Visveiligheid: Vier tips om schade aan de karper te voorkomen
Het is inmiddels maart en dat betekent dat het voorjaar in zicht komt. Hoog tijd om de hengels uit de kast te halen, maar niet voordat je deze vier tips voor een onbeschadigde karper hebt gelezen!
Tip 1: Gebruik het juiste loodsysteem
Iedereen zal wel eens meemaken dat je lijnbreuk hebt. Erg vervelend, maar nog erger is dat er een beaasde rig in het water komt. Je kunt zelf wel bedenken dat de vis een serieus probleem heeft als deze de rig oppakt. Zeker als de rig dan nog vastgeknoopt zit aan de leader of hoofdlijn, inclusief een hele loodmontage! Bij een visveilig systeem is dat niet meer het geval, hier zit de rig namelijk niet vastgeknoopt aan de hoofdlijn.
Inmiddels zijn er verschillende loodsystemen op de markt waarmee je visveilig kan vissen. Het belangrijkste bij deze systemen is dus dat de rig niet rechtstreeks aan de hoofdlijn geknoopt zit. Zo zal bij een lijnbreuk de vis enkel nog met de rig rondzwemmen. De twee bekendste systemen zijn toch wel het Hit & Run systeem van PB Products en het Central Shocker systeem van Strategy. Beide systemen hebben dus gemeen dat de rig niet aan de hoofdlijn vastgeknoopt zit!
Tip 2: Catch and release
Yesss, je hebt weer een karper in het net weten te krijgen! Maar hoe ga je er dan zo veilig mogelijk mee om tot aan het terugzetten? Zeker voor een beginnende visser is dit vaak nog even wennen. Dit begint al net na het landen van de vis. Je kunt de vis namelijk in het net omhoog tillen, maar aan te raden is (zeker bij een dikke vis) om hier een sling onder te houden.
Gebruik bij het optillen van de vis bij voorkeur een sling, zeker bij dikke vissen!
Dit is niet alleen makkelijker tillen, maar hiermee voorkom je ook nog eens dat je net door kan scheuren en de vis op de grond ligt. Het is daarnaast erg belangrijk om, voordat je de vis optilt, te checken of de borstvinnen mooi gestroomlijnd met de buik mee liggen. Zo voorkom je dat de vinnen breken!
Als je de vis dan uit het water hebt getild is het belangrijk dat je deze op een onthaakmat legt. Zorg ervoor dat je de onthaakmat van tevoren nat maakt, zo voorkom je dat je de slijmlaag van de vis beschadigd. Laat de vis daarnaast nooit alleen op de mat, de vis kan namelijk gaan spartelen en van de mat af springen.
Nadat je de gevangen karper gefotografeerd en gewogen hebt moet deze natuurlijk weer met beleid worden teruggezet. Het handigste is om dit weer met een sling te doen. Zorg ervoor dat de karper in het midden van de sling ligt en je de rits dicht kan maken, zodat deze tijdens het lopen er niet uit kan glijden. Daarnaast is het weer van belang dat je checkt of de vinnen met de buik mee liggen om breken te voorkomen. Alles gecheckt? Dan kun je rustig naar het water lopen om de karper zijn vrijheid weer terug te geven!
Tip 3: Vasthouden van de vis
Dan is het moment daar om de gevangen karper op de gevoelige plaat vast te leggen. Zorg er hierbij voor dat je de vis altijd boven de onthaakmat houdt en er niet mee gaat staan. Zo zorg je ervoor dat de vis nooit hard zal vallen en zichzelf kan beschadigen.
Volg het onderstaande stappenplan om de karper op te tillen!
Voor het optillen van de karper kun je de volgende stappen volgen:
- Zorg er bij het optillen ook weer voor dat de borstvinnen langs het lijf van de vis liggen. Steek je handen onder de karper, tot de karper op je onderarm ligt. En hand ter hoogte van de borstvinnen en n hand ter hoogte van de aarsvin.
- Met de hand bij de aarsvin vouw je nu rustig een kommetje waar je de karper in kan laten glijden, zodat deze daarop kan rusten. Zorg ervoor dat je de aarsvin niet tussen twee vingers in klemt voor een beter houvast. Als je dat wel doet kan deze vin beschadigen of zelfs breken.
- Maak een bredere kom met de hand die je bij de borstvin hebt. Zorg dat de borstvin ter hoogte van de wijs- en ringvinger zit.
- Kantel nu rustig de vis naar voren voor de foto.
- Leg je onderarmen op je bovenbenen ter ondersteuning. Zo ben je stabiel genoeg om de karper goed vast te houden.
Tip 4: Zakken van de vis
Laten we vooropstellen dat het zakken van de vis niet altijd een goede keuze is. Maar stel je voor: je hebt net de mooiste vis van je leven gevangen en over zo?n twee uur wordt het licht. Dan snappen wij ook wel dat je deze vis even wil zakken. Hoe je dat dan zo veilig mogelijk?
Zorg er bij een bewaarzak voor dat deze vooraf natgemaakt is en leg ‘m gespreid klaar op de onthaakmat. De geschepte vis leg je voorzichtig op de bewaarzak, waarna je de bewaarzak om de vis heen kan trekken. Hierbij is het uiteraard weer goed om te checken dat de vinnen weer met het lichaam mee liggen. Het zekeren van de rits is ook zeker aan te raden om een ontsnapping te voorkomen. Dit kun je doen met een musketon sluiting.
Het allerbelangrijkste bij het zakken van de vissen is dat je de vis zakt in zuurstofrijk water en dat je ervoor zorgt dat deze goed vast zit aan n of meerdere banksticks. De plek waar je de vis zakt moet minstens een meter diep zijn. Leg de vis daarnaast nooit tussen de waterplanten! Deze trekken namelijk tijdens de nacht de zuurstof uit het water, waardoor de vis in zuurstofnood kan komen.
Bonus: Carp care kit
Mocht het nu toch voorkomen dat de vis, op welke manier dan ook, toch beschadigd raakt, is het erg raadzaam om de wonden te behandelen. Inmiddels zijn er verschillende ontsmettingsmiddelen op de markt. Deze middelen zijn ontwikkeld voor het gebruik op open wonden en voorkomt infecties aan de wond. Een potje van deze ontsmettingsmiddelen is dus echt onmisbaar!
Met deze tips hopen wij dat wij jullie weer wat wijzer gemaakt hebben!