Zo kun je struinend vissen in de zomer – Willem Struikrover (+ Nash winactie!)

De zomer draait op volle toeren en dat vraagt om een actieve aanpak met een polaroid op je neus! Laat dat nou nét de visserij zijn waar Willem Struikrover enorm van houdt. In deze update laat hij jullie zien hoe je dat precies kunt aanpakken en bovendien maak je kans op een compleet Nash struinpakket!


Willem aan het woord: De meest bekende manier is natuurlijk lekker freelinen met de broodkorst. Deze manier kan best lucratief zijn, maar je ziet meer en meer dat de vissen dit spelletje wel herkennen en hun gedrag hierop aanpassen. Zelf vis ik het liefst met drijvende pellets. Hiermee kan je ook perfect freelinen en tegenwoordig gebruik ik vaak de bolt machines van Nash. Deze zijn uitstekend voor de lange afstandsvisserij. Ze zijn te verkrijgen in diverse werpgewichten en meestal gebruik ik de 15 en 30 gram.

Simpeler wordt het niet, met de boltmachine kan je ook de vissen op afstand belagen.

Met deze weerstand haken de vissen zichzelf al licht. Als hoofdlijn gebruik ik zig float max 28/100. De onderlijn net iets dunner. Onder de bolt machines gebruik ik een onderlijn van circa 150 centimeter. De diameter van de lijn is een fractie dunner dan de hoofdlijn. Als haak kies ik voor de Pinpoint Twister size 10 of 8. 

Willem prefereert een haakmaatje 8 als maximum grootte.

Bij het ingooien moet je er altijd op letten dat je de vissen niet verstoort. Gooi de bolt machines dan ook ruim over de (voer)plek heen en trek deze langzaam terug. Oefening baart kunst! 

Observeren is leren!

Bij deze visserij is observeren het belangrijkste. Veelal is de observatietijd vele malen meer dan de effectieve vistijd. Eénmaal je de vis gevonden hebt, dan probeer ik de vissen met voeren te activeren. De vissen liggen vaak wat doelloos te zonnen. Met een paar handjes pellets krijg je ze vaak wel wat actiever. Begint er ééntje te azen, dan volgt de rest van de aanwezige karpers vaak vlotjes. 

Als er ééntje begint te azen, volgt de rest meestal ook.

Tegenwoordig beschikken wij ook steeds meer over allerlei technische snufjes. Een drone is zo’n technisch hulpmiddel om de vis mega goed te lokaliseren. Maar ook als je om wat voor reden dan ook geen drone kunt of wilt gebruiken dan zijn er genoeg mogelijkheden om de vis snel te lokaliseren.

Met een drone kun je vissen extreem snel vinden.

Kijk naar de stand van de zon, de windrichting en drijfvuil. De vissen worden vaak meegevoerd met de wind. Uiteraard helpt een fatsoenlijke polariserende zonnebril ook om de vis beter waar te nemen. 

Aas

In de zomer gebruik ik veelvuldig de riserpellet. Deze pellets hebben een medium drijfvermogen. Ongeveer één vijfde van de pellets zinkt langzaam naar de bodem zodat je ook vissen uit de andere waterlagen bereikt en activeert.  

Willem pakt zijn struinende visserij doordacht aan.

De pellet is licht en klein. Dat heeft voor- en nadelen. Maar gelukkig kan je de nadelen ook deels oplossen. Indien je op een grotere afstand wilt vissen dan is het lastig om de riserpellets voldoende ver weg te schieten met een katapult. Door ze licht te bevochtigen met water of een soak worden deze zwaarder waardoor je ze verder kunt schieten. Het percentage zinkers gaat dan uiteraard wel omhoog.

Willem’s tactiek heeft hem nog geen windeieren gelegd.

Een andere oplossing is om kleine pva zakjes te maken van riser pellets. Deze kan je mooi weg schieten met de katapult en zorgt voor een geconcentreerde wolk aan voedseldeeltjes. Je kunt ook gebruik maken van de wind. Door de pellets met de wind mee te laten drijven richting de karpers of een bevisbare plek. Als de karpers eenmaal de pellets hebben ontdekt laten ze zich gemakkelijk mee driften met het voer.

Ook parels zijn te strikken in de bovenste waterlagen!

Zorg er in ieder geval voor dat er voldoende aanvoer is van pellets. Als het echt niet anders kan, dan is er ook nog altijd de voerboot. Maar deze verstoort vaak een heleboel. 

Haakaas

Ik gebruik vaak een mix van riser pellets en slicker pellets om te voeren. Als haakaas gebruik ik veelal de hookable floaters. Deze kunnen op de haak worden geprikt met de punt van de haak vrij. Ik bevestig ze het liefst onder de haak middels een hair, of nog beter een bait elastiekje. Ook de plastic zig screws bieden uitkomst om snel te starten met vissen.

Je hart zit meestal in je keel bij een aanbeet.

Hier geldt dat de pellet sneller zinkt omdat het zich van binnenuit volzuigt met water. Je kunt dit (deels) oplossen met een klein stukje kurk op de haakbocht. 

‘Dat tikkeltje extra…’

Om de pellets nog attractiever te maken gebruik ik vaak spod cloudmix. Deze wolkige mix is specifiek ontworpen om te spodden bij de zigvisserij, maar is ook prima in te zetten bij het vissen met drijvend aas. De pellets bevochtig je met een beetje water of een soak. Daarna strooi ik de spod mix over de vochtige pellets en mix ik het goed door. Vervolgens laat ik het een beetje indrogen. Deze mix zorgt voor een trigger voor vissen uit de verschillende waterlagen.

Een statische zig tussen zonnende karpers is nooit een slecht plan!

Compactheid is belangrijk

Bij het struinen zorg ik ervoor dat ik zo min mogelijk materiaal meeneem. Klein materiaal en aas kan je splitsen. De helft laat je in de auto of fietstas liggen voor nood. Met de fiets ben je vaak sneller en bereik je meer afgelegen stekken dan met de auto. Zorg ervoor dat je een aantal watertjes op de route hebt om af te struinen. Daarbij kan je er ook voor kiezen om wat voer achter te laten.

We kunnen deze foto haast ruiken! 😉

Het kan zeker lonen om terug te keren op een water waar je de vissen niet hebt waargenomen. De omstandigheden veranderen nu eenmaal. De zon draait door en kan op een voor de karper gunstiger hoek schijnen. Bijvoorbeeld in een hoek waar veel beschutting is en waar ze zich dus veilig voelen.

Willem is een struinende visser pur sang!

Probeer het eens uit en wees creatief! 

Willem Struikrover


Win een compleet Nash struinpakket

Wil jij net als Willem deze zomer actief achter de karpers aan jagen? Doe dan mee met de winactie door op de onderstaande foto te klikken en wie weet ga jij er met deze supervette prijs vandoor!


Meer tips over de zomer vind je op onze Community! Volg Willem op zijn Instagram om geen avonturen te missen!

Vang meer karpers dankzij deze updates ⤵️
7 video’s over succesvol karpervissen in het voorjaar
Tips van Mario Gijbels over aas, maanstanden en bakken vangen
Last van lossers? Bekijk dan zeker deze rig video van Willem Kwinten

Karper entertainment op KWO ⤵️
De 1000 Franse meren route van Mike Thille
Session of a lifetime – Op reis met familie Pilaar
Kanaalvissen met de Belgische legende Ian Thiels

ONDER ANDERE VERKRIJGBAAR BIJ:

Bekijk ook