Zo ontstaat een karper: van kuit tot 20 KILO+

Als twee vissen elkaar heel leuk vinden. Oké, het voorplantingsverhaal van karpers zit iets anders in elkaar dan dat van mensen. Een onderwerp waar niet veel over wordt geschreven, maar wel méga interessant is! In dit artikel duiken we hier dieper in, want we willen toch allemaal weten hoe een 20+ KILO karper ontstaat?!


Omdat je dit artikel leest is de kans vrij groot dat je wel eens een karper hebt zien zwemmen of zelfs hebt gevangen. De kans is echter groot dat je niet precies weet hoe een karper ontstaat, dus daar gaan we verandering in brengen!

Het begint bij de paai

Misschien dat je in het voorjaar of de zomer wel eens een flink spektakel hebt gezien in het water. Karpers die achter elkaar aan zwemmen, aan de oppervlakte komen en van hun thuiswater een golfslag bad maken. De vissen kunnen hier urenlang mee bezig zijn, soms meerdere dagen achter elkaar! Van de schuwheid die karpers normaliter hebben is weinig meer te merken.

Een veelvoorkomend tafereel tijdens de paai! Foto: Jori Aarts

Karpers beginnen met paaien als de watertemperatuur ongeveer tussen de 18 en 20 graden Celcius zit, vaak in de maanden mei, juni of juli. Als het water plotseling kouder wordt, bijvoorbeeld door een dag met veel regen, kunnen ze ook weer stoppen met paaien en op een later moment doorgaan.

Een ondiepe baai met de warme voorjaarszon erop; ideale paaigronden!

Wat doet een karper tijdens de paai?

In de paaiperiode zoekt een karper een geschikte plek uit. Vaak zijn dit ondiepere plekken van het water waar het lekker warm is en er veel begroeiing is te vinden. Het vrouwtje wordt tijdens de paai door meerdere mannetjes achterna gezeten (3 tot 4) die met hun bekken tegen het lichaam van het vrouwtje stoten.

Het kan er behoorlijk wild aan toe gaan tijdens de paai!

Wanneer het vrouwtje besluit om eitjes (kuit) te gaan leggen duikt ze naar de bodem en bij het omhoog zwemmen laat ze de eitjes los. De mannetjes volgen haar en zodra de eitjes los komen wordt het vermengd met het zaad van de mannetjes.

Er zijn toch wel wat gelijkenissen met mensen te vinden 🙂

Hoe zien de eitjes van een karper eruit?

De eitjes van een karper blijven vaak kleven tussen de ondiepe waterplanten en hebben een gelige, haast doorzichtige kleur. Ze hebben een doorsnee van zo’n 2 millimeter en na 3 tot 8 dagen komen ze uit, afhankelijk van de watertemperatuur. Aan het begin zul je niet gelijk zien dat het om een karper gaat, maar na een paar weken wordt de vis herkenbaar. Zo ontstaat dus een karper!

In het vroege stadium kun je nog niet kan zien wat het jongbroed is. Foto: KoiQuestion

Overleeft al het jongbroed?

Karpers zijn al op relatief jonge leeftijd (3 tot 4 jaar) vruchtbaar en worden daarmee gezien als een vissoort die zichzelf goed kan reproduceren. Er worden jaarlijks heel wat eitjes bevrucht, maar toch groeit het bestand op natuurlijke wijze lang niet altijd even hard.

Eén van de redenen dat jonge karpers het vaak lastig hebben… Foto: Sean Wit

Op jonge leeftijd zijn de karpers behoorlijk gevoelig voor roofvissen zoals baars en snoek… Waardoor er van de uitgekomen eitjes maar een klein aantal vissen daadwerkelijk volwassen wordt. Vanuit Sportvisserij Nederland wordt kritisch gekeken of karpers überhaupt in staat zijn om zonder uitzetting voort te bestaan. Deze uitzettingen zijn dus van groot belang om het karperbestand in Nederland op peil te houden!

Vissen tijdens de paai

Op onze website zijn talloze artikelen te vinden over de paai, verdiep je daar zeker in als je meer wil weten over het vissen in deze periode. Eén ding is zeker: als de karpers eenmaal aan het paaien zijn is eten wel het laatste waar ze aan denken.

Groepjes vissen zwemmen tijdens de paai rustig om je voerstek heen.

Ons advies: laat ze tijdens het paaien lekker met rust en gebruik deze momenten vooral om het visbestand te leren kennen. Er is vrijwel geen andere periode in het jaar dat de vissen zo massaal bij elkaar komen en zich zo goed laten zien. Wie weet zie jij jouw targetvis wel zwemmen, dus hou je ogen goed open en neem altijd een polariserende zonnebril mee!

Weer wat geleerd voor op de volgende kringverjaardag 😉

Team KWO

Bekijk ook