angst je ervan om er aan de slag te gaan. Angst omdat het groot, breed en eigenlijk ook heel mysterieus is. Bijvangsten kunnen een probleem vormen, grote schepen kunnen en kwelling zijn en het is sowieso de vraag waar je moet beginnen op zo’n slok water. Zeker als onervaren visser zal het riviervissen niet echt aantrekkelijk overkomen.
Van de zomer….
Zodra de karpers klaar zijn met paaien zullen de samengeschoolde vissen zich weer verspreiden over de rivier. Het zal je dan ook niet verbazen dat de zomerse visserij erg taai kan zijn. Nachten met meerdere karpers worden afgewisseld door keiharde blanks, soms is er geen peil op te trekken en lijken voercampagnes minder efficiënt dan bijvoorbeeld tijdens het najaar.
De zomer is ook nog eens de periode dat ook de kleine karpers erg actief zijn. Het gemiddeld gewicht ligt dan ook vaak aan de lage kant, maar gelukkig maken de drills veel goed. Ook zwemmers, witvis, kreeftjes en een groot aanbod van natuurlijk voedsel kunnen ‘killing’ zijn tijdens de zomermaanden. Het is soms dan ook lang zoeken naar de juiste stek waar je de meeste kans hebt op succes, zoals een ‘krib stek’ waar de rigs iets uit de stroming gelegd kunnen worden op dieper water: een prima strategie voor de zomer.
…naar het najaar
Het najaar is een zeer interessante periode om op de rivier te vissen. Het natuurlijk voedsel begint wat af te sterven en de vissen gaan op zoek naar vreten om hun reserves mee op te bouwen voor de aanstaande winter. In deze tijd kan je op de rivier gerust ook iets meer voeren. De karpers zijn vaak hongerig en doordat ze flink trekken zul je sneller een schooltje vissen kunnen onderscheppen. Vasthouden is vaak lastig, maar de karpers die op je stek komen zijn vaak prima vangbaar.
Qua stekken kiest Thimon in het najaar vaak voor het bevissen van de vaargeul of diepe kribben vlakbij deze vaargeul. Hij heeft het idee dat de karpers de taluds van de vaargeul gebruiken bij het navigeren om van A naar B te zwemmen. Hij vist zelf graag in de voet van het talud, op het diepe gedeelte van de rivier dus. De karpers zijn in het najaar niet te beroerd om hier en daar een lekkere snack op te pakken.
Kies voor ruig materiaal
Het zal je niet verbazen dat een riviervisser met ander materiaal aan de slag zal gaan dan een ‘putjesvisser’. Het begint bij je hengels: pak stokken vanaf 2,75 lbs. Ook benodigd: een paar sterke molens met nylon lijn van minimaal 35/00 met daaraan een dikke stuk voorslag van zeker 60/00 fluorcarbon of shock-leader. Qua haken is het aan te raden om een Wide Gape te pakken of een vergelijkbaar type haak.
Belangrijk is dat de bocht zich goed vult met vlees en de haak vooraan in de bek prikt. Vergeet longshanks want als een karper in de stroming geblokt dient te worden komt er enorm veel druk op de haak en mag deze niet uitbuigen of gaan ‘wandelen’ in de bek (met een losser tot gevolg). Qua aas, loodgewichten en rigs zullen we een paar voorbeelden geven van hetgeen wat simpel maar doeltreffend is.
Rig voor de rivier
Een rig van ruim twintig centimeter lang en gemaakt van 35lbs gecoat materiaal als tegen alle scherpe obstakels onder water. Deze rig vis je in combinatie met een wartellood systeem. Een stuk lood tussen de 140 en 200 gram volstaat in de meeste situaties om heel het zaakje op de juiste plek te houden. Mocht je om een of andere reden vast komen te zitten, dan is een wartellood het meest veilig voor de vis omdat deze zal lossen. Hierdoor is de kans groter dat je de karper ook daadwerkelijk op de kant krijgt.
Kies daarnaast ook voor een lange hair. Een groot aantal brasems en windes zullen op deze manier niet de complete montage naar binnen kunnen werken, hierdoor heb je dus minder last van bijvangsten. De enige bijvangst die je hiermee niet uitbant zijn barbelen.
Opvallend haakaas
Daarnaast kan een opvallend (haak)aas het verschil maken! Een rivierkarper is eigenlijk altijd op zoek naar een makkelijke en snelle hap. Hoe eerder je hem dit kunt bieden, hoe eerder de aanbeet. Zeker op ondiepe stekken kies ik dan ook voor felle pop-ups.
Slim vissen op de rivier
Thimon is er van overtuigd dat wanneer er een groepje vissen langs komt zwemmen, ze de montage veel sneller zullen ‘meepakken’ wanneer het dichtbij een stevige hoeveelheid voer ligt. Dit omdat een rivierkarper een plek met veel voedsel eerder leeg schranst dan een paar afgelegen boilies. Een rivierkarper zwemt namelijk vaak grote afstanden om een beetje eten te vinden.
Verspreid altijd wat boilies over en tussen de stekken, puur om de vis er attent op te maken dat er ergens wat te halen valt. Gooi ook na elke boot die langs komt een beetje aas over de geplaatste hengels. Op deze manier weet je altijd zeker dat er rondom het haakaas wat extra voer ligt. Immers zou het maar zo kunnen zijn dat door de zuiging van de schepen een deel van de voerstek verloren gaat.
Start op deze stek
Voordat we de update afsluiten willen we nog één aspect bespreken, namelijk de ‘startstek’. Op alle rivieren zijn er onderbrekingen in het (oever) verloop van de rivier. Met name het eerste of juist het laatste kribvak van een lange reeks kribben zijn ware hotspots.
Opties genoeg voor de avonturier! Grote en diepe kribben die buiten de drukke zones liggen…
Diepe kribben of juist een hele grote krib tussen een reeks kleintjes zijn ook plekken waar een rivierkarper graag komt om te azen. Om de juiste stek te vinden op de rivier kan je aan nog meer typische karper magneten denken. We doelen hiermee op havens, zijtakken, bruggen en kade muren die vol begroeid zijn met mosselen. Allemaal plekken waar je een karper zou kunnen verwachten.
Wanneer je dus totaal geen idee hebt wáár je moet beginnen, dan zijn dit stekken waar je kunt starten. Houd er ook altijd rekening mee dat het vissen op de rivier veel tijd kan kosten. Jezelf rijk rekenen is dus iets wat er niet bij is. Of toch wel? Na een goede sessie natuurlijk! Dan mag er een biertje open.