Voeren aan het einde van het voorjaar: een slimme zet of een NO GO?

Aas en hoeveelheden: een punt waar veel vissers continu over twijfelen. En heel eerlijk: dat is ook hartstikke logisch! Er is namelijk geen blueprint over hoeveel aas je moet gebruiken. Geen water is hetzelfde en er zijn 1001 dingen die van invloed zijn op het (aas)gedrag van de karpers. In dit korte artikeltje probeert Michiel Pilaar jou een paar tips te geven over hoe je met voer(en) het verschil kunt maken. Let’s go!


Belangrijk: hebben de vissen wel of niet gepaaid…

Michiel aan het woord: Voeren… het is en blijft lastig in deze periode. Ik zal met de deur in huis vallen en maar meteen aangeven dat er een GROOT verschil is in mijn aanpak of de karpers wel of niet gepaaid hebben. Vóór de paai hou ik het bij een handje (gesoakte) boilies, wat hennep en soms een opvallend pop-up rigje (chod of een snowman).

Voor de paai pakt Michiel graag kleiner aas met een attractieve liquid.

Voorvoeren: dat doe ik vóór de paai niet zoveel. Goed kijken waar de vissen zich ophouden en daar subtiel een aanbeet proberen te krijgen met hyper-acttractief aas: daar hou ik van! De vissen zitten nog niet in de ‘schransmodus’ en mijn motto is ook wel een beetje: wat er in ligt kun je er niet meer uithalen 😉

Wat er in ligt… kun je er niet meer uithalen!

Beter iets te voorzichtig dan dat je teveel gevoerd hebt. Kortom: veel voeren voor de paai is voor mij een NO GO! Al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen, maar vaak is dat op wateren met een groter bestand. Op de harde, laag bezette wateren is mijn subtiele tactiek vaak de juiste gebleken.

Succesvol vissen rondom de paaiperiode… Pieter van de Werfhorst maakte er een leerzame video over, klik hier!

Paai geweest? Ook geen signaal om te gaan storten!

Komen we NA de paai, dan gaat laat ik de soaks en het crushen van boilies meestal achterwege. De visserij wordt in mijn ogen ook een stuk simpeler! De karpers zwemmen meer en vaak kun je ze verspreid over het hele water vangen. Kun je meer voeren? JA! Geldt dit voor alle situaties? NEE!

Een Nederlandse vis (eind juni gevangen) die duidelijk al aan het paaifestijn heeft deelgenomen, maar het buikje is nog altijd goed gevuld. Waarschijnlijk dus nog niet volledig afgepaaid!

Geldt dit voor alle situaties? NEE!

Zeker op de wat warmere dagen is veel voeren vaak killing voor de resultaten. Je kunt dus gerust veel voer meenemen, maar ik zou pas veel gaan voeren als je merkt de karpers los zijn en de aanbeten zich rap opvolgen.

Trekroutes ontdekken

Zoals ik al zei gaan de karpers na de paai steeds meer zwemmen. Ze zijn hongerig doordat ze net seks hebben gehad, verbruiken meer energie en doordat het water warmer is is hun metabolisme maximaal op gang. Wat meer voeren kan dus vaak wel, maar soms is een handje boilies met een opvallend haakaasje al genoeg om succes te hebben.

Op bovenstaande foto zie je een favoriete rig van me: een simpele snowman met een 15mm KWO Squid Special met een oranje Squid pop-up. Het liefst leg ik dit aasje neer met een handje voer op de plekken waarvan ik weet dat er vis passeert! In juni laten de karpers zich veel zien dus het is vaak niet moeilijk om te ontrafelen hoe de karpers door het water van A naar B zwemmen. Besteed daar wat meer tijd aan en je zal zeker succes hebben!

Een bazige juni veertiger van vorig jaar, gevangen op een voerbedje van tijgernootjes en gebroken boilies aan de rand van een wierveld. Precies op de aanzwemroute van de karper!

Zomeraas bij uitstek: tijgernoten!

Laten we mijn favoriete aas voor de warmste maanden overigens niet vergeten. Als ik één aasje zou moeten kiezen om mee te vissen vanaf eind juni tot begin september… Dan zijn het wel tijgernoten! Veel vissers denken misschien dat ik heel het jaar door met boilies vis, maar tijgernoten heb ik bijna altijd mee.

Tijgernoten of boilies… Michiel kiest in de warmere maanden vaak voor tijgernoten.

Waarom ben ik er zo fan van?

  • Ze zijn klein, dus er zitten veel een kilo. Daardoor heb je veel aasopnames en is de kans groter dat vissen ‘los gaan’. In een kilo tijgernoten zitten wel 600 tot 900 nootjes, terwijl er in een kilo 20mm boilies krap 150 boilies gaan. Daardoor kun je meer bereiken.
  • Tijgernoten verzadigen niet snel, ze bevatten immers weinig voedingsstoffen. Daardoor zal je niet snel teveel voeren.
  • De vissen houden er gewoon extreem van! Zowel instant als wanneer je tijgers inzet tijdens een voercampagne.
20 jaar geleden was Michiel al fan van tijgernoten, deze volschub overigens ook 😉

Kortom, neem zeker eens een zakje tijgernoten mee bij de hengelsportzaak. Vergeet niet ze 24 uur te weken en 35-45 minuten te koken. Voeren na de paai is voor mij dan ook zeker een GO 😉 Veel succes de komende maanden aan de waterkant!

Tight lines,

Michiel Pilaar


Meer leerzame updates (en entertainment) van Michiel

Hopelijk hebben jullie wat opgestoken van dit artikel en brengen de tips wat extra karpers op de mat de komende weken. Bekijk hierrrr alle (ruim 100) artikelen en video’s die Michiel al maakte. Volg hem ook op Instagram voor meer gave avonturen, klik hier.

Het einde van het voorjaar… de lievelingsperiode van Michiel om te vissen!

KWO Redactie


Keep learning ⤵️
Minder brasems vangen? Check deze rig tips
Kijk het kanaalvissen af van de Belgische meester Ian Thiels
Super tip: gebruik plastic haakaas op druk bevist water (video)

Karper entertainment op KWO ⤵️
De 1000 Franse meren route van Mike Thille
Session of a lifetime – Op reis met familie Pilaar
Kanaalvissen met de Belgische legende Ian Thiels

Bekijk ook