Watertemperatuur en het inzetten van boilies, dit is wat je moet weten!
De temperaturen worden weer wat aangenamer en langzaam maar zeker stijgt ook de watertemperatuur. Dit betekent ook dat de karpers weer flink actiever worden en op zoek gaan naar voedsel! Hoog tijd om weer eens na te denken over het inzetten van boilies en de watertemperatuur!
Allereerst is het belangrijk om te te onthouden dat ieder water anders is en er meer omstandigheden kunnen zijn die de watertemperatuur kunnen beïnvloeden. Het ene water is nou eenmaal het andere niet…Waar het bij de diepere zandafgravingen nog weken kan duren voordat de vis écht los komt zullen de vissen op de ondiepe putjes en plasjes mogelijk al snel richting de paai gaan!
Het ene water is nou eenmaal het andere niet…
Probeer met onderstaande adviezen vooral zelf uit te vinden wat wat werkt op jouw voorjaarswater!
De magische grens
Bij een watertemperatuur vanaf 10 graden worden de enzymen in het spijsverteringskanaal van de karper weer geactiveerd. Dit betekent dat de karper vanaf dat moment weer in staat is om voedsel te kunnen verteren. Is de watertemperatuur dus eenmaal de 10 graden gepasseerd dan zal de karper weer geprikkeld worden om te gaan azen!
De spijsvertering van de karper
Zoals gezegd komt de spijsvertering van de karper vanaf een watertemperatuur van 10 graden weer op gang. Bij lagere temperaturen kan de karper wel eten, maar zal de vertering veel moeilijker verlopen. In dit soort omstandigheden zullen we dus zeker rekening moeten houden met de voerhoeveelheden en de verteerbaarheid van de boilies.
Bij lagere temperaturen kan de karper wel eten, maar zal de vertering veel moeilijker verlopen!
Bij (te)veel voeren zal de karper snel verzadigd zijn en dit heeft een negatief effect op je voorjaarsvangsten! Omgekeerd werkt het natuurlijk precies andersom: hoe hoger de temperatuur hoe gemakkelijker en sneller dit verteringsproces zal verlopen!
Om er zeker van te zijn wat de watertemperatuur op jouw water is kun je dit eenvoudig meten met een thermometer. Houd er wel rekening mee dat de temperatuur op ondiepe en diepere stekken niet gelijk zal zijn!
Het inzetten van boilies
In het algemeen kunnen we wel stellen dat hoe lager de watertemperatuur is hoe minder we kunnen voeren. Zodra de watertemperatuur écht omhoog (12+ graden) schiet op jouw water kunnen de hoeveelheden langzaam omhoog. Het is dan wel slim om te kiezen voor een boilie die goed verteerbaar is.
We raden aan om in het vroege voorjaar heel spaarzaam te beginnen met voeren of zelfs te vissen met attractieve/opvallende single hookbaits zoals pop-ups!
Als je dan merkt dat de vis goed actief is kun je er immers altijd nog voor kiezen om wat meer te voeren. Heb je eenmaal teveel gevoerd dan kun je dit er niet meer uit halen!
Succes met de voorjaarsvisserij!